466 de parlamentari duc viață de lux, într-o țară unde omul simplu încearcă să trăiască de la o lună la alta. De curând, aleșii poporului s-au gândit, în timp de criză și scumpiri, să-și mai pună în traistă încă 7.500 de lei că de ce nu, până la urmă munca la stat implică multe riscuri. Trebuie să menționăm faptul că această „meserie”, de a fi parlamentar în România, este mai bine plătită ca în multe țări din Uniunea Europeană. Să nu uităm, totuși, de văicărelile unor politicieni care s-au plâns că parlamentarii români sunt la coada clasamentului când vine vorba de bani. 

Trecem în revistă faptul că salariul de bază pentru senatori și deputați este de 18.720 de lei brut (10.952 net), adică 2221 de euro lunar. Pe lângă aceasta, parlamentarii mai primesc încă 35.500 de lei pe lună sumă forfetară, pentru funcționarea cabinetului parlamentari și alte cheltuieli. Asta înseamnă încă 7.093 de euro, iar la o simplă adunare vedem că suma totală pe care România o plătește unui parlamentar este de 9.314 de euro. Spre rușinea noastră, nu am pus în calcul banii pentru chirie și cei sub formă de diurnă. Colac peste pupăză, jumătate din suma forfetară pe care o cheltuiesc nu trebuie justificată, ceea ce ridică mai multe semne de întrebare. 

Să amintim de liderul grupului minorităților naționale, domnul Varujan Pambuccian, care a precizat, în momentul în care a crescut suma forfetară, că această măsură este „o chestiune logică”, deoarece inflația a adus costuri mai mari pentru cabinetele parlamentare. Și ministrul Boloș a declarat că este „invidios” pe salariile demnitarilor din țările membre Uniunii Europene, precizând că ei câștigă până la 15.000 de euro lunar.

Când vine vorba de bani, privirile se îndreaptă spre Germania, mai exact spre deputații din Bundestag, aceștia primind lunar suma de 10.329 de euro, iar pe lângă aceasta se adaugă 4.725 de euro, suma forfetară pe care o pot folosi pentru cheltuielile legate de mandatul de parlamentar. Să nu uităm, parlamentarii români primesc 7.093 de euro ca suma forfetară, aproape dublu față de germani. Bundestagul are 598 de membri nominali, aleși pentru un mandat de patru ani, iar aceste locuri sunt distribuite între cele șaisprezece landuri germane proporțional cu populația cu drept de vot a fiecărui land.

Nici politicienii italieni nu se pot plânge, având în vedere că ei pot câștiga până la 17.000 de euro brut pe lună. La fel ca la noi, indemnizația ajunge la această sumă împreună cu diurna și diversele rambursări, unele reprezentând sumele rezervate asistenților parlamentari. În Parlamentul Italiei există 630 de membri, adică 30 de membri pentru fiecare dintre cele 21 de regiuni ale Italiei.

Vecinii noștri din Ungaria, cu membrii Adunării Naționale a Parlamentului Ungariei, încasează mult mai puțin decât parlamentarii români. Mai exact, salariul împreună cu toate beneficiile de demnitar pe care politicienii îl primesc în prezent pe lună este de 1.103.400 de forinți, adică 2.938,67 euro. Reamintim că Parlamentul Ungariei are 199 de membri, cu 267 mai puțini față de România. 

În Polonia, salariul pe care îl încasează alesul poporului a crescut considerabil în ultimii ani, ajungând acum la 2.615 de euro. Polonia are 460 de membri în Sejm și 100 de senatori. În Spania, parlamentarii primesc 3.050 de euro pe lună, dar în funcție de provincia în care au fost aleși mai primesc o indemnizație lunară între 900 și 2000 de euro pe lună. Această sumă este numită în reglementările economice ale Camerei drept „compensație pentru acoperirea cheltuielilor care sunt esențiale pentru îndeplinirea funcției sale”. Parlamentul Spaniei este format din 615 membri: 350 de deputați și 265 de senatori. 

Parlamentarii cehi câștigă mai puțin decât ai noștri, adică salariul lor lunar cu toate beneficiile nu depășește 3.400 de euro. Chiar dacă au încercat să-și crească salariile cu 10%, Senatul a respins în cele din urmă această măsură. 

Strigător la cer. Un parlamentar român primește mai mulți bani decât un parlamentar finlandez 

Un lucru aproape de necrezut este faptul că parlamentarii din Finlanda primesc 6.614 euro pe lună salariu, cu bonusuri și acoperirea cheltuielilor, dar acesta ajunge la aproape 7.000 de euro după patru ani, iar un parlamentar român, care este votat să reprezinte interesele poporului în Parlament, primește aproape 10.000 de euro. 

La fel, și parlamentarii finlandezi primesc compensații disponibile pentru acoperirea cheltuielilor, dar suma variază în funcție de distanța la care locuiește. Un lucru foarte interesant este faptul că salariile sunt stabilite de un Comitet de remunerare format din trei persoane, dintre care niciunul nu poate fi deputat sau funcționar parlamentar. Parlamentul Finlandei este format din 200 de membri.

În Suedia, parlamentarii nu dețin mașini de serviciu și locuiesc în garsoniere de stat. Dacă nu sunt din capitală, aceștia își trăiesc viața în mici locuințe, unde își spală și călcat hainele singuri. Întrucât nu au birouri proprii, unii lucrează de acasă sau se întâlnesc cu alegătorii în sediile partidului sau în bibliotecile publice. În trecut, parlamentarii dormeau în birourile lor din clădirea Parlamentului, însă această practică a fost abandonată în anii ’80. Fără consilieri personali sau secretare, aceștia locuiesc în garsoniere de cel mult 40 de metri pătrați, iar singura cameră servește și ca living și ca dormitor. Pentru a-și spăla lenjeria de pat, parlamentarii trebuie să se programeze din timp pentru utilizarea spălătoriei comune.

Politicienii suedezi câștigă 6271 de euro pe lună, dar există un venit suplimentar disponibil pentru membrii care fac muncă suplimentară pentru guvern. De exemplu, cei care se implică în calitate de președinți de comisii pot primi o creștere suplimentară de până la 20%.  Suedia are 349 de parlamentari, care sunt aleși la fiecare patru ani în cadrul unor alegeri generale.

Un lucru foarte interesant pe care l-am descoperit la parlamentarii austrieci este faptul că, spre deosebire de membrii Consiliului Național, membrii Consiliului Federal nu primesc o indemnizație pentru angajarea de asistenți parlamentari, iar salariul lor este de aproape 5.000 de euro. Adunarea Federală este formată din cei 183 de membri ai Consiliului Național și cei 61 de membri ai Consiliului Federal.

Parlamentarii norvegieni sunt cei mai bine plătiți din Scandinavia, salariul lor depășind 7.600 de euro. Chiar dacă este cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, salariul unui parlamentar din Bulgaria poate ajunge și la 5.000 de euro. De asemenea, diferitele experiențe influențează, de asemenea, câștigurile salariale, suma primită lunar putând ajunge și la 6.000 de euro. 

Chiar dacă este a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, România îi „îmbracă” în bani pe parlamentari pentru ca și ei să se simtă ca adevărați lideri a țărilor înstărite din Vest, în timp ce populația se confruntă cu probleme serioase

1 COMENTARIU

  1. La fel de bine, titlul articolului se putea numi: ”Parlamentarii români sunt printre cei mai nesimțiți demnitari din Uniunea Europeană”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.