Pastorii si preotii camatari

Conform unor informatii judiciare, procurorii clujeni lucreaza la unul dintre cele mai interesante cazuri de camatarie. Este vorba de pastorul penticostal din Dej, Romu Mocan, pe numele caruia unul dintre “fratii” lui i-a depus o plangere penala. Initial, dosarul a fost la procurorii de la Parchetul Tribunalului  Cluj, dar acestia l-au trimis la Dej. Astfel ca, dupa un an de la depunerea plangerii nu s-a intamplat nimic cu cercetarea procurorilor dejeni. Pe langa acest dosar, si un preot ortodox este acuzat de camatarie. In acest caz, plangerea a ajuns la Protectia Consumatorilor, iar preotul risca sa nu mai poata sluji vreodata.

Conform unor surse judiciare, procurorii clujeni “jongleaza” cu un dosar de camatarie in care acuzatul este Romu Mocan, unul dintre cei mai instariti pastori penticostali din Dej. Pastorul este acuzat de camatarie de reverendul Ioan S. Pop, care spune ca din cauza presiunilor facute de Romu Mocanu o persoana s-a sinucis. Initial, plangerea a fost depusa la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj, dar procurorii de aici au declinat cazul catre colegii lor din Dej. Insa la Dej, peste aceasta ancheta s-a asternut praful deoarece procurorul de caz nici macar nu l-a audiat pe cel invinuit de camatarie. Ioan S. Pop spune ca este posibil ca audierile sa nu aiba loc pentru ca procurorul respectiv a incercat sa il faca pe petitionar sa isi retraga plangerea.  
“Acum un an am depus plangerea la Parchetul din Cluj dar dosarul a ajuns la Dej. Acolo am cerut sa vorbesc cu Prim Procurorul, dar nu s-a putut si cazul a fost atribuit unui tanar. Plangerea a fost luata cu intarziere si procurorul respectiv mi-a spus ca de ce ma leg de pastorul acesta si eu i-am explicat ca e un caz sensibil pentru ca, indirect, s-a ajuns la crima. apoi m-a pus pe mine sa ii aduc o serie de declaratii si probe si, la un moment dat, se comporta cu mine de parca eu as fi infractor. Cand i-am spus de legea camatariei, mi-a raspuns ca e tolerata camataria”, spune Ioan S. Pop.
Pe de alta parte, pastorul Romu Mocan sustine ca nu stie ca el sa fie cercetat in vreun dosar penal al procurorilor dejeni.
“Nu stiu nimic, nu cunosc nimic! Dumneavoastra ii faceti jocurile lui Pop Ioan. Ce sa comentez daca nu mi s-au pus la dispozitie acuzatiile?! Aveti grija!”, a declarat pastorul penticostal din Dej, Romu Mocan.

Dupa imprumut, s-a spanzurat

Interesant este ca, pastorul penticostal, intr-un text publicat pe blogul penticostalul.wordpress.com a recunoscut ca a dat bani cu camata, dar ca dobanda pe care a perceput-o nu era de 10%, ci mai mica, de 5%.   
”In anul 2000 la o nunta in Baia Mare un prieten, pastorul O.V. mi-a spus ca daca am ceva bani pot sa-i imprumut lui Grigore P. din Baia M., pe care-l cunosteam si eu, care-i investeste intr-o afacere cu borduri si parapeti si da si dobanda. I-am spus lui O.V. ca am banii din darurile de la nunta fiicei mele, lasati spre pastrare la mine, ea cu sotul fiind plecati din tara, si mai am si 5000$ ai mei adunati pentru operatia de inima ce trebuia sa o fac. Stiind ca Gr.P. este si membru intr-o biserica din Baia Mare am acceptat sa-i dau banii. El a venit la mine acasa, i-am dat 18.000 DM, banii copiilor si 5000$ ai mei, cu promisiunea ca-i pot reprimi cand vreau si-mi da dobanda 5%. In 2000 nu era nici o lege care sa oblige la taxe pentru imprumut cu dobanda. Din nefericire nu am primit nici o dobanda si nici nu mi-am recuperat nici banii dati. Gr.P. mi-a spus ca i-a dat unuia Bogdan care a falimentat. Eu am dat banii lui Gr.P. Nu am avut nici o legatura cu nici un Dan Camatar, nici cu Bogdan, nu am avut nici o intalnire cu cineva la nici o pizzeria, nu am amenintat pe nimeni in nici un fel. Dintr-o discutie tarzie cu Gr. P am aflat ca acel caruia ii daduse el banii s-a spanzurat avand datorii de milioane. Regret ca om si slujitor ca acel nefericit nu a avut taria sa infrunte necazul cu demnitate dar eu nu am avut nici o tangenta cu el sub nici o forma. Cine face sau preia afirmatii de pe alte surse, dovedite in timp ca iresponsabile, actioneaza pe raspunderea lui inaintea lui Dumnezeu care in final ne va judeca pe toti si, cred ferm, o va face dupa dreptate. Am discutat cu Gr.P. in cateva randuri despre bani, ultima data in 2004, cand m-a asigurat ca va munci toata viata ca sa-mi returneze banii. Nu stiu cand va incepe! Intre timp, in 2002, am fost operat de inima – 3 by-pass-uri si o coronara desfundata, cheltuielile fiind acoperite prin ajutorul oferit de pastorul Cristian Ionescu cu biserica “Elim”, Chicago, cat si alti prieteni si frati din Germania si Austria. Dumnezeu sa-i binecuvanteze si sa le rasplateasca tuturor. Ultima discutie telefonica am avut-o cu Gr.P. in 2007, dar nu pe tema banilor, promisese doar ca mi-i va da intr-o viata”, se arata in textul respectiv.

Popa camatar scapa cu o mustrare

Un caz similar l-a avut ca “actor” principal pe un preot ortodox din Huedin. Diferenta intre pastorul Romu Mocan si preotul Mircea Dejeu este ca cel din urma avea deschis doua societati comerciale (IFN – institutie financiar nebancara) prin care acorda imprumuturile la care percepea dobanzi de 14%. Daca cei imprumutati intarziau in rambursarea banilor, preotul Dejeu le punea poprire pe salarii sau pensii si le scotea bunurile la vanzare.
Cazul a ajuns in atentia Protectiei Consumatorilor din Cluj pentru ca popa a savarsit un abuz. Pentru suma de 30.000 de lei, pe care i-o imprumutase unui localnic, Dejeu i-a scos la vanzare casa omului, dar, suplimentar, i-a si pus poprire pensie. Omul s-a imprumutat de la preot pentru a-i face nunta fiului, insa de pe urma nuntii a scos doar 20.000 de lei.
"Din cei 20.000 de lei primiti, barbatul a returnat 18.000 – 19.000 de lei, dar, pentru ca a avut intarzieri, preotul i-a pus penalitati. Asa s-a ajuns in situatia ca i s-a recunoscut numai suma de 10.000 de lei ca fiind returnata, restul fiind considerate penalitati. Preotul l-a pus pe om sa semneze un nou contract de CAR, in care a scris ca a achitat el diferenta si i-a pus sechestru pe locuinta de sute de mii de lei", a declarat Mircea Radu, seful OPC Cluj, institutia unde dejeanul a depus o plangere.
Mai mult, dupa ce i-a scos casa la vanzare, luna trecuta, preotul camatar i-a pus poprire si pe pensie. "I-a pus sechestru pe casa si i-a scos-o la licitatie, dar i-a pus si poprire pe pensie, astfel ca in fiecare luna ii retrage suma de 900 de lei. Nu poti sa ii scoti si casa la licitatie si sa ii pui si poprire pe pensie. La fel a fost ilegal si prima data cand a vrut sa faca acest lucru, pentru ca nu avea dreptul sa scoata casa la licitatie. Cu siguranta mai sunt cazuri similare, dar oamenii nu fac reclamatie pentru ca cel care ii imprumuta este preotul lor”,  a mai spus seful OPC Cluj, Mircea Radu.
Preotul Mircea Dejeu a declarat la ProTv ca toate datoriile trebuiesc platite. "Moral nu este, dar sunt zeci de cazuri cu datorii. Spuneti-mi, ce solutii ati avea? Nu era singurul. Este o cooperativa mica si daca nu incercam sa recuperam restantele inseamna ca se inchide firma. Eu am fost membru fondator acum 10 ani la acea cooperativa. Eu de fapt nu ma pricep nici la dobanzi nici la date, nu decid singur daca cineva sa fie executat sau nu", a declarat preotul,. Mircea Dejeu, presedintele CAR Concordia Huedin.
In mod normal, conform conduitei ortodoxe, preotii care acorda imprumuturi cu camata sunt dati afara din slujba, insa Mitropolia Clujului i-a dat preotului o mustrare.

Legea anti-camatarie

Dupa ce pe data de 15 noiembrie 2011, Traian Basescu a promulgat Legea anti-camatariei (Legea 216/2011), un proiect al deputatului clujean Mircia Giurgiu, persoanele fizice care acorda imprumuturi cu dobanzi uriase sunt pasibile de inchisoare. Potrivit reglementarilor, activitatea de camatarie se pedepseste cu inchisoarea intre 6 luni si 5 ani, iar banii obtinuti din aceasta infractiune vor fi confiscati. Initial, propunerea legislativa privind activitatea de camatarie a fost respinsa de Senat, dar dupa ce deputatii de la Comisia juridica au adus o serie de amendamente  propunerii legislative, ea a fost votata. Camata a fost definita ca fiind dobanda pe care o ia camatarul pentru sumele date cu imprumut, camatar fiind persoana fizica care da imprumuturi banesti in schimbul unei camete. De asemenea, pentru punerea in acord cu dispozitiile art. 351 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, deputatii au propus ca “darea de bani cu dobanda, ca indeletnicire, de catre o persoana neautorizata, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani”.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.