Ștefania Kory Calomfirescu, prezentă în paginile Gazeta de Cluj de nenumărate rânduri, cu o poveste de viață impresionantă, dar mai ales cu omagii care fac cinste înaintașilor săi în medicina clujeană, a lansat anul trecut un nou volum în care îl evocă pe cel cunoscut drept ”Patriarhul medicinii clujene”, prof. dr. doc. Crișan Mircioiu. Volumul ”Profesorul dr. doc. Crișan Mircioiu despre mari personalități în medicină” prezintă opera în care viața și activitatea ”generației de aur a Școlii medicale clujene” este prezentată cu multă căldură sufletească.

 

Prof.univ.dr. Ştefania Kory Calomfirescu a publicat în vara anului 2014, la Editura Napoca Nova, un nou volum dedicat profesorului dr.doc. Crişan Mircioiu, de data aceasta despre opera acestuia despre marile personalităţi din Medicină.

„Personalitatea acestui mare chirurg, om de cultură şi OM între oameni este Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca şi al oraşului de baştină, Cîmpina, membru emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale, preşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă – Filiala Cluj, preşedinte al Societăţii Medical-Creştine „Christiana” – Filiala Cluj, membru în Societatea Europeană de Chirurgie Experimentală şi în Colegiul Internaţional de Chirurgie Digestivă, vice-preşedinte al Despărţămîntului Cluj al Astrei, premiat pe ţară al Astrei pe 2001, rector al Universităţii Populare din Cluj-Napoca timp de 40 de ani şi Doctor Honoris Causa al Universităţilor de Medicină din Constanţa, Tîrgu Mureş şi Oradea”, scrie Kory Calomfirescu în volumul apărut în ziua când cel omagiat ar fi împlinit 101 ani.

 

”Vii în tezaurul de valori umaniste medicale”

”Opera Profesorului Crișan Mircioiu, denumit și ”Patriarhul medicinii clujene” este, de fapt, consacrată prezentării vieții și activității unor personalități marcante, pe care i-a avut ca Profesori în timpul facultății, pe care i-a cunoscut foarte bine, personalități care au înconjurat spiritualitatea românească și încă sunt vii în tezaurul de valori umaniste medicale ale tuturor timpurilor”, arată autoarea, în capitolul dedicat prof. Mircioiu.

Capitolele acestui volum sunt închinate personalităţilor din lumea medicală pe care profesorul Crişan Mircioiu le-a omagiat în scrierile sale: Iuliu Haţieganu, Ioan Goia, Iacob Iacobovici, Victor Papilian, Valeriu Bologa, Iuliu Moldovan, Grigore Benetato, Victor Preda – toţi profesori din „generaţia de aur” a Medicinii clujene. Ultimul capitol este dedicat lui Albert Schweitzer, căruia Crişan Mircioiu i-a închinat o valoroasă carte apărută în două ediţii.

 

”Un anume tip de noblețe sufletească”

Din prefața scrisă cu mult drag pentru cei surprinși în paginile acestui volum vedem că ”Toate generațiile care s-au succedat de-a lungul timpului la Școala medicală clujeană și care s-au format în lumina acestor meteori, cât și generațiile de medici care s-au format din elevii acestor mari maeștri trebuie să le poarte o vie recunoștință, un sentiment de stimă și, în același timp, un sentiment de iubire. Ei vor rămâne un tezaur de preluat și de cultivat pe mai departe”.

”Marii dascăli ai medicinii clujene au creat în Cluj o ambianță, amprenta căreia a purtat-o Profesorul Crișan Mircioiu. Una dintre calitățile marcante a acestor oameni exemplari era modestia dezinvoltă, provenită dintr-un anume tip de noblețe sufletească și dintr-o foarte activă conștiință a continuității”, subliniază prof. dr. Adela Maria Moș, de la Facultatea ”Emanuel” din Oradea.

 

Despre autoare

Ștefania Kory Calomfirescu este unul dintre cei mai cunoscuți neurologi ai școlii medicale clujene, publicând zeci de cărți, dintre care multe de referință pentru studiul acestei specializări. A fost șefa Clinicii de Neurologie din Cluj și a contribuit la deschiderea Spitalului Clinic de Recuperare și al dispensarului din comuna Bălan.

Ștefania Kory Calomfirescu este membră în Organizația Internațională de Cercetare a Creierului, Comitetul European de cercetare și tratament al sclerozei multiple, Federația Europeană de Neurologie, Academia Oamenilor de Știință din România, Asociația Publiciștilor Americani și în Centrul Biografic International Cambridge. A publicat 27 de cărți de medicină până în prezent și peste 550 de lucrări științifice, fiind membru fondator și redactor-șef al jurnalului „Neurologica Transilnaviae”.

 

Cetățean de onoare al orașului

Crişan Mircioiu, trecut în urmă cu aproape șase ani  la cele veşnice, la frumoasa vârstă de 95 de ani. Acesta s-a născut la Câmpina şi a venit la Cluj în 1930, a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie în 1936 şi a devenit profesor în 1970. Mircioiu a fost şef al Clinicii de Chirurgie 1. Crişan Mircioiu a pus bazele chirurgiei post-belice clujene şi a scris o operă medicală impresionantă. De asemenea, Crişan Mircioiu a fost Cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca.

În noiembrie 2010, Ștefania Kory Calomfirescu a mai lansat un volum de mare succes în mediul academic, „Amintiri despre prof. Crișan Mircioiu”, ale cărui exemplare s-au vândut în ziua prezentării, Mircioiu fiind considerat „patriarhul medicinii clujene”.

carte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.