Pe motivul declarării stării de urgență provocate de răspândirea coronavirusului, Guvernul Orban a vrut să suspende retrocedările de imobile cu evaluările făcute la zi, astfel că până în martie 2021 retrocedările vor fi făcute în baza unei grile notariale făcute la valoarea din 2013.

Inițial, proiectul de ordonanță de urgență pregătit ar fi trebui aprobat în ultima ședință de săptămâna trecută a Guvernului, dar secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a solicitat retragerea acestuia de pe ordinea de zi a ședinței întrucât Ministerul Justiției are o serie de observații de adus proiectului.

Grilele notariale din Alba, Cluj și Bihor au fost modificate după martie 2020, deși erau realizate în decembrie 2019, pentru a fi aplicate în 2020. Specialiștii comisiei au calculat că, prin aplicarea noilor reguli de evaluare, aproximativ 20% dintre dosare vor avea valorile în scădere față de grila din 2013, folosită până acum.

Spre exemplu, la Cluj, pentru un teren de 500 metri pătrați, se utilizează valoarea de 1.740 lei/metru pătrat, în timp ce pentru un teren de 2.000 metri pătrați se utilizează valoarea de 1.260 lei/metru pătrat (cu 28% mai puțin pe metru pătrat), indiferent de categoria de folosință a terenului la data preluării.

Păstrarea grilei notariale din 2013 este justificată de Guvern și prin faptul că, dacă s-ar realiza modificări la grilele actuale, s-ar întârzia procesul de despăguburi, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului ar putea impune sancțiuni statului român. Ca ultim motiv este enumerat și faptul că Guvernul trebuie să poată distribui într-un mod previzibil resursele financiare pe fondul situației determinate de răspândirea virusului COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.