Afaceri cu iz penal cu Statul francez, sotia “Magnificului” si Orange

Andrei Marga a devenit cel mai marcant membru din opoziţie, de parcă singurul lucru pe care ştie să îl mai facă este să critice. Puterea sau pe oricine altcineva. Nicio versiune a Legii Educaţiei nu este pe placul lui, iar toţi ar trebui să conducă România doar după modul lui de gândire şi a sistemului său de valori. Rectorul aruncă tot timpul săgeţi la adresa ministerului Educaţiei, deşi nu a făcut acest lucru şi în perioada în care la cârma instituţiei era colegul său de partid, liberalul Cristian Adomniţei. Surprinzător, la momentul respectiv, Adomniţei şi-a trimis Corpul de Control la Universitatea Babeş-Bolyai. Concluziile raportului evidenţiază mai multe încălcări ale legii, fapte penale şi tot felul de şmenuri pe sub mână, însă consecinţe nu au existat. Andrei Marga şi-a influenţat din nou complicii şi a supravegheat din umbră mai multe fapte penale pentru care nu a plătit niciodată. „Magnificul” a făcut mai multe blaturi cu propria sa soţie, Delia Marga, cu unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă, Orange, dar şi cu Ambasada Franţei. Reporterii „Gazetei de Cluj” vă dezvăluie, în exclusivitate, raportul Corpului de Control al ministrului Educaţiei. Ministrul liberal Cristian Adomniţei, actualul coleg din PNL al lui Andrei Marga, i-a „iertat” faptele penale ale actualului rector al UBB.

Universitatea Babeş-Bolyai era tărâmul unde ilegalităţile erau fără sfârşit, un adevărat El Dorado al licitaţiilor trucate. Dintre mecanismele de încălcare a legii reamintim caiete de sarcini şi oferte ale unor licitaţii redactate olograf, lipsa documentelor, uneori chiar lipsa integrală a caietului de sarcini, lipsa unui număr al procesului verbal pentru deschiderea ofertelor, sume acordate în plus faţă de oferta licitată şi povestea poate continua. De asemenea, nevasta actualului rector al Universităţii Babeş-Bolyai a primit ca bonus anumite spaţii fără considerente legale.

Cadou ilegal de la Marga pentru… Marga

Contractul nr. 2271/20.08.2007, încheiat între Universitatea „Babeş-Bolyai” şi Asociaţia „Lingua” pentru dezvoltarea şi perfecţionarea comunicării în sferă publică, cuprinde mai multe ilegalităţi. Contractul are ca obiect închirierea unui spaţiu de 10,94 metri pătraţi de pe str. E. De Martonne nr 1, et 2. Contractul prevedea o durată de patru ani cu începere din 01.09.2007, iar preţul este de 10,38 lei/lună, cu mult sub preţul pieţei. Anterior, a mai existat un contract între cele două părţi, care a fost prelungit în mod ilegal, deoarece în cuprinsul său nu au fost stipulate clauze de prelungire. Comisia Corpului de Control al ministrului Educaţiei a constatat că „nu există acte de procedură pentru scoaterea la licitaţie a spaţiului care face obiectul contractului. Nu a fost revizuit contractul anual, aşa cum prevede art. 166, alin. 6 din Legea Învăţământului nr. 84/1995 şi art. 6.1 din contractul încheiat între părţi. Prelungirea contractului, în lipsă de stipulaţie contractuală, excede cadrul legal. Comisia constată că încheierea unui contract de închiriere între o instituţie în care soţul ocupă o funcţie de conducere cu o asociaţie din care face parte soţia acestuia, intră în sfera conflictului de interese, cu atât mai mult, cu cât Universitatea nu a organizat o procedură legală, transparentă şi deschisă pentru închirierea spaţiului. Comisia constată existenţa unui conflict de interese în activitatea doamnei Delia Marga, prin desfăşurarea simultană şi concomitentă a activităţii de conducător al Centrului „Lingua” al Universităţii „Babeş-Bolyai” şi de preşedinte al Asociaţiei „Lingua.” Apropierea denumirii şi exercitarea conducerii de aceeaşi persoană pot genera suspiciuni de concurenţă neloială. Considerăm că situaţia dată intră sub incidenţa art. 24, alin. (4), din O.G. nr. 26/2000, aprobată cu modificări prin Legea nr. 246/2005”, conchide raportul corpului de Control a Ministrului Educaţiei.

UBB, iliciţi cu Sarkozy

Nici Statul francez nu este mai prejos în relaţiile în afara legii cu Universitatea Babeş-Bolyai. Ambasada Franţei dispune în Cluj-Napoca de un spaţiu obţinut fără licitaţie de la Universitatea Babeş-Bolyai. „Nu a fost organizată procedura de licitaţie. Nu a fost revizuit contractul anual. […] Prelungirea contractului, în lipsă de stipulaţie contractuală, excede cadrul legal”, se arată în raportul corpului de control al ministrului Educaţiei.

Contractul de închiriere nr. 77 din 17.12.2003 dintre Universitatea Babeş-Bolyai şi Statul francez prezintă alte iegalităţi care sunt la un nivel mai înalt decât am putea concepe. Oricum, redactorii „Gazetei de Cluj” au fost anunţaţi că acest raport este cu mult deasupra legilor din România şi că nimeni nu îl va pune niciodată în practică.

Gălbejitul Marga, devenit portocaliu

Chiar dacă Andrei Marga este cunoscut drept un suflet „gălbejit” şi la propriu şi la figurat, nu înseamnă că nu este apropriat de Orange. Nici contractul cu cel mai mare operator de telecomunicaţii din România nu a fost chiar corect. „Nu există acte de procedură pentru scoaterea la licitiaţie a spaţiului care face obiectul contractului. Nu a fost organizată procedura de licitaţie. Nu a fost revizuit contractul anual. Se regăsesc vicii de procedură în cuprinsul actelor adiţionale”, arată comisia corpului de control a ministrului Educaţiei.

Lui Andrei Marga, actualul şi nu tocmai actualul rector al UBB, îi este frică de articolele prezentate opiniei publice. Dar ele vor continua să apară!

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.