Măriuca Pop, unul din membrii celebrei “famiglii” Pop, care stăpâneşte spaţiul justiţiei din judeţul Cluj şi nu numai, a fost reactivată, deşi este pensionată. Fostul secretar al judeţului Cluj a fost angajat consilier juridic în cadrul celui mai mare proiect pe fonduri europene din judeţ, care valorează peste 150 de milioane de lei. Culmea este că acest concurs a fost făcut de două ori, până când a participat “cine trebuie.” La al doilea concurs a fost eliminată singura persoană care a dorit să o concureze pe Măriuca Pop. Culmea este că unul dintre membrii comisiei a fost chiar consilierul juridic Ştefan Iliescu, fostul subordonat al Măriucăi Pop. De aici ar putea reieşi şi posibila incompatibilitate a acestei angajări.

 

 

Gazeta de Cluj vă prezintă toate etapele unui concurs pus sub semnul întrebării. Tinerii care termină una-două facultăţi nu sunt buni pentru posturi publice, nici cei cu o experienţă medie, ci doar oamenii pensionați.

 

Pensionată de trei ani, angajată de subordonaţi

 

“Pentru a elimina toate suspiciunile unei dedicaţii organizează un concurs.“ Acesta pare a fi dictonul gândit de cei de la Eco-Metropolitan Cluj Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară. Au vrut să angajeze un consilier juridic şi nu au găsit decât un pensionar cu relaţii adânci în domeniul justiţiei. Culmea este că pentru acest concurs s-au ales oameni care au lucrat în mai toate taberele: Septimiu Sânmărghiţan, care ar fi fost adus în PNL după ajungerea partidului la guvernare, Losonti Raisa Harasztosi, fosta secretară a vicepreşedinţilor democrat-liberali ai CJ, Radu Bica şi Alexandru Coroian, dar şi un independent, Ştefan Iliescu, care are cea mai mare problemă: a fost până la pensionarea Măriucăi Pop subordonatul ei. Conform organigramei Consiliului Judeţean Cluj secretarul judeţului, funcţie deţinută de Măriuca Pop până la pensionare în 2010, este cel care conduce departamentul juridic din care a făcut parte acest Ştefan Iliescu. Astfel ne gândim cum a putut el să reacţioneze când a avut-o la mâină pe fosta lui şefă.

 

Septimiu Sânmărghiţan este directorul Eco-Metropolitan Cluj Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară din decembrie 2012. Acesta a mai fost director al Agenţiei pentru Protecţie Mediului, numit pe filieră liberală. Mulţi susţin că este un profesionist în ceea ce face, dar la angajarea unui pensionar de trei ani de zile şi-a dat cu firma în cap.

 

CJ NO COMMENT

 

Oficialii Consiliului Judeţean Cluj nu au dorit să ofere mai multe detalii despre această “tânără angajare,” mai ales că din punctul lor de vedere această asociaţie nu are legătură doar cu instituţia lor, ci cu toate autorităţile teritoriale.

“ADI este o asociaţie în care membrii sunt toate autorităţile teritoriale. În momentul de faţă ADI se ocupă de proiectul pe care noi îl derulăm, centrul de management al deşeurilor. Ei au birourile la noi în sediu, însă sunt împrăştiaţi în birourile unde avem spaţii libere până găsim o soluţie. Nu cred că este atribuţia purtătorului de cuvânt al CJ Cluj să comenteze angajările la acest organism”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Cornelia Trif.

 

Nume de cod – EXPERIENŢĂ

 

Singurul atu pe care l-a avut Măriuca Pop este experienţa, singurul lucru care i-a scos pe toţi ceilalţi din schemă: nu a mai participat niciun pensionar. De altfel, pensionarii nici nu mai visează la joburi, nici măcar persoanele apropiate vârstei de pensionare. Dar acest caz a fost un caz special în care cineva poate că avea nevoie de ea cu adevărat.

 

“Aveam nevoie de o persoană cu multă experienţă. Vor fi şi sunt probleme dificile din punct de vedere juridic. Am optat pentru o persoană care are şi experienţă. Noi nu am pus condiţii de vechime pentru ca să poată participa şi jurişti care nu au vechime deosebită. S-a optat pentru doamna Pop, care având experienţa atâtor ani în spate a convins comisia”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Septimiu Sânmărghiţan.

 

Falsul familiei Pop

 

Falsul în declaraţia de avere reiese din declaraţiile oferite de Mariana Pop, soţia fostului şef al CNADNR, Mircea Pop, şi Daciana Deritei, născută Pop. Deşi Daciana Deritei susţine ca are un teren agricol în judeţul Maramureş cu o suprafaţă de 2,84 hectare deţinut în co-proprietate cu Mircea Pop, soţia acestuia nu binevoieşte să declare acest teren. De asemenea, deşi Mariana Pop are cursuri la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, aceasta nu şi-a declarat venituri din aceasta funcţie. Culmea este că Mariana Pop a fost adusă la UTCN de către Mihai Iliescu, actualul preşedinte al Senatului, care prosperă în afaceri datorită apropierii sale de mediul social-democrat.


Clanul Pop

Procurori, avocaţi, notari, judecători. Clanul familiei Pop a împânzit de ceva vreme justiţia clujeană până la cele mai înalte niveluri. Daciana Deritei, procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Organizate şi Terorismului, pare a fi capul răutăţilor, deşi unii reuşesc să o întreacă în funcţii.

Daciana Deritei este rudă şi cu pensionara angajată la CJ Măriuca Pop. Una dintre principalele lucruri care au fost puse sub semnul întrebării din cariera fostului secretar al judeţului a fost parafarea contractual secret cu Iulius Mall. Culmea este că Daciana Deritei a făcut şi ea un serviciu aparent ilegal omului de afaceri care conduce Iulius Mall, Iulian Dascălu: a întocmit dosarul Gazeta II în care Iulian Dascălu a fost persoană vătămată, iar inculpatul Paszkany Arpad a fost achitat definitiv.

Andrei Irinel este un alt judecător care este rudă cu Daciana Deritei, el activând la Tribunalul Cluj. Pop Lucian este rudă de gradul patru a Dacianei Deritei, el ocupând funcţia de consilier juridic.

Şeful de la Tribunalul Militar este tot Pop

 

Marius Pop este un alt verişor din mediul justiţiei al Dacianei Deritei, care are o funcţie destul de importantă: preşedintele Tribunalului Militar Cluj. Tatăl lui Pop Liviu este arbitru la Camera de Comerţ Cluj, iar numele acestuia este de asemenea Pop Liviu. Soţia acestuia lucrează în mediul juridic, fiind notar. Pop Lenuţa Anişoara are chiar un birou notarial propriu. Acesta mai are o verişoară în cadrul Baroului Bucureşti, Pop Roxana. Pop Marius are o altă avocată verişoară, Pop Ramona Camelia. El mai are alţi doi verişori, Pop Calin, avocat în Baroul Târgu Jiu şi Pop Lucian, avocat în Baroul Cluj, dar şi pe verişoara Pop Dana, avocată în Baroul Cluj.

Relaţiile justiţiei

 

Relaţia procuror-judecător-decan-afacerist a dus la dezvoltarea unei familii cu foarte mari influenţe în judeţul Cluj şi chiar în toată România. Numărul mare de persoane care fac parte în această familie a dus membrii ei în toate colţurile care contează, fie că a fost vorba de Mariana Pop, soţia lui Mircea Pop, care a scris o carte cu prorectorul Universităţii Tehnice, Mihai Iliescu, fie că a fost vorba de Ramona Pop care l-a consiliat pe omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu, oricare membru a clanului Pop a reuşit să fie la momentul potrivit şi la locul potrivit. Dosare fabricate ciudat, interese şi prietenii ascunse, cercetări favorizante şi alte ilegalităţi au fost comise de familia Pop de-a lungul timpului. Daciana Deritei, născută Pop, este procurorul care a instrumentat cazurile Gazeta şi Paszkany, iar una dintre părţile vătămate, Iulian Dascălu, este apărată de un alt membru al familiei Pop. Ca să nu mai zicem nimic că Arpad Paszkany a fost achitat definitiv, iar Liviu Man a ajuns în ultima fază la CEDO. Pe de altă parte, Dascălu mai are un proces care este judecat de soţia celuilalt procuror care a instrumentat cele două cazuri menţionate anterior şi colegul Dacianei Deritei, Mircea Hrudei, însuşi şeful DIICOT Cluj. Fostul decan al Facultăţi de Drept din cadrul UBB este un alt membru al clanului Pop, dar şi cel care colaborează cu avocata care îl apără pe Dascălu. Pe altă parte, afacerile familiei Pop şi-au întins tentaculele şi peste celebra centură blestemată a Clujului, care s-a surpat de două ori până în prezent, cu toate că contribuabilii au plătit de trei ori preţul iniţial

 

Tiberiu Hrihorciuc

 

3 COMENTARII

  1. Ca sa insiri arborele genealogic,fara dovezi certe de implicare a acestor indivizi in afaceri nelegale, doar pe baza de presupuneri, nu ne ofera decat un fel de a plati musai niste polite cuiva dintre aceste persoane.

  2. Daca cineva pricepe care e problema autorului materialului vis-à-vis de nominalizarea Mariucai Pop in functia de consilier juridic sa posteze un comentariu. Nu se intelege nimic din material. Gramatical e scris jalnic, ideile sunt imprastiate. Cat despre idea materialului nu se intelege mai nimic.

    Nu inteleg unde sunt etapele concursului in jurul carora ar fi trebuit construit acest articol, care incepe asa, citez: „Gazeta de Cluj vă prezintă toate etapele unui concurs pus sub semnul întrebării.”. In realitate nu e decat aceasi poveste legata de cine este si cu ce se ocupa familia Pop.

    Aduna-ti ideile cand scri stimate T.Hrihorciuc. Trei sferturi din material e aceasi Marie veche, cu aceasi palarie veche.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.