În mod normal, subvențiile acordate de APIA sunt pentru încurajarea creșterii animalelor domestice. Însă în ultimul timp a apărut o nouă afacere, cea cu creșterea bizonilor, care sunt animale sălbatice. În Cluj, în această afacere sunt implicați Toma Rus, fost secretar de stat din Ministerul Internelor, și Constantin Jeican, fiul unuia dintre fondatorii Băncii Transilvania. În urma unui lobby făcut, ei au obținut subvenții de la APIA pentru bizonii pe care îi cresc în țarcuri îngrădite în zona comunelor Recea Cristur și Panticeu.

 

În mai multe articole, reporterii Gazeta de Cluj au prezentat modul în care se derulează afacerile cu bizoni din comunele clujene Recea Cristur și Panticeu. În momentul de față, noutatea cazului constă în faptul că în urma unui lobby făcut la APIA Cluj și structura centrală a Agenției, reprezentanții statului au reușit să interpreteze normativele potrivit cărora se acordă subvențiile pentru animale. Reprezentanții APIA, atât de la Cluj cât și de la structura centrală, au confirmat în scris că statul român alocă fonduri europene și naționale pentru creșterea bizonilor. Principalul motiv este că ”bizonii fac parte dintr-o subfamilia Bovine”. ”În sistematica zootehnică, genul Bison face parte din subfamilia Bovine. Având în vedere cele prezentate, considerăm că aceste animale se încadrează în categoria bovinelor pentru care se poate solicita subvenție în cadrul ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic – specia bovine”, arată într-un răspuns directorul general al APIA, Mihai Spătărelul Puțintei. El mai arată că subvenționarea bizonilor se face în concordanță cu ordinul 619/06.04.2015, cu Ordonanța de Urgență a Guvernului 3/2015 și cu normele specifice de implementare pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. În toate aceste normative este specificat modul în care se acordă subvențiile pentru bovine, însă nicăieri nu apare specificat că bizonii, care sunt animale sălbatice, se încadrează în categoria animalelor subvenționate de APIA.

 

Rezervații pentru carne de bizon

 

Taxonomia bovinelor este un domeniu spre care s-au aplecat mulți specialiști. Spre exemplu, Stelian Acatincăi a publicat în 2004 o lucrare științifică intitulată ”Producțiile Bovinelor”. Potrivit acestei lucrări, bizonul este un subgen al genului Bos. Există două subgenuri de bizoni: Bison bonasus ( zimbrul) și Bison bison (bizonul american), iar cel din urmă este crescut și subvenționat de APIA la Recea Cristur și Panticeu.

”Se cunosc două specii: Bos bison bonasus (zimbrul european) şi Bos bison bison, sin. B. bison americanus (bizonul american), care trăiesc numai în stare sălbatică. Cele două specii aparţinătoare subgenului Bison sunt incontestabil înrudite şi provin dintr-un strămoş comun, Bison priscus”, arată lucrarea amintită anterior. În cadrul lucrării se mai arată că ”răspândirea acestor animale s-a redus drastic.

Pentru salvarea zimbrilor şi a bizonilor s-au înfiinţat rezervaţii şi parcuri naţionale, zone în care aceste animale sunt protejate. Astfel, pentru zimbrul european sunt de menţionat rezervaţiile din Polonia (pădurea Bielowitz), C.S.I. (Caucaz) precum şi în România (Haţeg, Parcul Dragoş Vodă, Neamţ, Trivale, Argeş), iar pentru bizonul american Parcul Yellowstone”, mai arată lucrarea amintită.

 

Bizonii cu undă verde la APIA

 

Aceste ferme de bizoni au stârnit nemulțumiri, în primul rând, în satele unde cei care se ocupă de afacere au concesionat teren. Oamenii din zonă spun că pajiștile respective au fost îngrădite cu garduri electrificate și că respectivele concesiuni nu au fost acordate cu respectarea legislației. Un fost angajat al APIA Cluj, Antoniu Poienaru a relatat pe blogul lui (antoniupoienaru.finantare.ro) o situația asemănătoare. ”O altă teamă, de data această cu sunete de cătușe, rezultă din faptul că, APIA Cluj este suspectată că ar fi dat subvenții pe bizoni firmelor SC R&K HUNTING SRL și ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE ANIMALE din RECEA CRISTUR, jud. Cluj. Aceste firme au sau au avut pășuni comunale luate în arendă, solicitând subvenții pe suprafața cu condiția să aibă animale în exploatație. Cele două firme, din informațiile apărute în presă clujeană, cresc în regim intensiv animale sălbatice și anume bizoni. Există suspiciunea că cele două firme ar fi luat subvenții pe animale și pe suprafață fără a avea acest drept, bizonii neputând fi incluși în categoria bovine sau bubaline. După cum știm, reglementările comunitare și naționale nu acordă subvenții pentru animale sălbatice. Din acest motiv, Zaharia s-a consultat și la APIA București cu ”bizonii” de acolo, încercând probabil să stopeze depunerea cererii de subvenție în 2014 pentru SC R&K HUNTING SRL. În schimb, ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE ANIMALE și-a depus cerere de subvenție pe suprafața în 2014, achiziționând probabil, conform legii, animale pentru care se pot da subvenții, asigurând și încărcătură de animale pe suprafața concesionată de la primărie”, arată Poienaru.

 

Licitaţie pentru bizoni în Ajunul Crăciunului!

 

Gazeta de Cluj a prezentat în articolele anterioare că afacerea cu bizoni de la Recea Cristur a însumat aproximativ 600 de hectare de teren, o parte concesionate de la Primăria Recea Cristur, iar altele de la localnici.

“Parcelele concesionate de la Primăria Recea Cristur au fost câştigate la licitaţie, iar atunci nu au participat, în afară de noi, încă două persoane din zonă. Anul trecut am plătit peste 100 de milioane de lei, chiar dacă nu am folosit toată suprafaţa”, explica Toma Rus, care spunea că este director general în cadrul acestui business. Însă, pe de altă parte, oamenii spun că nu au avut cum să participe la licitaţie pentru că ea s-a ţinut în Ajunul Crăciunului.

“Normal se anunţa în sat că se concesionează. Acum nimeni n-a anunţat nimic şi licitaţia asta s-a făcut pe 24 decembrie! Cine să ştie de ea!”, se plângeau oamenii.

De acealaltă parte, reprezentanţii BT Wild Ranch, una dintre firmele implicate în această afacere, spun că profiturile se vor lăsa aşteptate.

“Ne aşteptăm ca profitul să apară abia în 2017 şi ne gândim să suplimentăm suprafeţele de teren. În momentul de faţă avem 500 de hectare, inclusiv cele din Ţaga, însă anul trecut am folosit doar 80 de hectare. Acum în total avem 278 de bizoni, dintre care 149 la Recea Cristur. am calculat că până acum, investiţia făcută în judeţul Cluj se ridică la aproximativ 1,5 milioane de euro. În momentul de faţă, carnea de bizon se vinde la preţuri cuprinse între 20 şi 70 de euro/kg”, declara Jeican.

Toma Rus, fost şef al BCCO Cluj şi secretar de stat în Ministerul de Interne spune că ”pentru terenurile închiriate de la persoane fizice oamenii primesc 120 de lei/ha anul şi îşi primesc şi subvenţia de la stat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.