Autoguvernarea Română şi Asociaţia Culturală a Românilor din orașul Leta Mare, judeţul Hajdu-Bihor, au organizat în data de 07 octombrie 2017, a XXIII-a ediţie a „Memorialului Vulcan-Irinyi-Popfiu”. În cadrul festivităţilor, au fost elogiate personalităţi marcante de origine română, de religie greco-catolică, care se leagă de această localitate: Iosif Vulcan, Ioan Irinyi şi Iustin Popfiu, transmite Romanian Global News citând un comunicat de presă.
Iosif Vulcan (1841–1907), care a trăit în Leta Mare, a fost publicist şi scriitor, membru al Academiei Române. A fost iniţiatorul apariţiei revistei „Familia”, în care a debutat Mihai Eminescu, cu poezia „De-aş avea.” El este cel care l-a convins pe Eminescu să și schimbe numele, fiind considerat „nașul literar” al marelui poet. Ioan Irinyi, chimist şi om de ştiinţă, a fost inventatorul chibritului cu fosfor iar Iustin Popfiu (1841–1882) a fost teolog, protopop greco-catolic şi erudit scriitor.
La manifestare au participat ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula. Au mai participat Emilian Pavel, europarlamentar român, Pasztor Sandor, președintele Consiliului Județean Bihor, Szabo Odon, deputat, pr. Mihai Vătămănelu, vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU) ș.a. Au contribuit la buna desfăşurare a manifestărilor şi au participat invitaţi din România, precum dr. Aurel Chiriac – directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, Ioan Pop- directorul muzeului Iosif Vulcan din Oradea, ș.a.
Festivitatea a debutat cu o conferinţă la primăria din localitate, unde au adresat cuvinte de salut preşedintele Autoguvernării Române din Leta Mare, Gavril Crişan, primarul localităţii, Menyhart Karoly, Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, euro-deputatul român Emilian Pavel și președintele CJ Bihor, Pasztor Sandor. Pr. Mihai Vătămănelu şi pr. Szimicsku Ferenc, protopopul de Leta Mare, au oficiat o slujba de pomenire în impunătoarea biserică din localitate, renovată în totalitate în cursul anului 2015. Biserica greco-catolică română din Leta Mare a fost construită în anul 1802. Pe iconostasul bisericii încă şi acum se mai pot citi inscripţii în limba română, care atestă că această comunitate este de origine română.
Prima depunere de corone de flori s-a desfăşurat la mormântul lui Iustin Popfiu, situat în curtea bisericii greco-catolice din Leta Mare. Ceremonii de depuneri de coroane de flori au mai avut loc la Casa de Cultură a oraşului Leta Mare, unde se află o placă comemorativă ridicată în cinstea lui Iosif Vulcan şi în curtea şcolii generale „Irinyi János”, unde se găsesc mormintele familiei Irinyi. Oficialii prezenți au vizitat noul stadion al orașului și au urmărit o prezentare multimedia dedicată celor trei personalități comemorate, la Casa Memorială „Irinyi”. Evenimentul s-a încheiat cu o cină comună, oferită de către organizatori.
În ziua de duminică, 08 octombrie, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat la manifestarea „Ziua Mulțumirii”, la Biserica Baptistă Românească din comuna Micherechi (Mehkerek), din jud. Bekes. La serviciul religios au participat și oaspeți din România, de la Satu-Mare, sosiți la invitația păstorului bisericii, Petrică Crețu, rgnpress.ro