Proiectul imobiliar inițiat de fostul șef al DGIPI, Virgil Ardelean și de omul de afaceri clujean Dan Dunca a trecut fără nici o problemă prin comisiile de specialitate din cadrul primăriei clujene. Arhitectul șef al orașului, Ligia Subțirică și directorul executiv al primăriei clujene, Corina Ciuban, s-au abținut cu greu să nu izbucnească în aplauze! Mai puțin impresionați au fost clujenii din cartierul Gheorgheni și arhitectul Radu Spânu, care au atras atenția că edificarea investiției lui Ardelean și Dunca nu prea are ce căuta în zonă.

 

Proiectul imobiliar al fostului șef al DGIPI din cadrul MAI, Virgil Ardelean a trecut prin comisiile de urbanism fără nici o problemă. Arhitectul șef al orașului, Ligia Subțirică, și directorul executiv al primăriei clujene, Corina Ciuban, au venit chiar cu soluții pentru ca edificarea investiției să meargă cât mai bine.

”Studiile premergătoare PUZ-ului au subliniat oportunitatea realizării unei astfel de investiții în zona amplasamentului studiat. Argumentele sunt numeroase și țin atât de amplasare cât și de funcțiunea necorespunzătoare din prezent, parcela reprezentând o ”insulă” izolată cu activități de prestări servicii, alimentație publică și comerț în centrul urban (…). Toate studiile care s-au elaborat anterior relevă posibilitatea construirii pe acest sit în condiții optime, pe baza documentațiilor anterior aprobate și a prezentei documentații, neexistând impedimente în acest sens. Circulația auto și pietonală se va reconfigura, cu acordul proprietarului terenului, în raport cu vecinitățile, respectiv: aleea Herculane: la profil de 6 m carosabil + trotuare, de la zona reglementată până la str Unirii și crearea a două legături pietonale între investiție și aleea Slănic. Având în vedere necesitatea stabilirii reglementărilor în vederea construirii și amenajării zonei, susținem aprobarea documentației”, arată arhitectul șef al municipiului Cluj Napoca, Ligia Subțirică și directorul executiv Corina Ciuban.

 

Contre între arhitecți

Pe de altă parte, vecinii viitorului proiect urbanistic sunt nemulțumiți de următoarele aspecte: numărul locurilor de parcare și de accesele auto, de faptul că lipsesc copacii din prezentarea planului de amenajare, de distanța de 10 metri față de biserica Sf Dumitru cel Nou, de faptul că imobilele sunt prea înalte, de inexistența frontului stradal, de faptul că mașinile din jurul Complexului Feleacul vor trebui să își găsească alte locuri de parcare și de lipsa unei prezentări volumetrice.

Arhitectul Radu Spânu a făcut o notă de protest referitoare la acest proiect la care au semnat 134 de persoane din zonă. ”Menționăm că prevederile PUG, cel actual și cel în curs de avizare, interzic construirea acestui tip de obiectiv (2S+P+M+*E+1R). Din nou se reduce suprafața spațiilor verzi, se compromite funcționarea parcului adiacent de pe str Slănic, recent amenajat din fonduri publice, parc ce deservește partea nord-vestică a cartierului Gheorgheni și blocurile Interservisan. Se supraîncarcă circulația rutieră. Soluția propusă de a descărca întreaga circulație pe str Slănic  și pe str Herculane, care are un singur fir de circulație cu sens unic, nu este corespunzătoare. Realizarea unei construcții cu 11 nivele supraterane nu se încadrează cu specificul și destinația zonei, s-a întocmit un studiu de însorire?”, se întreabă arhitectul Spânu.

Cristian Bănuț, arhitect în cadrul Arhimar Serv, care a elaborat planurile proiectului imobiliar spune că afirmațiile făcute de Radu Spânu au un caracter instigator, eronat și malițios, având caracterul de a-i induce în eroare pe cei peste 100 de semnatari ai petiției. ”Documentația nu propune nici diminuarea spațiilor verzi și nici afectarea funcțională a parcului, întrucât construcțiile  se vor realiza strict pe parcela pe care în prezent nu există spații verzi, ci doar construcții și spații betonate, parcela aflându-se în proprietatea beneficiarilor proiectului și nu în interiorul parcului” , explică Bănuț.

 

Investiții imobiliare și afaceri controversate

Dunca a explicat că încă nu se cunoaște forma finală a proiectului, dar că cel mai sigur va fi unul mixt, de locuințe și spații comerciale.

”Încă nu știm exact cum va arăta proiectul pentru că suntem în fazele prealabile ale edificării lui, dar va fi una mixtă, cu spații comerciale la parter și locuințe în cadrul etajelor superioare. Am descoperit că, de pe vremea comunismului, când s-au construit imobilele respective, acolo era o groapă care a fost umplută cu moloz. Noi intenționăm să excavăm toată acea arie și să facem două nivele de parcări la subsol. La parter vor fi spații comerciale, iar etajele superioare vor fi destinate locuințelor. Ne adresăm unui segment de piață mediu plus. Terenul respectiv a fost cumpărat de la Solidaritatea SCA și de la cele două familii care aveau acolo o suprafață mai mică. Cu Virgil mă cunosc de foarte multă vreme, de pe vremea când eram copii așa se și explică această asociere! Vom avea în jur de 8.000 de mp construiți pentru care am calculat costuri de aproximativ 400 de euro/mp”, spune omul de afaceri Dan Dunca. El mai este implicat în proiectul imobiliar din zona Pieței Abator, împreună cu unul dintre foștii directori ai rețelei de cablu TV UPC, Mircea Ilea. De asemenea, el mai face afaceri fostul proprietar al complexului Sora, din centrul Clujului, cu Valentin Nicola și Sorin Ghite, foști parteneri în cadrul Astral.

Afacerile lui Dan Dunca se leagă și de o serie de nume controversate, cum ar fi cel al lui Codruț Marta, mâna dreaptă al lui Sorin Blejnar, fostul șef al ANAF.

Dunca și Marta au fost asociați în cadrul firmei Bethaland Invest, iar în martie 2012 Dunca și soția lui, Maria, și-au cedat acțiunile din această firmă lui Codruț Marta, care a devenit acționar majoritar în firma respectivă, împreună cu Dobra Călin Gabriel.

teren virgil ardelean cluj

Afaceri pe linie profesională

După pensionare, Virgil Ardelean și-a deschis împreună cu Alin, fiul lui, două societăți: una de detectivi ArviFox și una de asigurare de pază și protecție. Sc Arviprot Security. În paralel, Alin Ardelean este asociat în cadrul  SECTAG EASTERN EUROPE, care se ocupă de “comerț cu ridicata de componente și echipamente electronice și de telecomunicații”, iar prin această societate este asigurată tehnica necesară filajului. În această firmă mai este asociat și Vasile Staicu, din Timișoara, care în 1989 era căpitan în Miliția Timiș și a luat parte la evenimentele Revoluției, fiind descoperit cu urme de praf de pușcă pe mâini. Ulterior, Staicu a fost șef al SIPA din cadrul Poliției Timiș, dar a ieșit la pensie.

Însă, ținând cont de faptul că Virgil Ardelean, după ce a plecat de la șefia DGIPI, și-a păstrat în funcțiile de conducere ale instituției de control doar persoane din cercul de apropiați, activitățile de detectivi ar fi putut realizate cu resursele Direcției. După ce Virgil Ardelean a ieșit la pensie, pe la șefia DGIPI s-au perindat Gelu Drăjneanu, care este vecin cu Constantin Dârnă, fostu prim-adjunct al lui Virgil Ardelean. De asemenea, și Gelu Drăjneanu, care este și avocat, are o firmă de detectivi.

Conform unei anchete publicate de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (crji), Mirela Sanda Oltean, soția actualului șef al DGIPI, face afaceri cu un controversat om de afaceri italian, fost senator, implicat în scandaluri de corupţie în Italia şi Canada. În România, asupra italianului au planat suspiciuni de evaziune fiscală.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.