În cadrul campaniei publice ”salvația istoria națională, salvați casa lui Iuliu Maniu” au fost strânși peste 200.000 de lei, bani necesari pentru lucrări de consolidare a fundației și a pereților casei.
Clădirea este monument istoric memorial, fiind construită în anul 1879 de către tatăl marelui om politic, Ioan Maniu, descendent pe linie paternă din familia lui Simion Bărnuțiu. La conacul de la Bădăcin s-au luat decizii importante pentru națiunea română din Transilvania. Aici s-au întâlnit oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
„În curând, campania de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin va împlini doi ani, doi ani care au însemnat un efort susținut din partea donatorilor dornici să se implice în salvarea acestui monument istoric. Până acum, s-au strâns în total 206.423 lei. Cu acești bani au fost realizate lucrări de consolidare a fundației și a pereților casei, după ce la începutul anului 2016 doi pereți s-au prăbușit. Trebuie precizat faptul că intervenția la timp a făcut ca acest imobil să poată fi salvat și să devină astfel singurul exemplu de bune practici în salvarea monumentelor de patrimoniu din Sălaj”, se arată într-o informare de presă a echipei de campanie.
Cristian Borz, preot greco-catolic în Bădăcin, a inițiat în 2015 un proiect de strângere de fonduri pentru reabilitarea casei, în mai multe etape, prima fiind cea de consolidare a fundației, pentru că în caz contrar exista riscul prăbușirii.
„În 2016, s-au efectuat lucrări de consolidare a pereților prin cămășuire, s-a refăcut structura casei — așa cum arăta ea în 1947 — prin demolarea pereților paraziți, refacerea altora, închiderea ușilor sau a geamurilor parazit”, afirmă, în aceeași informare de presă, parohul Cristian Borz.
Campania continuă și în anul 2017, iar următoarea etapă este începerea lucrărilor la acoperiș, pentru că starea avansată de degradare a acestuia pune în pericol lucrările deja realizate.
„Următorul pas este realizarea centurii din beton armat peste pereți și refacerea în totalitate a acoperișului”, mai precizează parohul.
La începutul lunii august 2016, au fost emise documentele funciare care atestă intarea în proprietatea Episcopiei Greco-Catolice Oradea a Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin. În ceea ce privește terenul de sub casă, el este, în continuare, în proprietatea primăriei Pericei, fiind semnat un contract de comodat între primărie și Parohia Greco-Catolică, ce este reprezentantul legal al imobilului, prin care terenul este dat în folosință gratuită, pe un termen de 49 de ani.