Kiril a plecat. Întrebarile ramân. Mai multe chiar decât existau pâna la venirea Sanctitatii Sale la Chisinau. Lumea continua sa se întrebe ce a cautat, totusi, Kiril în R. Moldova si de ce si-a modificat atît de categoric durata vizitei? Care au fost, dincolo de aparente, intentiile vizitei? A fost Întâistatatorul Bisericii Ruse într-o misiune pastorala sau vizita a întrunit si alte interese decât cele bisericesti?
 
Desi a fost primit împarateste, Kiril nu a avut satisfactia pe care si-a dorit-o pentru aceasta vizita. Daca reiesim din continutul predicilor sale din 2010: «Noi suntem un singur popor în fata lui Dumnezeu», Kiril si-a dorit sa intre în Chisinau ca un cruciat. A avut planuri mari, care, pâna la urma, nu s-au întâmplat. Din momentul în care a intrat în vizorul camerelor de filmat, s-a vazut foarte clat ca Kiril este prost dispus. În prima seara, la Catedrala, Patriarhul, care era asteptat la liturghie, si-a limitat prezenta doar la un scurt cuvânt de salut, pe care l-a continuat a doua zi cu o predica despre frica si iubire. Cele doua discursuri ale Patriarhului si predicile sale din 2010, în care Moldova este trecuta la mostenirea «Sfintei Rusii», difera categoric ca mesaj, Kiril al Rusiei-2010 si Kiril al Rusiei-2011 par a fi doi Kirili diferiti.
«Apostolul» Kiril
Ce l-a facut pe Patriarh sa se detaseze de predicile sale doctrinare? Ce l-a determinat sa-si reduca vizita la Chisinau de la 6 zile (initial) la doar doua zile, desi în Ucraina a mers deja în 6 vizite, si niciuna atât de restrânsa? În primul caz,  probabil, a fost consultat sa fie mai atent la mesajul public, si Kiril, care aproape 10 ani a condus Externele în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR), nu putea sa nu tina cont de împrejurari. 
Cât priveste durata vizitei, aceasta nu avea de ce sa fie mai lunga, din moment ce intentiile Patriarhului de schimbare a Mitropolitilor (ÎPS Vladimir la Kiev, iar la Chisinau PS Nicodim de la Briceni si Edinet) esuase. Pentru noile proiecte rusesti în Moldova (inclusiv ecleziastice) Kiril si-a programat o schimbare de scaun la Chisinau, dupa esuarea proiectului Pasat. Decizia Patriarhului, însa, a încins spiritele în mediul clerical din Moldova. În cazul în care, însa, lucrurile ar fi mers pe varianta Patriarhului, l-am fi avut pe Kiril într-o vizita pravoslavnica de anvergura pe o saptamâna, cu deplasari în toate episcopatele, inclusiv în Transnistria si în zona gagauza. Vizita lui Kiril se planifica sa fie una doctrinara (unitatea Sfintei Rusii), în spirit apostolic, Patriarhul având eruditia de mare si bun predicator.
Armatele «Sfintei Rusii»
Cât de mult a reusit Kiril în aceasta vizita ramâne sa vedem. Ca vizita Patriarhului nu a fost una strict ecleziastica si ca venirea sa la Chisinau a fost si o misiune politica este un lucru cert. Pâna si expertii rusi recunosc acest fapt, chiar daca-l interpreteaza ca pe o coincidenta de pozitii în politica externa a Kremlinului si a BOR.
Faptul ca, pe lânga cele bisericesti, Kiril a avut, separat, si trei «cine de taina» cu trei din cei patru lideri ai partidelor parlamentare, inclusiv presedintele ad-interim al R. Moldova, M. Lupu, si premierul V. Filat, este un semnal clar ca Rusia vrea sa recupereze prin Biserica ceea ce nu a reusit prin politica.
Si, în acest sens, Kiril al Rusiei a venit la Chisinau nu atât pe rol de Patriarh, cât de general, pentru a-si inspecta «trupele» (chiar daca nu a reusit schimbarea sefului de trupe). Mitropolia Moldovei întruneste azi circa 1300 de parohii cu 6 episcopate. Daca mai luam în calcul si faptul ca Biserica este, constant, pe primul loc în sondajele de opinie, miza pe aceasta oaste bisericeasca si, respectiv, turma pastorita de ea este mare. Are Moscova la control acest fapt? Da. «Mitropolia Moldovei detine primul loc în cadrul BOR, dupa numarul de parohii la mia de locuitori». Este declaratia Patriarhului facuta duminica dupa liturghie.
Nu este exclus ca, în discutiile particulare cu cei 3 lideri politici de la Chisinau, Kiril sa le fi sugerat deja ca armata pe care o are sub conducerea sa va lupta pe fronturile electorale pentru adeptii «Sfintei Rusii». O noua momeala pentru clasa noastra politica. Asa dar, Putin îsi pregateste trupele pentru ofensiva. Revenirea lui în 2012 la Kremlin trebuie sa însemne, asa dupa cum a anuntat, o era noua pentru Rusia. Biserica, cel putin în cazul R. Moldova (si al Ucrainei la fel), va fi scoasa în prima linie a luptei pentru acest proiect. Iata ce declara Patriarhul Bisericii Autocefale Ucrainene, Filaret, cu referire la Ucraina: «Kiril vine sa realizeze proiectul politic al Kremlinului de integrare a Ucrainei în Rusia». Situatia este similara si în R. Moldova. Transnistria, ca instrument politic de santajare a Chisinaului, s-a epuizat, iar Moscova nu vrea sa mai tolereze distantarea R. Moldova de Rusia si cauta solutii. Biserica Rusa se vrea un fel de CSI spiritual, în care P. F. Kiril deja i-a facut loc R. Moldova. Niul «apostolat» rusesc la Gurile Dunarii nu prevesteste nimic bun pentru Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.