Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministru al apărării, Corneliu Dobrițoiu a fost trimis în judecată, exact acum un an, de către procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru presupuse fraude la referendumul din vara anului trecut, organizat pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcția de președinte al României. Alături de acesta sunt acuzați Măgureanu Bogdan, Hanzi Nicușor Stelian, Grosu Ghorghe și Rus Radu Stelian. Ceilalți inculpați din dosar, un număr de șase persoane din comuna Florești, județul Cluj, au fost deja condamnați la pedeapsa de un an închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de vot multiplu.

Dosarul  de pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca în care au fost condamnați  cei șase inculpați găsiți vinovați de infracțiunea de vot multiplu a fost disjus din altul mai complex, care se referea la fraudarea alegerilor atât în ceea ce privește organizatoriii și manipulatorii întregii acțiuni, cât și în ceea ce-i privește pe cei manipulați.  Hoca Daniel, Hoca Marius Ioan, Hoca Petre, Hoca Alexandru, Otvos aVasile și Zoleszak Remus, toți din comuna Florești, au fost condamnați la pedeapsa de un an închisoare cu supendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen e încercare de trei ani. De asemnea, instanța ”obligă inculpații la plata sumei de 100 de lei fiecare, cu titlu de chetuilei judiciare cătrea stat și dispune confiscarea specială de la fiecare inculpat a sumei de 40 de lei”, se arată în Hotărârea  pronunțată pe 10.05.2013. Dacă ar fi să tragem linie și să adunăm, cei șase au ieșit în pierdere, având în vedere că suma pe care au primit-o pentru a vota a doua oară era de doar 50 de lei de căciulă.

 

Acuzațiile

În dosarul rămas spre judecare pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca sunt puși sub acuzare Samson Dumitru, pentru infracțiunile de promisiune, oferire și dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorii să voteze în cadrul referendumului, respectiv asocirea în vederea săvîrșirii de infracțiuni. Nica Tudorel, Bițu Constantin Șerban sunt acuzați de aceleași infracțiuni, în forma complicității, iar lui Niculae Nicholas Vitto și Chiraș Gigi  li se adaugă și infracțiunea de instigare la exercitarea multiplă a votului în cadrul referendumului. În sfârșit, Măgurean Bogdan Cristian, Hanzi Nicușor Stelian Grosu Ghorghe și Rus Radu Stelian sunt judecați pentru complicitatea la infracțiunile de promisiune, oferire și dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a se determina alegătorii să voteze în cadrul referendumului și asociere în vederea săvîrșirii de infracțiuni.

 

Starea de fapt

În contextul organizării  la data de 29 iulie 2012 a referendumului pentru demiterea președintelui României, Samson Dumitru – o beizadea de București, rudă sau pretenar cu tot felul de fețe alese ale Bucureștiului, zis și ”Mâna dreaptă a lui Antonescu” deoarce era mereu în umbra lui – a organizat o acțiune de mobilizare a electoratului în județul Cluj, încercând să cumpere voturi electorale pentru care a oferit bani sau mâncare și băutură. Cum era nevoie să fie de față la coordonarea acțiunii, el s-a deplasat de la București la Cluj, nici mai mult nici mai puțin decât un cu un elicopter al societății Inter Aviatioa SA, așa încât, la ora 12 și jumătate era la sediul PNL Cluj, pe Bulevardul Eroilor. Pentru a-și atinge obiectivul Samson, și-a adus ajutoare de la București – dar ele au ”aterizat” cu mașina – Nica Tudorel. Bițu Constantin Șerban, Niculae Nicholas Vitto și Chiraș Gigi. Aceștia au ajuns la Cluj în dimieața aceleiași zile și l-au căutat pe Măgurean Bogdan, interlop cu renume în Cluj, cu sprijinul căruia a contactat o întânire cu liderii comunităților de romi de la Pata Rât și din Comuna Florești, care urmau să îi ajute în racolarea de votanți, firește, contra unor sume de bani. Puțin mai târziu au fixat o întâlnire cu Măgurean la restaurantul ”Casa Piraților” și au pus la cale planul de operare. Măgurean urma să mobilizeze alagătorii la vot, unde erau instruiți să aplice ștampila pe DA. Tot în sarcina lui cădea pregătirea unor echipe de doi-trei interlopi care să intervină, la nevoie, pe raza județelor Cluj, Alba, Sălaj, Bistrișa-Năsăud, Arad și Timiș, acolo unde s-ar fi solicitat sprijin.

 

Lideri ai PNL țineau legătura cu interlopii

Câtă vreme se mai aflau încă în restaurant, Măgurean și-a sunat amici din alte județe, pe care i-a instruit să mobilizeze alegători și să ofere sprijin liderilor  politici pe care i-a indicat el, odată cu numerele lor de telefon. Astfel, din interceptările convorbirilor telefonice din acel interval de timp rezultă că Măgurean a dat amicilor săi  numere de telefon ale persoanelor care puteau să îi ajute pentru a afla ce trebuie să facă în cursul acelei zile. Unui mic din Alba, Magureanu i-a indicat ca număr de contact telefonul pe care răspunde Florin Roman, vicepreședinte al PNL Alba și vicepreședinte al Consiliului Județean Alba. Amicul trebuia să sune, să se recomande ca fiind din partea lui Dan Simson și să își ofere sprijinul pentru ce i se va cere să facă. Alt amic urma să îl sune pe Iliescu Marius Cristian, membru PNL Râmnicu Vâlcea, iar altul pe Marian Constantin, membru PNL Timiș și vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș. Procuroii susțin că din datele de la dosar reise fără echivoc că numerele de telefon ale liderilor politici liberali i-au fost furnizate lui Măgureanu de către Nica.

 

Votanți abandonați în Câmpia Turzii

După ce a făcut planul de acțiune cu liderii comunitățiolr de romi, Măgurean a mers și el la sediul PNL, unde la indicațiile lui Samson, prin intremediul lui Nica și Bițu, acesta a coordonat telefonic acțiune de mobilizarea a votanților din Pata Rât.

În acest timp, Niculae și Chiraș au mers în Florești, pentru a mobiliza un contingent de romi ce urmau să voteze în Câmpia Turzii.

”Învinuiții au adunat comunitatea romă pe o stradă din localitate și le-au propus celor prezenți să fie de acord să fie duși la votare la mai multe secții din mai multe localități ale județului Cluj, unde vor fi deplasați cu autocarele, fiecare urmînd să primească, la ieșirea din secție, suma de 50 de lei”, se arată în rechizitoriu.

În timp ce Niculae și Chiraș convingeau oamenii, pe stradă au parcat două autocare de la firma Fany Prestări Transport SRL. Până la ora 19, când s-au pus în mișcare, s-au adunat 41 de persoane care au acceptat târgul. O parte dintre aceștia votaseră  deja de dimineață și chiar au ținut să le spună celor doi ”organizatori” acest lucru, dar au fost liniști că totul este aranjat și că este suficient să își dezlipească etichtele autocolante dovditoare de pe buletin. Votanții povestesc, cu respect, cum că le-ar fi dat chiar o mână de ajutor pentru aceasta.

Autocarul a ajuns în Câmpia Turzii și a parcat lângă Școala Pavel Dan, unde era organizată secția în care urma să se voteze. Pasagerii au coborât din autocar, și, ca să nu bată la ochi, autocarul a plecat imediat din fața școlii, dar a avut ghinionul să fie oprit de un echipaj de poliție căruia i s-a părut suspect. Polițiștii l-au supus unui mic interogatoriu pe șofer și i-au luat o declarație. Cînd au ieșit din secția de votare, oamenii nu au mai găsit autocarul, nici pe cei cu care făcuseră înțelegerea. Cei doi bucureșteni erau deja în drum spre Cluj, luaseră un taxi din apropiere.. În același timp, speriat, șoferul nu a mai avut curajul să se ntoarcă la Scoala Pavel Dan și s-a pitit într-o parcare. Oricât l-au sunat cei doi de pe drum să îl convingă să se întoarcă după oamenii abandonați în fața școlii, până nu s-a închis secția de votare, adică după ora 23, el nu a avut curajul să recupereze votanții.

La Pata Rât lucrurile au fost mai simple. Cei 45 care au acceptat să meargă la vot au fost transportați, tot cu un autocar Fany, la secția d votaree din Someșeni, după cafre oameni au fost adus și de unde au plecat și răsplătiși cu mici și bere. Magurean Bogdan a fost răsplătit cu 6000 – 7000 de lei pentru serviciile aduse.

A doua zi după referendum, pe când Samson, Nica și Bițu au revenit la București, Măgureanu a fost sunat de oamenii săi din Arad, care reclamau faptul că ei nu au primt nici un ban. Măgureanu s-a decis să îl sune pe Samson și să-i ceară să își onoreze promisiunile. Într-un final, după o serie de telefoane și SMS-uri, Samson i-a trimis prin mandat poștal încă 6.000 de lei.

 

Cătăniciu și Nicoară cu ochii pe Măgurean

Dincolo de aspectul serios al acestui dosar, el are iz de comedie, găsind din plin în filele sale anecdote haioase și dialoguri parcă scoase din textele lui Caragiale. Undeva, se regăsete notat faptul că prezența lui Măgurean Bogdan la sediul PNL Cluj, cel de pe bulevardul Eroilor, a fost confirmată de doi membri marcanți ai PNL, Steluța Cătăniciu și Marius Nicoară. Unul dintre ei declară că ”o prezență ca a lui nu putea nicicum trece neobservată, acesta având o constituție caracteristică sportivilor, statura sa impunătoare fiind de natură să îl scoată înevidență.” Aviz amatorilor de algeri manipulate: alegeți interlopi comuni, fără însemne speciale și mai ales, nu cu alură de sportivi.

 

De ce Fany?

Credem că nu este întâmplător faptul că autocarele care au transportat votanții erau ale firmei  Fany Prestări Transport, ai cărei patroni, fapt notoriu în Cluj, fac orice pentru a intra în grațiile protipetandei politice. Firma Fany, cea care asigura transportul de persoane pe ruta Cluj-Napoca – Florești, este aceea care a plătit excursia pentru Radu Bica și soția, la Viena, la celebrul hotel Bella Vienna și le susținea sesiunile de shopping în străinătate. Patronii Fany au contribuit astfel la mărirea fostului vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, dar mai ale la căderea lui. Deși evident corupți până în măduva oaselor, patronii firmei Fany au scăpat de arest, deși procurorii DNA îi acuzau de grave infracțiuni.

“Nelipsit de interes ar fi de arătat că, pentru deplasarea și cazarea în Austria, inculpatul Radu Bica nu a fost nevoit să cheltuie niciun ban, minivacanța fiindu-i asigurată, atât pentru el, cât și pentru familia acestuia, de Ștefan Cadar și Olezia Cadar, patronii firmei de transport Fany, societate aflata în relaţie contractuală cu Consiliul Județean Cluj, fiind câstigătoarea unei licitații de transport județean de persoane pe ruta Cluj-Napoca – Florești, contract ce a fost prelungit în acest an de CJ”, arătau procuroii DNA în 2011.

Oferirea autocarelor pentru transportul alegătorilor la referendum pare să fie în logica Fany, care și-a pus din nou  la bătaie resursele pentru a intra în grațiile noi puteri politice PSD-PNL. Patronul firmei spune că știa de transportul unor persoane, dar nu recunoaște că ar fi cunoscut motivul pentru care acestea erau transportate. Se pare însă că cei de la Fany și-au asumat riscul de a se trezi pe cap cu o anchetă penală degeaba, pentru că, fără pic de recunoștință,  Horea Uioreanu, actualul președinte al Consiliului Județean Cluj, a decis să elimine de la licitaţie traseele din Zona Metropolitană și a dat undă verde Asociației Metropolitane de Transport Public Cluj. Pentru Fany, acesta ar putea fi falimentul, deoarece afacerea lor se baza, în principiu, pe aceste trasee  pe care ei aveau monopol de ani de zile prin mituirea politicienilor.

Toată TRANSILVANIA m-a sunat la şapte…

Măgureanu s-a decis să îl sune pe Samson și să-i ceară să își onoreze promisiunile, dar înainte a simțit nevoia să se sfătuiască cu un prieten. Înregistrarea acestei convorbiri, demnă de Caragiale în conținutul și limbajul ei  a fost îndelung mediatizată, așa încât spicuim numai câteva dintre replici:

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Da? Hai să îţi povestesc ceva şi tu îmi spui dacă îi bine să reacţionez aşa sau nu eu.

M.I.D. –  Ia, zi!

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Aseară, cu alegerile astea, a fost mâna dreaptă a lui Crin Antonescu, aici la Cluj.

M.I.D. – Aoleu! Fine, vorbeşti. Nu mai pot vorbi. Gata!

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Amu stai un picuţ că nu-i nimic rău.

M.I.D. –  Zi!

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Nu-i nimic rău. Fii atent! Oamenii au venit să-i ajut. Nişte chestii legale. Mă înţelegi tu, no în fine. I-am ajutat. Toată TRANSILVANIA m-a sunat la şapte…

M.I.D. – Nu mai vorbi, fine. Nu mai vorbi.

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Bine. Bun. Zice „Domnule, uite…Ă…Extraordinar, copilul zice, dacă nu te găseam pe tine eram mort.” Bine, în fine. A trecut…

M.I.D –  Aoleu! Zi mai scurt…

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  N-ai…n-ai pe ceva să mă suni? Dar nu-i nimic ilegal…ilegal.

M.I.D. – Deja tot ce mi-ai spus tu acum nu-i nimic ilegal dar …bagă la puşcărie.

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  De ce? Că doară n-am făcut nimic rău. …

M.I.D. –  Ţi-am spus. Mai zi-i pe ocolite că eu înţeleg.

 

Crina Crainic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.