Pierzatorii alegerilor, eternii perdanti politici

Toamna anului 2012 va sorta politicienii din Cluj-Napoca inca odata. Alegerile pentru primaria municipiului Cluj-Napoca, dar si pentru Consiliul Judetean vor sorta politicienii in invingatori si pierzatori. Cum fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, a fost uitat in cea mai mare parte de comunitatea clujeana, nici celelalte personaje care au esuat la alegerile pentru fotoliile importante nu au avut o cariera politica stralucita dupa pierderea alegerilor.  Gazeta de Cluj va prezinta o analiza a pierzatorilor alegerilor si cum a evoluat cariera lor politica. Pana acum, la alegerile de anul viitor principalii candidati anuntati sunt Marius Nicoara si Sorin Apostu pentru Primaria Cluj-Napoca si Alin Tise si Horea Uioreanu pentru Consiliul Judetean Cluj.

Nicoara pierzatorul

Marius Nicoara este unul dintre eternii perdanti ai alegerilor din Cluj-Napoca. Dupa ce a pierdut alegerile la Consiliul Judetean(CJ) Cluj in fata lui Alin Tise, desi era la vremea respectiva detinatorul functiei, Nicoara a candidat la primaria Cluj-Napoca impotriva lui Sorin Apostu, pierzand si de aceasta data.  Candidatul PDL la sefia Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a obtinut la alegerile din 1 iunie 2008 peste o suta de mii de voturi, reprezentand 37,77 la suta din optiuni. Tise a fost urmat de candidatul PNL, Marius Nicoara, cu 24,92 la suta, de Vasile Soporan, PSD, cu 16,37 la suta si de Mate Andras, UDMR, cu 13,07 la suta. La scrutinul din 15 februarie 2009, primarul interimar Sorin Apostu(PDL) a obtinut 56% din voturi. Marius Nicoara s-a situat doar pe cea de-a doua pozitie, cu 23% din voturi. Marius Nicoara si-a anuntat candidatura si la alegerile din 2012 pentru a castiga fotoliul de primar. Nici macar sondajele realizate de propriul sau partid nu il dau castigator pe Marius Nicoara, iar surse din apropierea PNL sustin ca acesta vrea sa o dea intoarsa si sa nu mai candideze datorita sanselor reduse de reusita. Marius Nicoara a avut un declin in cariera sa politica dupa ce a pierdut doua randuri de alegeri.

Esecul Radulescu

Profilul traseistul politic poate fi usor observat in senatorul Serban Radulescu. Dupa ce a obtinut doar 11% in primul tur de scrutin in cursa pentru Primaria municipiului Cluj-Napoca in 2000, a mai schimbat doua partide intre timp. Daca prin prisma PDL a reusit sa devina senator si activitatea sa in parlament nu este una tocmai cunoscuta clujenilor, trecerea la PC ii poate garanta o noua candidatura la primaria Cluj-Napoca sau la Consiliul Judetean Cluj. Serban Radulescu nu a dat dovada de un interes sporit pentru comunitatea clujeana, acesta fiind mai cunoscut pentru cariera sa medicala decat pentru cea politica.  Doctor in medicina si profesor universitar, Serban Radulescu a candidat fara succes impotriva lui Gheorghe Funar la Primaria Cluj-Napoca in 2000, din partea PNTCD, partid al carui membru era din 1993. A trecut la PL-D (partidul lui Theodor Stolojan) si a devenit seful organizatiei judetene a acestui partid, pana la fuziunea PL-D cu PD-ul lui Emil Boc, din care a rezultat actualul PD-L. Ar putea atrage voturile unor vechi simpatizanti PNTCD, dar numarul acestora si rezultatele obtinute pana acum la nivelul orasului nu justifica o eventuala candidatura pentru postul lui Emil Boc.

Cea mai mare involutie a avut-o Gheorghe Funar, care din postura de primar a obtinut in 2004 doar 22,12% din voturi. Anul urmator procentul a devenit de patru ori mai mic, totalizand doar 4,18% din sufragii. Astfel, lipsa puterii si pierderea unui tur de alegeri i-a atins semnificativ imaginea fostului edil al Clujului, care este cotat cu sanse minime pentru a mai castiga vreun rand de alegeri in viata sa. Dupa ce cariera politica a lui Funar a luat-o pe o panta descendenta, oamenii din apropierea lui au inceput sa se distanteze de el. Astfel, nici macar la conferintele de presa ale fostului primar nu participa nimeni.

Alegerile din 2000, ultimele castigatoare pentru Funar

La alegerile din 2000, Gheorghe Funar a reusit sa castige ultimele sale alegeri din viata sa. Dupa ce in primul tur diferenta dintre el si cel clasat pe locul 2 a fost la un nivel dublu, in turul al doilea, rezultatele au fost mult mai stranse. Astfel, daca Funar a obtinut 45,88 in primul tur de scrutin, iar Peter Eckstein-Kovács din partea UDMR a obtinut doar 21,15% din sufragii, in turul doi situatia a fost de 53,13% la 46,87% pentru Funar. De altfel, nici nu mai ar merita mentionati Serban Radulescu cu 11,44% din sufragii, Teodor Groza din partea PDSR cu 5,8% din voturi si Aurel Tamas din partea Partidul Umanist Roman cu 3,7% din sufragii.

2004, prima victorie a lui Boc

Alegerile din 2004 au produs numerosi candidati esuati in domeniul politic. Astfel, Liviu Salajan, candidatul Partidului Unitatii Natiunii Romane(PUNR), care a obtinut 1,06% din voturi, Smaranda Enache, de la Actiunea Populara, care a obtinut 0,80% din sufragii, dar si alti candidati la primarie au esuat mai mult decat lamentabil: Nicolae Bocsa (URR), 0,60%, Viorica Ilies (PUR), 0,51%, Ioan Marcus (PNTCD) , 0,46%, Sabin Gherman (PCD), 0,43%, Dorel Barz (PNG), 0,36%, Viorel Marincas (PAS), 0,33%.

Al doilea mandat din primul tur

Emil Boc a castigat al doilea mandat de primar in 2008 chiar din primul tur de scrutin, candidatul de pe locul doi obtinand doar 10% din totalul de voturi pe care l-a obtinut primarul Clujului. Emil Boc a primit stampila de la 86.657 de alegatori, totalizand 76,21% din voturi. Pe pozitia a doua s-a situat Laszlo Attila din partea UDMR cu 7,85%, iar pe locul trei Remus Lapusan din partea PSD cu 6,38% din voturi. Gheorghe Funar a reusit la patru ani dupa pierderea alegerilor sa obtina doar 4,18% din voturi.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.