Creșterea rapidă a cazurilor de COVID-19 a atras după sine o serie de restricții dure pentru populație date de autorități. Poate una din cele mai neinspirate dintre aceste decizii luate de Guvernul Orban împreună cu președintele Iohannis a fost închiderea piețelor. Măsura, luată pe fondul aparent al nerespectării regulilor, a fost rapid boicotată de societatea civilă. Ca o soluție de compromis, piețele și-au putut desfășura activitatea doar în aer liber. Aflați astăzi cum s-au descurcat mai multe piețe din Cluj și care este situația acestora la 3 săptămâni de la intrarea în vigoare a noilor restricții.

Starea de urgență a fost evitată cu bună știință de către liberali pentru a nu risca amânarea alegerilor parlamentare. În schimb, aceștia au impus în societate o stare de urgență mascată în stare de alertă. Deoarece prerogativele dintre cele două sunt similare, însă obligațiile de care trebuie să țină cont puterea sunt mai puține, președinteșe și guvernul liberal și-au găsit vinovații de pandemie prin școli, restaurante și piețe. Compromisul piețelor în aer liber a fost bine primit de producătorii locali pentru a-și putea lichida cât mai repede stocurile de legume și cereale adunate peste an pentru a nu ieși în pierdere. Desigur, în aceste 3 săptămâni vremea s-a schimbat radical iar temperaturile au coborât chiar și sub zero grade. Asta i-a lăsat pe majoritatea piețarilor, cei mai mulți dintre ei cu vârste înaintate, să suporte frigul greu de afară pentru a-și putea vinde roadele. Până la noi ordine, se pare că situația va rămâne la acest stadiu, guvernul Orban fiind mult prea ocupat cu alegerile electorale pentru a mai da atenție unor astfel de lucruri lumești.

Produs de Cluj s-a mutat în online

Se pare că cei de la „produs de Cluj”, asociație care-și propune să aducă producătorii localu împreună, a reușit și de această dată, într-un mod diferit. Vorbind cu unul din reprezentanții asociației am aflat că Produs de Cluj s-a mutat în mediul online. Asociația are de fapt acum platforma ei proprie care funcționează asemenea unui magazin agro alimentar.

“ Produs de Cluj a trecut în online, funcționând în condiții de maximă siguranță. Site-ul a fost deschis încă din Aprilie, când am constatat că producătorii noștrii nu mai au o piață de desfacere și nu mai au cum să se adrese cumpărătorilor. Avem în acest moment un depozit în cadrul Agro Trasilvania cu dotări la standarde europene. Acolo avem depozitate produsele unora dintre partenerii noștrii, în general cei care vând produse neperisabile.

Produsele proaspete precum carnea sau legumele se aduc în ziua de livrare. E de menționat că site-ul actual al Produs de Cluj funcționează ca un magzin normal. Pe baza unei centralizări a comenzilor, producătorii își aduc marfa pentru a fi livrată. Se plătește o singură taxă de transport iar produsele sunt livrate toate odată”, a declarat Ramona Moldovan, directorul asociației.

Aceasta a recunoscut totuși că genul acesta de afacere nu se poate compara cu succesul pe care l-ar fi avut produsele dacă acestea erau expuse la târg. Ramona Moldovan consideră că un spațiu fizic care să acționeze ca punct de desfacere ar fi ideal, însă acesta nu va ar putea să apară abia anul viitor. 

„Cu toate acestea, nu putem spune că producătorii de la PDC nu ar mai putea beneficia de un spațiu fizic unde să-și poată vânza marfa. Vânzarea online nu se poate ridica la nivelul de vânzări care au loc în târguri. Acolo, clientul vine, gustă, și cunoaște povestea produsului spusă de cele mai multe ori direct de către producător. Experiența vânzării în târg oferă o altfel de credibilitate. Nu știu să vă dau cu exactitate un procent cu care au scăzut vânzările însă pot să vă spun sigur că existe diferențe vizibile, mai alex pentru sectorul de meșteșuguri. Nu putem spune că în acest moment ne lipsește nimic. Plănuim ca de anu viitor să deschide și un magazin cu produsele producătorilor noștrii să ne întoarcem la normal cât mai repede posibil”, a mai declarat Ramona Moldovan.

Centrul AGRO Cluj a devenit depozit.

Aflat în Dezmir, mare parte a Centrului Agro Transilvania, construit pe baza unei finanțări europene, zace neutilizat. Muște încăperi au fost transformate în depozite temporare de alimente iar piețarii sunt obligați să vândă exclusiv de afară. Cu toate că halele construite la Dezmir ar putea acomoda măcar o parte din producători, acest lucru nu este posibil din cauza prevederilor legale. Contactat de către reporterii Gazetei de Cluj, directorul centrului, Marius Sabo, nu a dorit să ne răspundă la vreo declarație.

Asociația Administratorilor Piețelor din România nu crede că este doar vina pandemiei

Pentru a afla care e situația la nivel mare, l-am contactat pe președintele asociației administratorilor de piețe din România, Teodor Birț. Acesta ne-a declarat că, cu toate că pandemia a avut un impact semnificativ asupra vânzărilor de fructe și legume din această perioadă, acesta nu ar fi singurul motiv pentru care samsarii și producătorii o duc mai rău în ceea ce privește vânzările.

„Multe piețe sunt deschise în asociația noastră. Perioada nu e nici una prielnică având în vedere că sunt foarte multe orașe carantinate, oamenii circulă mai puțin atât din cauza pandemiei cât și din cauza anotimpului geros. Nu cred că vânzările scăzute se datorează exclusiv pandemie, trebuie să avem în calcul și ceilalți factori, a declarat președintele AAPR

Problema care ne influențează pe noi cel mai tare e faptul că oamenii circulă mai puțin. Mare parte din spațiile pe care le avem închiriate nu funcționează și avem o mare parte din contracte suspendate. O idee foarte bună pe care ar putea-o implemente Consiliile Județene care au în grijă astfel de piețe ar fi o inițiativă prin care să se poată proteja oamenii. Pot să vă spun că undeva la 30-40% se resimte la negocierea chiriilor, însă cred că e o greșeală să punem totul pe seama pandemiei”, a mai adăugat acesta.

Comunicatul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (SINDALIMENT) referitor la decizia de închidere a piețelor. 

După un an în care agricultura a fost unul dintre cele mai lovite sectoare ale economiei prin existenţa unei secete fără precedent, (…) acum a venit vremea ca şi micii producători agricoli să primească o lovitură nimicitoare prin închiderea pieţelor agroalimentare. (…) Înaintea acestei măsuri aberante, (…) au plătit cu locurile de muncă angajaţii din sectorul HoReCa şi în mod direct transportatorii şi cei din industria alimentară. Stocurile de alimente create, refuzul şi dezinteresul manifestate de ‘Guvernul meu’ pentru acordarea unor forme de sprijin acestor sectoare au condus la închiderea multor afaceri şi la creşterea numărului de şomeri. Chiar dacă a revenit după declaraţiile iniţiale şi a precizat că este vorba doar despre pieţele care funcţionează în spaţii închise, preşedintele ne demonstrează că nu ştie cum arată pieţele din marile oraşe”, se arată într-un comunicat al Sindalimenta.

Așadar, situația nu este foarte roză pentru producătorii locali din Cluj dar nici una disperată. Cu un plan bine structurat din partea autorităților locale și cu puțin noroc în speranța unor soluții care să țină pandemia sub control, aceștia ar putea trece peste această perioadă grea. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.