Ioan Piso, fostul director general al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, care a fost demis din funcţie la sfârşitul lunii septembrie, a depus la Curtea de Apel Bucureşti, chemarea în instanţă a lui Adrian Iorgulescu, Ministrul Culturii şi al Cultelor. Piso solicită reintegrarea sa în funcţia de director deoarece aceasta îl ajută să aibă o voce mai puternică în salvarea patrimoniului naţional. 

După ce a fost demis pentru a treia oară din funcţia de director general al Muzeului Naţional al Transilvaniei, pe data de 30 septembrie, pe motiv că nu a prezentat un proiect de management Ministerului Culturii şi Cultelor, Ioan Piso a anunţat că va da în judecată Ministerul. Astfel, fostul director al muzeului a depus la Curtea de Apel Bucureşti chemarea în instanţă a lui Adrian Iorgulescu, Ministru al Culturii şi Cultelor, prin care argumeantează faptul că eliberarea sa din funcţia de director general al muzeului este netemeinică şi ilegală. Prin  atacarea Ministerului în instanţă, Piso solicită anularea Ordinului nr. 240/30.09.2008, prin care a fost eliberat din funcţia de director general al muzeului, reintegrarea sa în această funcţie, obligarea pârâtului, respectiv Adrian Iorgulescu, la plata indemnizaţiei de director general, de la data eliberării din funcţie până la data reîncadrării şi obligarea lui Iorgulescu la plata cheltuielilor de judecată.  

„Nu sunt în niciun partid”

Ioan Piso a declarat într-o conferinţă de presă că Adrian Iorgulescu, Ministrul Culturii, Virgil Ştefan Niţulescu, secretarul general al acestui Minister şi Mircea Angelescu, secretar al Comisiei Naţionale de Arheologie „sunt personajele care s-au făcut luntre şi punte pentru a mă da afară. Într-o ţară cu adevărat europeană, în urma unui scandal ca acela de la Roşia Montană, aceşti domni ar fi fost traşi la răspundere şi nu ar mai fi putut îndeplini nicio funcţie publică. La noi pare însă cât se poate de normal să fie demis cel care s-a zbătut să salveze Roşia Montană. Au mai avut şi alţii aceeaşi soartă. Horia Ciugudean, fostul director al Muzeului Unirii din Alba Iulia, a fost silit să demisioneze în 2003 şi, împreună cu alţi arheologi cu spinarea dreaptă, a fost dat afară din Comisia Naţională de Arheologie”. Pentru a risipi orice suspiciune în legătură cu activitatea sa politică, Ioan Piso a declarat: „nu sunt în niciun partid politic. Eu am intrat în PNŢCD din respect pentru Maniu şi Coposu dar acum nu mai fac parte din el”.

Plângeri penale împotriva foştilor studenţi

Acuzaţiile lui Ioan Piso nu se opresc însă aici. „În anii 2005-2006, principala sursă de informaţie a presei au constituit-o delaţiunile unor foşti studenţi de-ai mei. M-am decis să-i scot din bârlog. I-am cerut prin urmare, avocatului meu să solicite date despre identitatea calomniatorilor, pentru a face împotriva lor plângeri penale”.

Trei demiteri la activ

Demis prima oară în 2006, Piso a dat Ministerul Culturii în judecată, câştigând procesul. Reinstalat în funcţie în baza hotărârii judecătoreşti, a fost demis din nou, pentru doar câteva ore, la începutul acestui an. Noua demitere, din 30 septembrie, dovedeşte că războiul dintre minister şi Piso încă nu s-a încheiat. Şi de acestă dată, istoricul spune că acţiunea ministerului este ilegală deoarece nu s-a încheiat nici un fel de contract de management care să-l oblige să prezinte un proiect.

Andreea Mitrică

2 COMENTARII

  1. Se face dreptate si in presa!
    Daca de-a lungul timpului au aparut in presa fel de fel de notite tendentioase privitoare la profesorul Ioan Piso, care erau urmate de comentarii calomnioase si partinice, iata si o pozitie sintetica aunui ziarist care vede evolutia acestui conflict in ansamblu!
    Cat despre „fostii studenti” care au urmarit orice articol pe aceasta tema intr-un cor de huiduieli, ce sa spun? ii stim cu totii, ii mirosim in fiecare zi si ne crucim de pretentile lor directoriale de cate ori vine vorba de ei!
    Daca vor fi identificati si pe cai legale…ma rog, cred ca nu asta ar fi miza cea mai importanta pentru ca vor fi gata sa-si ceara scuze publice ca si primul delator din acest epos.
    PS Daca ar fi sa vorbim de opinia publica si de cat de reprezentative sunt comentariile sub aspect sociologic, atunci mai degraba ar fi de luat in seama un sondaj realizat de mass-media si nu raportul dintre comentariile pozitive si negative!
    Pentru ca tot suntem intr-un sezon fotbalistic, ca fost student, eu tin cu dom` Profesor!

  2. Ce-i drept m-am saturat si eu de cei doi anunimi pe care-i stie toata lumea.
    Daca nu mai pot de rabdare sa arate ei ca sunt mai buni sau sa se dea pe fata „la lupta dreapta”.
    Ma rog, poate ii impiedica primele primite de la Rosia sau contractele personale de …procesare de material!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.