Prețuri mari, produse ieftine și critici din toate părțile, cam așa putem descrie Târgul de Crăciun organizat anul acesta în centrul orașului. Chiar dacă, înainte de a-și deschide porțile, toată lumea avea cuvinte de laudă, având în vedere că este organizat de UNTOLD, realitatea este una diferită, iar anul acesta, doar cei care au buzunare pline își permit să viziteze această „chermeză” de doi bani. 

Primăria Cluj-Napoca trebuia să-și umple sacii cu sute de mii de euro pe an pentru organizarea Târgului de Crăciun din Piața Unirii și cel organizat pe Platoul Sălii Sporturilor, dar lucrurile au luat o întorsătură fabuloasă. Mai exact, realitatea concesionării va aduce primăriei 9300 de euro pe an pentru o perioadă de 5 ani pentru organizarea târgului în Piața Unirii, iar pentru locația de la Platoul Sălii Sporturilor, suma ajunge la 7500 de euro pe an. 

Pentru a înțelege mai bine, contractul de concesionare prevede o suprafață mult redusă, respectiv 1322 mp la Piața Unirii cu o redevență de 0,90 lei/mp/zi și 887 mp la Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” cu o redevență de 0,55 lei/mp/zi. 

După cum bine știți, Fantesia Untold SRL organizează cele două târguri de Crăciun, firma avându-și sediul în Cluj-Napoca. Aceasta a fost înființată în 2021, iar anul trecut a avut o cifră de afaceri de 2,78 milioane lei și pierderi de 2 milioane de lei. Acționar cu 100% este firma Untold Universe SA, iar administrator este Dorel Sebastian Ferenț. Untold Universe SA are ca acționari pe Novus Capital SRL, cu 99,99998% (care îl are ca acționar unic pe Bogdan Buta, fondatorul festivalului Untold) și pe Dorel Sebastian Ferenț cu 0,00002%, acesta fiind și administrator. 

Anul acesta, la acest târg, prețurile au ajuns la fel de mari ca în Viena, iar multe familii sunt lăsate „în afara” Planetei Crăciun, în condițiile în care nu își permit să arunce cu sute de lei pentru mâncare și o băutură caldă. 

Rușine administrației Boc, rușine pentru Cluj-Napoca 

Evident, cei peste 70 de comercianți sunt constrânși și ei de taxele exorbitante, lucru ce a dus clar la o creștere masivă a prețurilor. Întrebarea noastră este: cine suportă nota de plată? Mai mult, cei care vând vinul roșu la 15 lei au precizat pentru ziarul nostru că acesta vine de la un singur distribuitor, care a ales să amestece vinul cu diverse siropuri, rezultând un produs cu un gust controversat. Numeroși clujeni s-au plâns de calitatea îndoielnică a vinului, exprimându-și nemulțumirea față de decizia de a limita opțiunile de cumpărare în acest sens.

Mai mult, clujenii și-au exprimat dezamăgirea cu privire la Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca pe rețelele sociale, precizând că evenimentul este mult mai sărac și mai puțin autentic ca în anii trecuți. O altă nemulțumire semnalată de către vizitatori ține de prețurile practicate în cadrul târgului. 

Cu toate că se așteptau la un eveniment festiv și autentic, mulți au fost surprinși de nivelul ridicat al costurilor, comparabile cu cele din orașe precum Viena. Comercianții sunt acuzați că vând produse la prețuri exorbitante, fără a justifica calitatea sau autenticitatea acestora. 

Totodată, observațiile privind proveniența produselor comercializate au ridicat semne de întrebare în rândul clujenilor. Numeroși comercianți par să ofere produse „made in China” de mâna a doua, subminând astfel așteptările de a găsi articole autentice și tradiționale la târgul de Crăciun.

Să nu uităm, totuși, că cei care vând la Târgul de Crăciun au „cuțitul” la osul, în condițiile în care închirierea unei căsuțe este de 35.000 de lei. Mai mult, la această sumă mai vine „un bonus” de 2000 de lei pentru pază și servicii de curățenie. Este de la sine înțeles atunci de ce prețurile au ajuns să fie atât de mari. 

Pentru un kurtos kolacs trebuie să scoți din buzunar între 25 de lei și 30 d elei, un pahar de vin costă 15 lei, o ciocolată caldă variază între 15 și 19 lei, iar un hot dog este disponibil la prețul de 30 de lei. Pentru o porție de cinci sarmale trebuie să plătești 32 de lei, în timp ce o sticlă de apă plată se achiziționează cu 8 lei. Ceaiul se comercializează la 13 lei pe pahar, în timp ce plăcinta are un preț de 20 de lei. Palanețul poate fi achiziționat la 12 lei, iar un cozonac este disponibil la prețul de 100 de lei.

Ofertantul câștigător are obligația să organizeze evenimentul cu acces liber pentru toți participanții.

De asemenea, anual se va face o evaluare a gradului de îndeplinire a indicatorilor de performanță prevăzuți în Anexa nr. 1 a Caietului de Sarcini, iar în cazul în care gradul de realizare este sub 90 %, se va rezilia contractul.

Durata de concesionare este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire, în cadrul cărora târgul se va desfășura în 5 ediții, după cum urmează:

 Târgul de Crăciun 2023 = perioada: 24.11.2023 – 01.01.2024 – 39 zile

 Târgul de Crăciun 2024 = perioada: 22.11.2024 – 01.01.2025 – 41 zile

 Târgul de Crăciun 2025 = perioada: 21.11.2025 – 01.01.2026 – 42 zile

 Târgul de Crăciun 2026 = perioada: 20.11.2026 – 01.01.2027 – 43 zile

 Târgul de Crăciun 2027 = perioada: 19.11.2027 – 01.01.2028 – 44 zile

Trecem puțin din Cluj-Napoca și ne îndreptăm privirile spre Câmpia Turzii unde administrația a decis ca anul acesta să nu organizeze Târgul de Crăciun. 

S-a aprobat în calendarul cultural suma de 20.000 de lei, conform HCL nr.22 din 31 ianuarie 2023 pentru Orășelul Copiilor, sumă ce nu va fi utilizată din cauza intrării în vigoare a OUG nr.90/2023, privind aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023”, se arată în răspunsul oferit de către reprezentanții Primăriei din Câmpia Turzii. 

De asemenea, Gazeta de Cluj a luat legătura și cu Primăria Bistrița, pentru a afla care sunt „scorurile” cu privire la organizarea Târgului de Crăciun. 

Potrivit reprezentanților instituției, Primăria Bistrița  a alocat în acest an pentru evenimentele organizate cu prilejul sărbătorilor de iarnă suma de 1.361.554 de lei, iar organizatorul acestor evenimente este chiar Primăria. Costul de închiriere a căsuțelor destinate expozanților care participă la aceste evenimente este de 35 de lei pe zi. 

4 COMENTARII

  1. Planeta BUTA/ BOC ar putea să se numească bîlciul ieftin din P-ța UNIRII plin de cerșetori și homles care te agresează zilnic,ca o noutate au dispărut cîteva bănci ptr.a face + cașcaval untoldistului șef ptr.a putea monta 2/3 hîdoșeni numite căsuțe în plus,plătitorii de taxe și impozite care doresc să se așeze ptr.a se odihni eventual să-și mănînce kürtöșul liniștit alături de un pahar de vin ? cald să facă ture,ture.Bîlciuri au mai fost dar băncile au rămas la locul lor,se pare că amplasarea hîdoșeniilor s-a făcut după o schiță executată de ” specialiștii „știm noi ai cui,tot ce se face în acest oraș este ptr.vizitatorii ocazionali,turiști și fală mocănească nicidecum ptr.clujeni.

  2. Oare de ce nu se organizeaza Oaselul copiilor in Parcul central!?Doar Untoldul are acest privilegiu?
    Este suficient loc pt montarea multor masinute, tarabe, casute etc.

  3. Baaaa clujeni, AVETI CE ATI VOTAT! CIOCU MIC! V-o spus o tara ca „piticu vost” e de rahat, dar voi nu si nu, batman, batman… GHINION! Acuma va distruge orasul cu „betoanele” lui videanu ca sa faca rost de bani pt „plata” taxei de comisar european si „tot liniste”. El scapa cu imunitate de dosarele disjunse din shmenurile guvernului’ boc iar noi ramanam cu Orasul bombardat si cu parcurile betonate

  4. Am ajuns sa vad și să aud părinți care fac tot ce pot să nu-și ducă familia copilașii la târg din cauza preturilor exorbitante.Pacat că ne distrugeți bucuria sărbătorilor !!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.