Un alt liberal a fost acuzat de trafic de influenţă de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a fost arestat în cursul săptămânii trecute. Astfel, chiar dacă în momentul de faţă liberalii controlează guvernul şi justiţia, faptele unora dintre aceştia nu pot rămâne ascunse. Virgil Pop, candidatul liberal din Turda la un scaun de deputat, este acuzat de procurori că ar fi cerut circa 80.000 de euro pentru a-i facilita unui orădean încheierea unor contracte avantajoase cu două societăţi de stat din domeniul electricităţii. Numai că Pop nu şi-a putut onora promisiunile şi a fost denunţat de orădean. Liberalul turdean este apărat de colega lui de partid, avocata Steluţa Cătăniciu, care consideră că totul nu este decât o răfuială politică.

Băieţii deştepţi din energie au ajuns şi la Turda, unde candidatul liberal la Camera Deputaţilor, Virgil Pop, a fost arestat săptămâna trecută pentru trafic de influenţă şi pentru instigarea la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Iţele afacerii sunt destul de simple, iar procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care l-au anchetat pe Pop, au acţionat în urma autodenunţului făcut de Petru Chiş, patronul SC Anpero din Oradea, care i-ar fi dat candidatului liberal din Turda circa 80.000 de euro pentru ca acesta să-i faciliteze obţinerea unor contracte de execuţie cu Electrica SA şi Electrica Transilvania Nord, societăţi de stat aflate în subordinea Ministerului Economiei şi Comerţului, condus de liberalul Varujan Vosganian.
Când judecătorii au decis să-l aresteze pe Virgil Pop pentru o perioadă de 29 de zile, acesta a susţinut, la intrarea în sala de şedinţe, că întregul dosar este instrumentat politic. „Nu vreau să zic deocamdată mai multe, dar ceea ce mi se întâmplă are la bază aceste acuzaţii făcute de mine în ultimele zilei“, a susţinut candidatul PNL, Virgil Pop. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Cluj, rezultă că “în perioada decembrie 2007- februarie 2008, în calitatea pe care o avea la acea dată de consilier judeţean, inculpatul Pop Virgil a pretins suma totală de 80.000 euro din care a primit 130.000 lei şi 30.000 de euro de la un denunţător, pentru ca, prin influenţa pe care o avea asupra persoanelor cu funcţii de conducere din SC Electrica SA Bucureşti şi Transilvania Nord, precum şi asupra preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, să determine încheierea unor contracte de execuţie de lucrări de instalaţii electrice în favoarea societăţii administrate de denunţător. La data de 17 noiembrie 2008, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore. La data de 18 noiembrie 2008, Tribunalul Cluj a admis propunerea de arestare preventivă a inculpatului pe o perioadă de 29 de zile”.

Firma de campanie

Potrivit anchetatorilor, Virgil Pop ar fi primit de la Petru Chiş 130.000 de lei, sub forma unui contract de prestări servicii la Autostrada Transilvania. După o lună, consilierul liberal a primit 30.000 de euro şi pentru alte servicii. În afara contractelor cu Electrica, Pop i-a promis lui Chiş că îi va obţine o suplimentare a contractelor încheiate cu societatea Tetarom SA, care administrează parcurile industriale din oraş şi care se află în subordinea CJ Cluj. În martie 2008, Virgil Pop i-ar fi promis lui Chiş că îi va facilita şi aprobarea primei rate de finanţare la un împrumut SAPARD, în valoare de peste 250.000 de euro. Turdeanul arestat nu este străin faţă de Electrica Nord, întrucât el a lucrat o perioadă ca jurist la această companie de electricitate.
Avocatul lui Pop este colega lui de partid, Steluţa Cătăniciu, care spune că a fost lăsată să consulte dosarul de acuzare, de peste 300 de pagini, circa jumătate de oră. Cătăniciu contestă acuzaţia care i se aduce lui Pop, anume cea de instigare la o infracţiune de fals în înscrisuri sub semnătură privată. „Din punct de vedere legal, nu poţi să probezi o faptă de instigare, cât timp nu ai audiat persoana care a fost instigată. Astăzi, Virgil este arestat fără ca acea persoană să fie audiată şi întrebată în ce mod a reuşit Pop Virgil să o determine să săvârşească fapta. Motivaţia Parchetului a fost că nu a venit la Parchet. Dar nu a fost citată niciodată şi, aşa cum Pop Virgil a fost adus cu mandat, putea să fie adusă şi ea cu mandat”, a declarat Steluţa Cătăniciu în cadrul unei conferinţe. Cătăniciu mai spune că Turdarom avea încheiat un contract de prestări de servicii cu firma orădeană la care denunţătorul este administrator. SC Turdarom este firma angajată de liberali să le facă campanie electorală lui Marius Nicoară şi Horia Uioreanu. Conform contractului încheiat între Uioreanu şi SC Turdarom, firma de campanie a închiriat de la SC Electrica 250 de stâlpi,   pe care să lipească faţa liberalului clujean.

Acuze în vânt

În cadrul conferinţei, Cătăniciu a făcut trimiteri şi la actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Tişe, care ar avea anumite implicaţii în această chestiune, însă Tişe a arătat că nu are absolut nicio legătură cu aceste declaraţii, confirmând că nici măcar nu-i cunoaşte pe cei implicaţi în afacerea cu electricitate.
“Alin Tişe nu are nici un fel de legătură, nu a avut întâlniri de niciun fel cu nicio persoană implicată în cazul Virgil Pop, nu a purtat niciun fel de discuţii cu persoanele de care se face vorbire în mod public. Este regretabil că astfel de delaţiuni de joasă speţă implică, fără nici o legătură cu realitatea, persoane publice din dorinţa disperată de a produce efecte electorale”, a arătat Tişe, subliniind că în cazul în care aceste acuzaţii nefondate vor continua, se va adresa justiţiei pentru lămurirea neclarităţilor.

Ştefan Trandafir

2 COMENTARII

  1. Oare de ce toti cei care sunt anchetati, intr-un fel sau altul, sustin ca „este un dosar politic”? De ce nu explica in media pe fond problema, nu acuze politice. Este clar ca sunt implicati in afaceri necurate si n-au decat sa suporte consecintele. Ar fi bine ca toti cei implicati sa fie trasi la raspundere, inclusiv cei de la ELECTRICA si domnul aUioreanu, la fel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.