Oficiul Naţional al Protecţiei Martorilor (ONPM), instituţie aflata in subordonarea IGPR, a obţinut fonduri pentru derularea activitaţii din partea Comisiei Europene. In urma unui eveniment ce a avut loc saptamana trecuta, ONPM va obţine aproximativ 200.000 de euro pentru finanţarea proiectului „Protecţia martorilor – factor esenţial in combaterea marii criminalitaţi – WITPRO”.

Bani nerambursabili pentru siguranţa martorilor

Oficiul Naţional al Protecţiei Martorilor (ONPM), singura instituţie de acest gen de la noi din ţara şi subordonata Inspectoratului general al Poliţiei Romane (IGPR), a demarat saptamana trecuta un un proiect intitulat „Protecţia martorilor – factor esenţial in combaterea marii criminalitaţi – WITPRO”. Avand competenţa teritoriala general, ONPM a obţinut suma de 201.378 de euro din partea Comisiei Europene pentru finanţarea proiectului mai sus menţionat şi care va avea o perioada de desfaşurare de aproximativ trei ani.

La evenimentul de lansare care a avut loc saptamana trecuta au participat secretarul de stat şi şeful Departamentului Ordine şi Siguranţa Publica din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Anghel Andreescu, chestor de poliţie Florentin Robescu, adjunct al inspectorului general al Politiei Romane, comisar-şef de poliţie Laurentiu Sobu, directorul Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor – I.G.P.R, precum şi reprezentanţi ai structurilor pentru Protecţia Martorilor din Austria şi Bulgaria.

Proiectul  intitulat „Protecţia martorilor – factor esenţial in combaterea marii criminalitaţi – WITPRO” este unul internaţional, avand parteneri externi şi co-beneficiari fiind structurile de protecţie a martorilor din Austria şi Bulgaria. Obiectivul general al proiectului il constituie dezvoltarea cooperarii şi colaborarii internaţionale in domeniul protecţiei martorilor.
Durata proiectului este de 36 de luni, iar bugetul total al acestuia este de 201.378,33 euro, acesta fiind asigurat de catre Comisia Europena in proporţie de 90%, respectiv 181.240,50 euro, contribuţia I.G.P.R. fiind de 10 %.

Unul dintre principalele obiective al proiectului il constituie achiziţionarea echipamentelor necesare şi instruirea personalului instituţiei in domeniul protecţiei martorilor. Potrivit comunicatului IGPR, ”prin seminariile, stagiile de pregatire şi intalnirile ce vor avea loc se va realiza stabilirea unor linii comune de acţiune, a procedurilor şi tehnicilor de lucru, precum şi intarirea capacitatii de reacţie in vederea gestionarii eficiente a problematicii protecţiei martorilor in cadrul Uniunii Europene, ţinand cont de faptul ca se va realiza o buna cunoaştere a sistemelor, modalitaţilor şi tehnicilor de lucru ale statelor implicate, precum şi a celor mai bune practici internaţionale in domeniul protecţiei martorilor„.
Potrivit aceleiaşi surse, pregatirea personalului şi instruirea acestuia va avea loc in urma unui curs care se va derula pe parcursul a şase seminarii, patru exerciţii practice, doua vizite de studiu şi organizarea unei conferinţe internaţionale la care vor fi invitaţi sa participe reprezentanţi ai structurilor de protectie a martorilor din peste zece state.
Totodata, se va achiziţiona un sistem tip videoconferinţa, ce va permite audierea martorilor dintr-un stat membru al Uniunii Europene in altul, precum şi in interiorul ţarii, fara a mai fi necesara deplasarea acestora din localitatea de reşedinţa pana la instanţa. Acest sistem tip videoconferinţa reduce valoarea cheltuielilor ONPM, dar şi a altor state europene cu care Romania colaboreaza pe aceasta zona.

Martorii sunt pe hartie protejaţi ca in filme

Valul crescator al creşterii criminalitaţii organizate din ţara noastra contratat in ultimii ani a dus la creerea unui cadru legislative pentru asigurarea protecţiei martorilor audiaţi in diverse dosare. Avand drept sediu al materiei prevederile legilor 682/2002 şi 760/2004, regulile de organizare şi exercitare a ONPM impun atat masuri de protecţie sau de asigurare, cat şi masuri destinate prevenirii scurgerilor de informaţii din sistem cu privire la datele de identificare al martorilor care participa la program. Astfel, fapta de a divulga cu intenţie identitatea reala, domiciliul ori reşedinţa martorului protejat, precum şi alte informaţii care pot duce la identificarea acestuia, daca sunt de natura sa puna in pericol viaţa, integritatea corporala sau sanatatea martorului protejat poate aduce o condamnare la o pedeapsa cu inchisoarea de la unu la cinci ani. Maximul special al pedepsei creşte de la cinci la zece ani daca fapta a fost savarşita de catre o persoana care a luat cunoştinţa de aceste date in exercitarea atribuţiilor sale de serviciu saudaca s-a cauzat martorului protejat o vatamare grava a integritaţii corporale sau sanataţii.Daca, ca urmare a dezvaluirii datelor personale de indentificare a martorilor aflaţi in programul de potecţie avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 de ani.

Masurile de protecţie oferite de ONPM

a) protecţia datelor de identitate a martorului protejat;
b) protecţia declaraţiei acestuia;
c) ascultarea martorului protejat de catre organele judiciare, sub o alta identitate decat cea reala sau prin modalitaţi speciale de distorsionare a imaginii şi vocii;
d) protecţia martorului aflat in stare de reţinere, arestare preventiva sau in executarea unei pedepse privative de libertate, in colaborare cu organele care administreaza locurile de deţinere;
e) masuri sporite de siguranţa la domiciliu, precum şi de protejare a deplasarii martorului la şi de la organele judiciare;
f) schimbarea domiciliului;
g) schimbarea identitaţii;
h) schimbarea infaţişarii.

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.