Presedintele PNG Oradea, Calin Raita, si-a dat demisia din partidul lui Gigi Becali.

# Omul de afaceri este decis sa candideze la Primaria Oradea din postura de candidat independent.

# PNG Oradea doreste sa câstige Primaria Oradea prin secretarul organizatiei municipale, Dan Pacala.

GAZETA a fost prima publicatie care a scris despre tensiunile din cadrul filialei judetene si municipale a PNG. Previziunile noastre de saptamâna trecuta s-au adeverit. Presedintele PNG Oradea, Calin Raita, si-a anuntat demisia din toate functiile detinute în partid si din calitatea de membru al PNG. „Mi-am dat demisia din motive personale, m-am scârbit de tot ce înseamna politica si nu mai doresc sa fac parte din niciun partid politic. Politica e o curva, iar eu nu m-am considerat niciodata un politician. Nu pot sa spun ca fac una si eu sa fac cu totul alta”, a declarat Calin Raita. Acesta prefera sa fie considerat om de afaceri, iar din aceasta postura doreste sa candideze si sa câstige Primaria Oradea.

Pe cont propriu

Fost presedinte PC Oradea si PNG Oradea, Calin Raita nu mai vrea sa auda de politica. „Ideea e ca m-am saturat sa merg la partid, sa vorbim ca facem o treaba si a doua zi sa nu se întâmple nimic. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca tot ce vorbeam la partid, chestii care nu erau publice, a doua zi le citeam în presa. Exista unii membri, intrusi de la alte partide, care toarna totul la presa si la adversarii politici. Nu mi-au placut aceste jocuri murdare din cadrul partidului. Demisia mea este o decizie irevocabila, nu voi mai face parte din niciun partid politic”. Omul de afaceri considera ca este în avantajul electoratului sa voteze un independent pentru ca acesta nu are niciun angajament fata de vreo formatiune politica. „Conteaza cine te pune primar. Te fac primar cetatenii sau partidul este cel care te alege sa candidezi? Fata de cine este responsabil? Fata de partid, de clientela politica care te-a desemnat ca si candidat sau de electorat?”. Pe baza acestei idei, Raita doreste sa pozeze în omul de afaceri care vrea sa faca management din postura de primar si mai putina politica. „Sunt convins ca fara o structura de partid în spate îmi va fi mai greu. Pe de alta parte eu ma bazam doar pe câtiva oameni din partid. Am propriul meu staff de campanie. Oamenii mei vor strânge cele aproximativ 6000 de semnaturi de care am nevoie pentru a candida independent. Vor organiza conferinte de presa saptamânale într-un sediu nou care va fi pe strada Avram Iancu”. Din postura de candidat independent, Calin Raita îi ureaza succes fostului sau coleg, Dan Pacala, în cursa pentru Primaria Oradea.

Fabrica de independenti

PNG Oradea a reusit performanta de a produce pâna acum doi candidati independenti pentru Primaria Oradea. Primul a fost Dorel Vesa, fost vames, care a decis sa paraseasca barca PNG dupa ce Calin Raita a fost ales presedinte al organizatiei municipale. Demisionar din PSD si PNG, Dorel Vesa a ales sa atace Primaria Oradea din postura de candidat independent. Calin Raita a ales si el calea apolitica în cursa sa de a deveni edil-sef al municipalitatii oradene. Dan Pacala este actualul candidat al PNG pentru primarie. „Nu voi pleca din partid nici în cazul în care biroul judetean nu îmi valideaza candidatura”, a declarat acesta, asigurându-si astfel colegii de partid ca nu va deveni un al treilea candidat independent pentru Primaria Oradea care va pleca din rândurile PNG.

Pacala la Primarie!

„M-am nascut în anul 1974, am terminat liceul la Gojdu, specializarea matamatica-fizica, sunt licentiat în drept si am urmat un masterat în management. Actualmente sunt consilier juridic la o societate comerciala”. Asa s-a autocaracterizat Dan Pacala. „Cred ca pot sa fac ceva pentru acest oras. Nu îmi place sa ma bag în ceva doar asa de dragul de a ma baga. Sunt convins ca o sa fiu atacat, dar nu îmi este frica, nu prea au ce sa spuna despre mine. Decizia de a candidat nu a fost luata în joaca, a fost o decizie importanta pentru mine. Beneficiez de sustinerea colegilor de partid”. Gheorghe Pintea, liderul PNG Bihor, a recunoscut ca fostul presedinte municipal, Calin Raita, are o notorietate mai mare ca si Pacala. „Va conta foarte mult sprijinul pe care partidul îl va acorda candidatului nostru”. Desemnarea sa ca si candidat la primarie s-a facut cu 11 voturi pentru si doua voturi împotriva. Pacala este membru PNG de aproximativ 10 luni de zile. Proapsatul candidat a declarat ca nu are nimic cu fostul presedinte al PNG Oradea. „Eu nu am nimic cu domnul Raita. Probabil a simtit ca nu are sprijinul partidului. El si-a dat demisia înca din luna august, eu nu am înregistrat-o la partid. Am spui hai Caline sa ne mai gândim, sa vedem… Totusi organizatia municipala nu a avut activitate. Ati auzit ceva de despre organizatia municipala în ultimul timp?”. Penegistii îi reproseaza lui Raita faptul ca nu a stiut sa traseze o linie între afaceri si politica. „Conferintele de presa sunt ale partidului, ele trebuie sa contina teme politice nu putem sa amestecam temele politice cu cele de afaceri”, a punctat Gheorghe Pintea.

Tata democrat

Dan Pacala a recunoscut ca tatal sau este membru al Partidului Democrat. Acesta a detinut chiar functia de director al Agentiei pentru Protectia Mediului în perioada guvernarii CDR. „Eu îl cunosc foarte bine pe domnul Petru Filip si îl respect. Am toata consideratia pentru dânsul, i-a întins o mâna de ajutor tatalui meu atunci când a avut nevoie si l-a angajat la primarie când a fost schimbat din functia de la APM Bihor. Mai avea putin pâna la pensie… Însa pentru aceste lucruri nu pot fi catalogat ca fiind omul PD-ului infiltrat în PNG”. Pacala sustine ca nu va avea retineri sa critice în campanie candidatii democrati pentru alegerile locale. Totusi se declara adeptul unui limbaj moderat. „Nu voi face atacuri la persoana si nici acuzatii nefondate”. Candidatul PNG face astfel referire si la Calin Raita care a declarat public ca actualul primar, Petru Filip, „este un om nebun”.

În urma demisiei lui Calin Raita din PNG, presedinte interimar al organizatiei municipale a devenit prim-vicepresedintele Claudiu Gligor. Acesta este un apropiat de-a lui Calin Raita, amândoi înscriindu-se în PNG dupa ce au plecat din Partidul Conservator. Totodata ei sunt si parteneri de afaceri. Soarta organizatiei municipale a PNG ramâne astfel pe mâna secundului lui Raita. De vazut însa pentru cât timp…

Banii nu sunt o problema declara Calin Raita. „Sunt dispus sa investesc un milion de euro în campania electorala si sunt convins ca voi câstiga Primaria Oradea”. Noul candidat al PNG, Dan Pacala, a declarat ca nu dispune de un asemenea buget. „Eu câstig în jur de 2000 de euro pe luna. Am noroc ca sotia mea nu este o cheltuitoare. Ce poate cheltui o femeie cu o mâna nu poate strânge un barbat cu zece. Sunt convins ca cine va baga multi bani în aceasta campanie va trebui sa si îi scoata într-un mod sau altul”, a afirmat Pacala.

Daniel Meze

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.