PSD Cluj şi-a făcut schimbarea la faţă sau cel puţin asta a încercat. Ca întotdeauna la PSD deontologia şi morala primează, iar faptele lipsesc să apară. Şi dacă există fapte, ele există mai mult în declaraţii, mai ales în atribuirea meritului altora. În organizaţiile judeţene şi municipale a PSD s-a încercat o schimbare, însă mai mult s-ar potrivi vorba „nimic nou sub soare.” Dacă la municipiu a fost ales şef Mircea Jorj,  la judeţ s-a făcut rocada mică, fiind numit fostul şef de la municipiu, Remus Lăpuşan

Remus Lăpuşan şi-a adjudecat şefia PSD Cluj cu 421 de voturi, iar contracandidatul său, senatorul Alexandru Cordoş, a reuşit să strângă doar 121 dintre sufragii. Victoria a fost un zdrobitoare pentru fostul lider al PSD Cluj-Napoca, însă toată lumea ştia care va fi soarta lui Cordoş înainte ca procesul de vot să înceapă.
În schimb, deşi de-a lungul Conferinţei Judeţene a PSD se tot vorbea despre schimbare, despre întinerirea partidului, despre o altă abordare a problemelor, oamenii aleşi sunt tot aceiaşi. Cine nu a auzit de noul uns „preşedinte executiv”, Cornel Itu, trezorierul Dan Canta sau de secretarul general Ioan Oleleu. La timpuri noi, figuri vechi. Nici pe lista celor 13 vicepreşedinţi nu apar surprize, mai toţi fiind aceiaşi oameni care ies în faţa din PSD Cluj: Ilarie Ivan , Mihaela Rozor, Cordoş Alexandru, Lucia Suciu, Laura Pop, Ioan Bota, Iosif Zăgrean, Vasile Puşcaş, Cristian Matei, Ioan Roman, Aurelia Cristea, Ioan Vuscan, Ioan Neselean şi Marius Bordea. Dacă tot se plângea toată lumea la conferinţă că nu au fost aleşi miniştri clujeni în ultima perioadă, în afară de mult mai celebra parte a Grupului de la Cluj, oficialii PSD Cluj s-au hotărât că nu au nevoie de aşa ceva. Suntem curioşi cum vor ajunge să aibă vreodată vre-o propunere de ministru din Cluj dacă tot aceiaşi oameni refuzaţi deja de la centru îi propun.

Cafeaua de 3 lei

Conferinţa judeţeana a PSD a fost un eveniment mare. Atât de mare, încât au fost 600  de invitaţi. Şi ce s-au gândit social-democraţii decât să facă şi ei un ban cinstit. Aşa că s-au pus să vândă cafeaua cu trei lei, chiar dacă peste 20 de minute au dat tone de cafea gratuită. Cum ar putea să fie mai zgârciţi de atât. Mulţi membri nu au crezut această vrăjeală, aşa că deşi au cerut o cafea în primă instanţă când au auzit că aceasta e pe bani, s-au râzgândit. Concluzia celor de la PSD a fost că nu prea mai merge făcuţi bani cinstiţi în ziua de astăzi.

 
Nea Nelu’ supraveghează din umbră

Evenimentul s-a desfăşurat sub auspiciile centrului, prin prezenţa lui Victor Ponta şi a fostului ministru al educaţiei, Ecaterina Andronescu. În discursul său, Ponta a amintit şi de celebrul, ilustrul, bine-cunoscutul şi niciodată uitatul Nea Nelu’. Cică Iliescu l-ar fi întrebat pe noul lider al PSD cine candidează la  Cluj, „ţinând frâiele” organizaţiilor social-democrate din umbră. Chiar dacă Ion Iliescu şi-a anunţat în repetate rânduri retragerea din PSD de fiecare dată revine pe frontul de bătălie ca una dintre tinerele speranţe ale social-democraţiei româneşti.

Conflicte locale şi centre de influenţă

La congresul PSD au participat 563 de delegaţi, care au primit la intrarea în sală câte un raport de analiza al partidului şi pliante cu candidaţii. Valentin Cuibus a deschis seara alegerilor cu darea de seamă, optând să nu mai candideze pentru un nou mandat. Cuibus nu a uitat să menţioneze şi faptul că PSD s-a confruntat la Cluj cu “numeroase conflicte locale şi centre de putere”. “Trebuie să recunosc că s-a muncit foarte mult, dar nu întotdeauna foarte bine” a mai precizat moderatorul alegerilor.

„Am să vă scap de Boc”

“Trebuie să încercăm să găsim linia de mijloc. Lucrurile încep să se schimbe la Cluj uşor şi neaşteptat. Am să vă scap de Boc dacă se poate. Sunt convins că nu aveţi nevoie de soluţii din altă parte, ele sunt aici. Dacă nu sunt de ajutor pentru Cluj cu organizaţia centrală, atunci prefer să nu vă încurc. Doresc ca organizaţia de Cluj să fie tratată absolut egal ca toate celelalte organizaţii. Nu voi permite să fie judecată de ceilalţi, însă nu ţin partea nimănui. Am fost un partid în fărâmiţare şi îmi doresc să redevenim un partid foarte serios şi coerent”, consideră Ponta.

Săgeţi către liberali

Victor Ponta i-a atacat pe liberali de la Cluj-Napoca, stricându-şi astfel orice fel de relaţia a rămas pentru a face o opoziţie constructivă. Opoziţia nu poate fi făcută doar de PSD, fără susţinerea altui partid până la alegerile parlamentare din 2012, astfel că liderul social-democraţilor s-a hotărât să îşi prelungească vacanţa de “stat pe bancă” şi să comenteze în continuare măsurile luate de alţii fără să se implice.
“Faptul că i-am susţinut pe liberali ne-a costat foarte mult. Eu nu o să vin ca şi Antonescu să zic că sunt pregătit să fiu premier, ştiind că Băsescu nu-l va nominaliza”, susţine liderul social-democrat.

Prostia intrării la guvernare

“A fost o prostie să intră la guvernare. Pe atunci nu eram conştient că nu avea cum să iasă ceva bun. Cred cu adevărat că într-o situaţie de criză soluţia va veni de la o guvernare PSD. Am tot respectul pentru liberali ca partid de dreapta, şi din ce în ce mai puţin respect pentru unii lideri de la UDMR.
Un partid trebuie să îşi promoveze noua generaţie fără să îşi ucidă veteranii. Am încercat să ne repornim laboratoarele interne pentru un partid puternic.
Vreau ca în 2010 PSD Cluj să îşi refacă structurile de partid. Vreau să primiţi oameni noi, pentru că cei care vin acum în 2010 nu vin pentru funcţii şi avantaje, ci pentru că vor o schimbare”, a declarat Victor Ponta.

Clujul dă “bătăi de cap” PSD-ului

Ponta a precizat că partidul are o muncă mult mai dificilă în acest oraş, unde PDL încă se menţine în picioare. Amintim că la alegerile prezidenţiale PDL a obţinut cel mai bun rezultat în judeţul Cluj, în timp ce social-democraţii au prins ultimul procentaj din toată ţara.
“În Cluj este ultima redută. Încă sunt oameni de bună credinţă care nu vor să creadă că Băsescu şi-a bătut joc de ei. Băsescu i-a folosit pe oameni şi i-a aruncat peste bord, iar victimizarea lui Boc este la fel de incorectă ca şi laudarea lui”, susţine Ponta.

“PSD şi-a pierdut identitatea, în timp ce PDL este un partid de oportunişti”, a tunat Pop Puşcaş.

 “Dacă nu reuşiţi să faceţi până în toamnă ce trebuie făcut, meritaţi aceeaşi bătaie!, a mai adăugat Rus.

Remus Lăpuşan se consideră maturizat din toate punctele de vedere

Noul preşedinte al PSD Cluj este Remus Lăpuşan. El are convingerea că oraşul nostru este prost reprezentat la Bucureşti, şi că din acest motiv Clujul a devenit ţinta reproşurilor şi ironiilor întregii ţări. Prin programul intitulat “PSD Cluj – muncă, respect, solidaritate”, Lăpuşan are ambiţii dacă nu imposibile, cel puţin dificil de realizat: soluţii de relansare economică şi creare de locuri de muncă, creşterea veniturilor bugetare, măsuri de stimulare a economiei sau reforma fiscal-bugetară. “Avem acum o bază pe care se poate construi pe viitor. Trebuie să demonstrăm că PSD este alternativa la ce se petrece în România. Vom fi echipa care să spele ruşinea pe care o suportăm”, a conchis noul preşedinte PSD Cluj.

În cadrul conferinţei au luat cuvântul şi Mircea Jorj, noul preşedinte al organizaţiei municipiului Cluj Napoca, care a ţinut să menţioneze faptul că “Boc este victima propriei incompetenţe”, supranumindu-l “profesorul de drept neconstituţional”, iar Puşcaş s-a referit la “taxa pe viaţă adăugată” a actualei guvernări. Microfonul conferinţei a făcut anumite fiţe, iar primăriţa din Chinteni, Lucia Magdalena Suciu, cunoscută pentru atitudinea băgăreaţă, a sugerat că aduce staţia din chinteni. Probabil conferinţa PSD ar fi meritat un sistem mai bun decât discoteca de la căminul cultural din Chinteni.

Ce nu ştiţi despre noul preşedinte al PSD?

Remus Lăpuşan este originar din satul Berindu, comuna Sânpaul.
Al doilea nume al preşedintelui PSD Cluj este Gabriel. Puteţi să îi spuneţi la mulţi ani pe 24 martie, de Sfântul Arhanghel Gabriel.
Despre satul natal a scris chiar şi o carte împreună cu istoricul Tudor Sălăgean “Berindu-un sat din Transilvania. Monografie”, apărut în 2008 în Cluj-Napoca.
“Remusică“ ţine cu U Cluj.
Ultima achiziţie imobiliară a consilierului local al PSD a fost un teren de 2640 de mp în 2008.
Remus Lăpuşan este căsătorit cu Maria Lăpuşan, doctor la Institul Inimii.


Sorana Ionăşanu
Tiberiu Hrihorciuc

2 COMENTARII

  1. Care aşa va să zică, “curve” politice vechi ? Ai ?
    Ar trebui să fiÅ£i puÅ£in mai atenÅ£i: pe lista aia se găsesc ÅŸi persoane tinere, deci rectificaÅ£i articolul ÅŸi scoateÅ£i cuvântul „vechi”.
    Mulţam mult.

  2. Nu mă pricep prea bine la <<“curve” politice vechi>>, cel puţin la soiul ăsta de curve nu mă pricep.
    Dar mă pricep puÅ£in la demografie, aÅŸa că sunt de părere să eliminaÅ£i cuvântul „vechi” din sintagma <<“curve” politice vechi>>. Pe lista aceia sunt ÅŸi câţiva mai tineri.
    Cunosc, deasemeni, ÅŸi oamenii.
    Pe d-l Vasile Puşcaş îl cunosc de la UBB. Este un om deosebit şi, consider, este nedrept să-l treceţi la grămadă cu ceilalţi pe o lista aşa cu aţi numit-o, de <<“curve” politice vechi>>. Deci scoate-ţi-l de pe lista. Scoate-ţi-l şi pe Cordoş, ca adversar politic, merită şi îi acord tot respectul.
    Cât depre ceilalţi, eu nu aş fi fost atât de dur, din politeţe aristocratică, însă dacă aţi făcut-o, nu vă contrazic, ştiu să mă plec în faţa evidenţei faptului.
    S-auzim de bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.