Senatorul PDL Alin Tișe atrage atenția asupra unei ordonanțe de urgență care, în opinia lui, va da ocazia USL-iștilor de la putere să facă o serie de ”epurări politice”. El susține că va face o plângere la instituția Avocatul Poporului pentru a se revizui  OUG 77/ 2013 privitoare la concedierea unor funcţionari publici. Pe de altă parte, liderii liberali clujeni îi atrag atenția lui Tișe că ”epurările politice” de care ar putea fi vizați unii funcționari publici pot veni ca urmare a angajărilor politice făcute în perioada Guvernului PDL. Însă, per total, liderii politici se pregătesc de vacanță și aruncă cu ultima mână de ”praf în ochi”.

Senatorul PDL Alin Tişe a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că partidul cere public Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională OUG 77/ 2013, pentru că numai el poate să iniţieze un astfel de demers.

„Dacă nu o face, în luna septembrie, când OUG respectivă va ajunge în Parlament, PDL va ataca la CC acest act normativ. Este normal ca, în ceasul al doisprezecelea, Avocatul Poporului, care nu a atacat până acum nicio OUG a Guvernului Ponta, să dea dovadă de curaj şi să îi apere pe oamenii nevinovaţi, iar Guvernul să fie obligat să stabilească criterii privind concedierea funcţionarilor publici. Trebuie să ştim dacă pleacă cei care mai au un loc de muncă, cei care sunt pensionari, nu se poate să nu existe niciun criteriu. Funcţionarii publici nu sunt simpli pioni, ei nu au nicio legătură cu factorul politic. Guvernul Ponta încalcă Legea funcţionarului public, nu se poate să plece un profesionist şi să vină în locul lui un lipitor de afişe al USL. Deviza USL în cazul OUG nr. 77/ 2013 este «pleacă şomer un profesionist şi vine un USL-ist». După plecarea acestor funcţionari, se va repolitiza administraţia publică”, a spus Tişe.

Potrivit acestuia, OUG nr. 77/ 2013, care prevede reducerea cu patru la sută a posturilor ocupate din administraţia publică, permite epurarea pe criterii politice, iar Guvernul Ponta „îşi bate joc de funcţionarii publici”.

„Este un precedent periculos şi un abuz. Mă aştept ca şi sindicatele din administraţie să ia atitudine. Îi vom apăra pe aceşti funcţionari”, a spus senatorul PDL.

PNL-știi îi amintesc lui Tișe nepoții și nepoatele

Pe de altă parte, ca un răspuns reflex la declarațiile senatorului clujean, vicepreședintele PNL Cluj Napoca, Ioan Bâldea, îi aduce aminte lui Tișe de faptul că pe vremea când liderul PDL era răspunzător de administrația județeană, au avut loc o serie de angajări politice.

”Senatorul Alin Tişe ar trebui să se uite în propria ogradă înainte de a vorbi despre criterii transparente și obiective de angajare în sistemul public. Primarul Clujului a angajat recent doi membri importanţi ai Partidului Democrat Liberal, Marinel Andro la Poliţia Locală şi Alexandru Coroian pentru coordonarea managementului regiilor aflate în subordinea Primăriei Cluj-Napoca. În acest departament care se ocupă de activitatea regiilor, Emil Boc pregătea chiar mai multe locuri “călduţe” pentru colegii de partid, dar a redus numărul acestora după ce consilierii USL au intervenit, considerând nejustificată înfiinţarea acestui nou compartiment. Coroian şi Andro nu sunt singurii membri PDL din Primăria Cluj-Napoca. Este de notorietate că din 2004, sute de membri PDL au fost angajaţi în aparatul administrativ al municipalităţii şi în regiile din subordine, chiar dacă primarul Emil Boc refuză să ne spună numărul lor exact. Ba un nepot, ba o nepoată, ba un fin, ba o rudă mai îndepărtată cu carnet sau relaţii în PDL Cluj şi-au găsit loc în primăria  domnului Boc. Când “specialiştii” PDL au sufocat instituţiile publice, domnul Tişe a tăcut mâlc. Acum că s-a aşezat în fotoliul de senator, domnul Tişe a prins curaj şi cu mult tupeu emite judecăţi de valoare despre epurarea politică”, obiectează liberalul clujean.

6.000 de funcționari publici așteaptă disponibilizarea

Deși Ordonanța de Urgență 77/2013, apărută la sfârșitul lunii iunie, precizează clar de unde se fac disponibilizările, rămân sub semnul întrebării criteriile după care sunt aleși cei care urmează să fie concediați. În următoarele două luni de zile, ar urma să fie concediați circa 6.000 de funcționari publici, acesta fiind doar primul val de disponibilizări făcute prin intermediul acestei ordonanțe. Potrivit Agenției Naționale a Funcționarilor Publici au fost propuse spre desființare circa 5700 de posturi vacante și 132 de posturi ocupate. Ministerele, instituțiile deconcentratele, prefecturile și administrațiile locale au 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial pentru a face restructurarea.

De unde vor fi dați afară funcționarii publici

Ordonanța de Urgență nr. 77/2013, prevede desființarea posturilor vacante din administrația centrală și locală precum și concedierea a 4% dintre angajații din mai multe ministere, instituții subordonate sau coordonate de acestea:

-Ministerul Agriculturii

-Ministerul Afacerilor Interne

-Ministerul Dezvoltării Regionale

-Ministerul Economiei

-Ministerul Educației Naționale

-Ministerul Finanțelor Publice

-Ministerul Muncii

-Ministerul Mediului

-Ministerul Sănătății

-Ministerul Transporturilor

-Secretariatul General al Guvernului

 

Crina Crainic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.