Proiectul de lege prin care poliţiştii obţin atribuţii sporite în misiune a fost modificat, din nou, marţi, în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Printre amendamente este şi amendarea celor care refuză să se legitimeze în faţa poliţiştilor sau să se prezinte la sediul poliţiei.

Comisia Juridică, de disciplină şi imunităţi şi cea pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, din Camera Deputaţilor, au adoptat, un raport comun suplimentar de adoptare a legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. Actul normativ, cu amendamente, va intra, miercuri, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Printre amendamentele admise se numără şi cel referitor la contravenţia acordată celor care nu se legitimează în faţa poliţiei.

Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: „refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.

Forma aflată în vigoare este: „refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale,de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penalăsau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.

În acelaşi timp, este modificată şi legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române.

La articolul 31 alineatul (1), după litera 1) se introduce o nouă prevedere la atribuţiile poliţiştilor: „să interzică temporar, patrunderea într-un spaţiu delimitat, marcat sau să pe care l-a indicat, într-un imobil sau mijloc de transport, ori să dispună evacaurea temporară din acestea a oricărei persoane, dacă există un pericol la adresa vieţii, sănătăţii, sau integrităţii coporale a sa ori a altor pesoane”.

De asemenea, un alt amendament prevede posibilitatea poliţiştilor de a solicita sprijinul pentru prinderea persoanelor urmărite: „să solicite, în condiţiile legii, sprijinul populaţiei pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea şi conducerea la sediul poliţiei a persoanelor care fac obiectul acestei măsuri, precum şi să solicite ajutorul pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale”.

Forma în vigoare prevede „să solicite sprijinul cetăţenilor pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea şi conducerea la unităţile de poliţie a persoanelor care au comis fapte penale”.

Proiectul de lege a fost iniţiat de ministrul de Interne Carmen Dan şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache.

Citeste si Percheziții la Academia de Poliție. Cine ar fi amenințat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Șercan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here