Simion Colța, ofițer principal în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, va trebui să-și demoleze adăpostul de câini improvizat de pe strada Vântului, după ce Primăria Cluj-Napoca l-a acționat în instanță. Omul legii a ridicat construcția monstruoasă fără nicio autorizație în anul 2019, iar de atunci au curs rând pe rând zeci de reclamații din partea vecinilor care se declară terorizați de „opera” polițistului.
Primăria Cluj-Napoca a formulat, în vara anului trecut, o cerere de chemare în judecată împotriva polițistului Simion Colța și a soției acestuia, Alexandra Colța, proprietarii unui teren pe care a fost construit ilegal un adăpost pentru câini pe care, în urmă cu câteva luni, Simion Colța îl numea cu mândrie „canisă”. După ce și-a dat seama că nu are condițiile și documentele necesare pentru o canisă, ofițerul s-a răzgândit brusc și ne-a spus că minunata canisă s-a transformat într-un țarc în care își ține câinii.
Potrivit informațiilor furnizate de DSVSA Cluj, la nivelul municipiului Cluj-Napoca sau a județului Cluj, nu există nicio canisă autorizată pe numele lui Simion Colta. Nici nu e de mirare, luând în calcul condițiile în care a fost amplasată. Mai exact, canisa nu respectă limita minimă prevăzută de lege de 100 de metri față de locuințele învecinate. De asemnea, la amenajarea sau construirea unei canise trebuie respectate normele de protecție a animalelor, din punct de vedere al încălzirii, dezinfecției și dezinsecției, ventilației, conservării alimentelor și izolării fonice. Pentru igiena canisei este necesară apă curentă, canalizare sau fosă septică, iar pentru câinii de talie mare, precum Mastifful Tibetan, este necesară o suprafață de minim 8 metri pătrați/câine, lucru imposibil de îndeplinit în cazul de față.
Ilegalitățile, specialitatea casei
Luna aceasta, Judecătoria Cluj-Napoca a pronunțat o sentință prin care îi obligă pe cei doi soți să desființeze construcțiile ridicate ilegal în termen de 30 de zile, în caz contrar primăria va avea dreptul să se ocupe de demolare, pe cheltuiala familiei Colța.
„Admite cererea de chemare în judecată formulată de către reclamantul P.M.C., în contradictoriu cu pârâţii C.S. şi C.T.A., având ca obiect obligaţie de a face. Obligă pârâţii să desfiinţeze lucrările de construcţii executate nelegal, la imobilul situat în …., lucrări de construcţii menţionate în procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. 081058 din data de 06.07.2020, într-un termen de 30 de zile calendaristice de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe, iar în caz contrar îl autorizează pe reclamant să desfiinţeze lucrările executate nelegal pe cheltuiala pârâţilor. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 20 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând taxă judiciară de timbru.”, se arată în soluția pe scurt a instanței.
Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la pronunțare, însă Simion Colța nu s-a arătat prea interesat de dosar, neprezentându-se la termenele de judecată.
În cererea de chemare în judecată, Primăria Cluj-Napoca a arătat că la data de 13 mai 2020, ora 13:15, la imobilul din Municipiul Cluj-Napoca, str. Vântului, în urma unui control efectuat de Poliția Locală, s-a constatat că Simion Colța a realizat lucrări fără a deține autorizație de construire.
Potrivit documentelor cuprinse la dosar, lucrările constau în: amenajarea unei platforme betonate, având dimensiunile în plan de cca. 10mX8m, sprijinită pe latura sudică pe o fundație confecționată din bolțari de beton, construirea unei cuști pe structură metalică, cu închideri din panouri sandwich şi acoperiş din tablă ondulată, cu dimensiunile de cca. 10mX3mX2m, pentru adăpostirea unor câini de rasă. De asemenea, a înlocuit împrejmuirea, fără schimbarea formei şi materialelor din care a fost executată cea existentă, iar din declarația pe proprie răspundere a polițistului rezultă că acestea au fost realizate la sfarsitul anului 2019.
Câini de 100 de kg, ținuți într-o cutie de chibrituri
Așa cum reiese din măsurătorile făcute de Poliția Locală, ofițerul Colța își adăpostește câinii într-o cușcă de 30 de metri pătrați, un spațiu insuficient chiar și pentru trei câini de talia Mastiffului Tibetan. Simion Colța ne-a relatat în edițiile trecute că adăpostește 10-15 câini în țarcul respectiv, ceea ce înseamnă că, în cel mai bun caz, un câine beneficiază de 3 metri pătrați, o suprafață de aproape 3 ori mai mică decât cea indicată de lege, însă polițistul ne-a arătat în repetate rânduri că trăiește după principiul: „ orice lege este făcută ca să fie încălcată”.
În urma controlului Simion Colța s-a ales cu o amendă contravenționalã în cuantum de 1.500 lei. Față de acesta s-a dispus și măsura complementară de a intra în legalitate prin obținerea autorizaţiei de construire pentru lucrările efectuate, în caz contrar desființarea construcției realizate nelegal.
Cu toate că a avut la dispoziție un an de zile pentru intrarea în legalitate, polițiștii locali l-au găsit pe Simion Colța în aceeași situație și în anul 2021, astfel primăria a decis să se adreseze instanței.
În acțiunea formulată împotriva polițistului Simion Colța, Primăria Cluj-Napoca a menționat că „procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor NU A FOST CONTESTAT, conform procedurii speciale prevăzute de OG nr. 2/2001 pe calea plângerii contravenţionale, ceea ce înseamnă că pârâtul COLȚA SIMION nu a avut vreo obiecție în ceea ce privește legalitatea sau temeinicia procesului-verbal de contravenţie”.
Primăria îl arde, IPJ îi linge rănile
În luna noiembrie a anului trecut Gazeta de Cluj dezvăluia că ofițerul de poliție Simion Colța din cadrul IPJ Cluj se află în stare de incompatibilitate cu funcția, după ce și-ar fi transformat pasiunea într-o afacere extrem de profitabilă. Mai exact, acesta se folosește de imaginea de iubitor și crescător de câini din rasa Mastiff Tibetan ca să comercializeze câinii fără jenă la prețuri exorbitante pe internet. Informațiile au fost confirmate de mai multe surse și sunt susținute de fotografii în care polițistul primea un teanc de bani în schimbul unui cățeluș și videoclipuri în care acesta se laudă cu sumele pe care le-a încasat din vânzarea câinilor, ba chiar Simion Colța ne-a recunoscut că vinde câini pentru că are prea mulți într-o convorbire telefonică, crezând că suntem potențiali cumpărători. Cu alte cuvinte, Colța desfășoară o activitate economică, deoarece comercializează câinii cu regularitate și ar trebui să-și declare veniturile, să emită o factură și să plătească un impozit. Cum acesta nu este familiar cu niciuna dintre cele amintite, putem spune că este vorba de evaziune fiscală. Mai mult, potrivit art. 45, alin. (1), lit. h) din Legea nr. 360/2002, „Polițistului îi este interzis sa efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activități de comerț ori sa participe la administrarea sau conducerea unor societăți comerciale, cu excepția calității de acționar”.
De parcă incompatibilitatea cu funcția nu ar fi fost suficientă, Simion Colța a plusat și cu omiterea unor informații esențiale din declarațiile de avere și interese, conturându-se un veritabil fals în declarații.
Acesta a „uitat” să-și treacă în declarațiile de avere veniturile încasate în urma vânzării câinilor. Mai mult, încă din anul 2015, Simion Colța ar fi trebuit să declare veniturile încasate de soția sa pe anul fiscal 2014 și să menționeze în declarația de interese că soția acestuia deține o firmă, MR FINAS SRL, mai exact, spălătoria auto „Joy” din Grigorescu, însă aceste lucruri nu s-au întâmplat niciodată. În nicio declarație de avere din anul 2015, până în anul 2021, polițistul nu specifică veniturile încasate de soția sa din cadrul societății comerciale MR FINAS SRL și nici măcar nu amintește de firmă în declarațiile de interese, iar veniturile încasate din cadrul IPJ Cluj sunt imposibil de aflat, fiind blurate. Potrivit surselor noastre, chiar dacă în acte firma este deținută de Teodora Alexandra Colța, soția acestuia, polițistul ar fi fost cel care se ocupa de societatea comercială.
În urma unei solicitări în baza legii privind liberul acces la informațiile de interes public prin care ceream să ni se comunice ce măsuri au fost luate împotriva lui Simion Colța ca urmare a informațiilor apărute, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a venit cu următorul răspuns: „nu au fost identificate indicii cu privire la săvârșirea unor fapte de natură disciplinară sau penală, astfel că lucrarea a fost clasată”.
Daca e sclavul lui Mircea Rus, cine sa il sanctioneze??? Ca doar comit tot felul de ilegalitati impreuna. In plus, Colta are sustinere la DNA. Umbla vorba prin targ ca o plangere facuta de un coleg a ajuns fix la omul lui din DNA, iar ala era preocupat sa il f..a pe coleg, nu sa afle adevarul. Cereti la toate parchetele sa vedeti daca a miscat cineva vreun deget impotriva lui.
Sunt alții care au fost pupători de „moaște”ai șefilor care au devastat pădurile patriei și i-au îmbogățit și pe șefi și nu li s-au întâmplat nimic ! Cei de la doi și un sfert au dormit în papucii statului și au mâncat ceapa gostatului ! Și atunci nu înțeleg de ce se face tam-tam pentru o biată canisă ! Ne legăm de nimicuri,dar de tunurile date silviculturii nu se face nimic ! Halal organe de cercetare penală !
Are si acest om un pont cu vanzarea unor animale mai scump si va legati de el? Eu zic ca face o fapta buna, vinde niste animalute dragute iar eu in calitate de iubitor de animale il respect pentru ceea ce face. Am vazut ca unii vor plangeri penale, dar sa nu uite ca traim in Romania si alte probleme ar trebui rezolvate nu ce face omul acesta cu canisa.