Ponta i-a facut loc lui Marga la UBB

Legea Educatiei imbratiseaza varstnicii peste 65 de ani

Primele masuri luate de guvernul condus de Victor Ponta este schimbarea legilor inapoi. Una dintre prevederile Legii Nationale a Educatiei a fost scoasa de catre noul guvern, respectiv cea privind pensionarea profesorilor universitari la varsta de 65 de ani. Astfel, Andrei Marga si Michael Schafir sunt doua dintre ”tintele” schimbarii legii, ei avand din nou dreptul sa lucreze cu norma intreaga in mediul universitar.

Victor Ponta si compania criticau tot timpul Ordonantele de Urgenta ascunse ale guvernelor Boc si Ungureanu fara sa preconizeze ca atunci cand ei vor ajunge la putere vor critica acelasi lucru. Una dintre OUG despre care s-a vorbit foarte putin a fost OUG 21/2012 care prevede anularea actului care l-a pensionat pe Marga in primul rand. Chiar in ultimul paragraf a acestei legi se anunta faimoasa anulare: 14. La articolul 289, dup[ alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins: "(6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), (2) si (4), in cazul in care instituţiile de invaţamant superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotari menţinerea calitaţii de titular in invaţamant şi/sau in cercetare pe baza evaluarii anuale a performanţelor academice, dupa o metodologie stabilita de senatul universitar", se arata in finalul OUG 21/2012.


Schafir si plata pe centura

Andrei Marga si Michael Schafir sunt doua persoane care au refuzat prelungirea contractelor cu Universitatea Babes-Bolyai avand in vedere ca li s-a propus plata cu ora. Daca Marga nu a motivat refuzul, Schafir i-a jignit pe toti profesorii din UBB si din tara care sunt platiti astfel sustinand ca el nu accepta sa fie platit ”ca pe centura”.  Cu toate acestea Marga s-a dus la Ponta si l-a rugat sa ii schimbe acel articol de lege. Zis si facut pentru ca legile in Romania sunt facute doar pentru a favoriza anumiti prieteni.

Scenariu prestabilit

O parte din scenariul pe care vi-l relatam anterior s-a indeplinit in mare parte. Urmeaza perfectarea lui si putem spune ca suntem adevarati prezicatori ai viitorului lui Andrei Marga. ” Marga este din ce in ce mai activ in politica din umbra a Uniunii Social Liberale(USL) şi spera ca aceştia sa vina in acest an la putere. Pentru acest lucru şi-a acordat un salariu unic in Romania, un an sabatic in care nu lucreaza, dar este remunerat. Se pare ca acest an sabatic şi l-a autoacordat in speranţa ca USL va reveni la putere şi il va repune in drepturi la conducerea Ministerului Educaţiei sau cel puţin la cea a universitaţii”, am aratat intr-un articol anterior.

Slujitorii de profesie deveniti sabatici

Andrei Marga a condus UBB timp de 20 ani. A reuşit sa transforme universitatea in propria familie in care susţinatorii sai nemarginiţi primeau tot felul de cadouri şi astfel reuşea sa ii ţina aproape. Profesorii care l-au “slujit” cel mai bine pe rector trebuiau sa primeasca drept bonus o perioada de 1 an in care nu trebuie sa desfaşoare activitaţi didactice şi totuşi sa fie remuneraţi.  11 profesori au fost premiaţi la acea vreme cu acel cadou, insa doi au renunţat pe parcurs.

Simplitatea incalcarii legii

Andrei Marga a reuşit sa ii atraga pe doi profesori “pe sub mana” sub mantaua sa de fier. Astfel, deşi regulamentul prevede clar ca profesorii işi cer anul sabatic la decanat, doi dintre cei de pe acoliţii rectorului nu au cerut aprobare de la conducere. Astfel, Dan Chiribuca a intervenit in cadrul propunerii de an sabatic cu o replica de bun simţ, nedorind care cumva sa il supere pe “magnific.” Marga a venit rapid cu o explicaţie a carui simplitate s-a simţit nevoit sa o explice, deoarece doar el poate incalca şi sfida orice lege din Romania cu “simplitate.” El a vrut sa intareasca ideea ca toata lumea e cinstita şi ca telefonul sau este mai uşor de gasit decat a unui decan, deşi in lege se arata clar ca cererile trebuie depuse in scris la decanat şi nu la rector.

“Ca sa lamurim… cei doi ieri au spus ca doresc… aceasta este chestiunea, ei urmau sa discute cu dumneavoastra poate nu au apucat, nu ştiu asta [….] Ei intra in lista daca Consiliul le da aprobarea, şi gata. Simplu. Atunci d-voastra sunteţi cinstiţi, noi suntem cinstiţi. Ieri s-a discutat cu ei, despre ei nicio problema. Poate ca telefoanele nu au funcţionat la toţi. Sper ca au funcţionat. […]”, arata Marga.


Shafir, eterna victima

Eterna victima este reprezentata de Michael Shafir, care nu pierde nicio ocazie sa faca cunoscut cat de mult au suferit evreii.
“Deşi şi eu sunt pe lista, ceea ce am de comentat este ca [inaudibil] Domnule Sandor, dupa Nurenberg se ştie ca legea nu e neaparat lege! Iar, va aduc aminte, ce s-a intamplat cu alta lege data de legionari, care scotea evreii de peste tot şi, cand s-a reprezentat piesa lui Sebastian”, arata Michael Shafir, unul din apropriaţii de suflet ai lui Marga.


Curajosul care-l contrazice pe magnific

Singura persoana care a avut argumente sa-l contrazica pe Marga a fost Dan Sandor, conferenţiar la Ştiinţe Politice. Acesta a fost taxat apoi de rectorul UBB care mai nu l-a facut in toate felurile doar datorita faptului ca are o idee diferita decat el. Nu o idee neargumentata, ci una expusa intr-un mod democratic, in cadrul unei şedinţe de senat in care senatorii ar trebui sa lucreze impreuna pentru consolidarea mediului universitar.
“Bun, problema cu oportunitatea: ideea de an sabatic a fost conceputa in cu totul si cu totul alt scop. Dupa caţiva ani, 6 ar fi fost, 6 sau 7 de obicei, se presupune ca apare o anumita uzura, pentru fiecare caz in parte, şi avem nevoie de un an in care sa ne incarcam bateriile şi sa ne continuam activitatea pe termen lung in aceasta universitate. Bun, pentru cineva care iese la pensie, problema continuarii activitaţii pe termen lung este evident una discutabila. Faptul ca iei un an sabatic […] acesta este  pentru o persoana de la care universitatea aşteapta foarte multe in continuare. Da, l-am trimis sa-şi incarce bateriile. In fine ideea de baza este ca ar trebui sa facem acest lucru in funcţie de necesitaţile reale şi evident cu respectarea legalitaţii”, a aratat Dan Sandor, Conferenţiar universitar, Senator din partea Facultaţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicarii.

 Articolul schimbat de Ponta
Art. 289
(1) Personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani.
(2) In invatamantul superior de stat, particular si confesional se interzice ocuparea oricarei functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, dupa pensionare. Mandatele celor care detin functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, inceteaza de drept in cazul persoanelor care au implinit varsta de pensionare. Fac exceptie de la aceste reglementari functiile de membru al consiliului de administratie al universitatilor particulare.
(3) Senatul universitar din universitatile de stat, particulare si confesionale, in baza criteriilor de performanta profesionala si a situatiei financiare, poate decide continuarea activitatii unui cadru didactic sau de cercetare dupa pensionare, in baza unui contract pe perioada determinata de un an, cu posibilitatea de prelungire anuala conform Cartei universitare, fara limita de varsta. Senatul universitar poate decide conferirea titlului onorific de profesor emerit, pentru excelenta didactica si de cercetare, cadrelor didactice care au atins varsta de pensionare. Cadrele didactice pensionate pot fi platite in regim de plata cu ora.
(4) Cadrele didactice si de cercetare care conduc doctorate se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani si:
a) pot conduce doctoratele in desfasurare la data pensionarii pana la implinirea varstei de 70 de ani;
b) dupa implinirea varstei de 65 de ani, pot conduce noi studenti-doctoranzi numai in regim de cotutela impreuna cu un cadru didactic si de cercetare care nu implineste varsta de pensionare pe toata durata desfasurarii doctoratului respectiv.
(5) Regimul juridic al cumulului salariului cu pensia nu se aplica cadrelor didactice care beneficiaza de prevederile alin. (3) si (4).
Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.