Incident violent în după-amaiaza zilei de luni, 19 februarie, la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Coplului Cluj, de pe str. Eremia Grigorescu. Acesta s-a desfăşurat între un copil-problemă de la Centrul „Gavroche” şi portarul aflat în exerciţiul funcţiunii! Adolescentul, supărat că nu este lăsat în clădirea birourilor instituţiei, a sărit la portar şi l-a luat la bătaie. Directorul DGASPC, Daniel Tămaş, ne-a declarat, după incident, că acesta este rezultatul ignorării de către consilierii judeţeni a cererilor sale, repetate, de înfiinţare la Huedin a unui centru special destinat copiilor cu tulburări de comportament.
Paznicul: „Dorea să intre la birouri, probabil ca să fure”!
Aurel Coblişan, un bărbat cu aer bonom, de om de la ţară aşteaptă, marţi 20 februarie, pe coridoarele I.M.L.Cluj, să fie poftit în cabinetul de consultaţii al instituţiei. Pe faţă prezintă mai multe urme de lovituri, amănunt care contrastează cu aspectul său de om integru, dar omul face faţă, cu brio, acestei situaţi iuşor stânjenitoare pentru el. Mărturiseşte deschis că în ziua precedentă a fost victima atacului unui copil-problemă din cadrul Centrului de primire a minorilor în regim de urgenţă „Gavroche”. Declară acesta mai departe: „Pe la ora patru după-amaiza băiatul respectiv, în vârstă de şaisprezece ani, a vrut să intre în clădirea birourilor – poate să fure sau cine ştie ce dorea el să facă. Eu tocmai mă pregăteam să o închid, după încheierea programului. Aşa că l-am dat afară pe băiat, fără menajamente, lucru care l-a înfuriat peste măsură pe acesta, iar el a început să mă înjure, birjăreşte. Apoi a luat o coadă de mătură şi a încercat să mă lovească în cap cu ea. Am parat lovitura cu mătura, însă în clipa următoare acesta mi-a ars un pumn în figură. Am reuşit cumva să dau alarma şi în scurt timp, ajutat de mai mulţi oameni, l-am imobilizat, după care am anunţat poliţia la numărul de urgenţă 112.” Bărbatul intră, curând, în cabinetul de consultaţii, de unde se întoarce cu un certificat în care medicii i-au recomandat câteva zile de îngrijiri medicale. Mărturiseşte, în continuare, că se va prezenta cu certificatul medico-legal la conducerea instituţiei, după care aceasta va lua – în colaborare probabil cu organul de poliţie – decizia cea mai potrivită pentru tragerea la răspundere a tânărului cu tulburări de comportament.
Poziţia lui Daniel Tămaş, directorul DGASPC Cluj
Imediat după ce paznicul agresat de minor a părăsit sediul instituţiei medicale pun mâna pe telefon şi cer un punct de vedere autorizat din partea lui Daniel Tămaş, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj. Cu amabilitate, acesta ne-a mărturisit următoarele: „Acel tânăr de16 ani e unul-problemă, cu tulburări grave de comportament. Acesta se află în prezent într-un centru de primire a minorilor, în regim de urgenţă, numit „Gavroche” şi aflat, dealtfel, în incintă. Desigur, incidentul a fost repede aplanat, a intervenit şi poliţia iar portarul – un om vrednic şi de toată lauda – a fost îndrumat spre I.M.L. pentru a-şi scoate certificat medico-legal. Însă, din păcate ne confruntăm cu o mare problemă: de peste doi ani consilierii judeţeni resping cererea DGASPC Cluj privind înfiinţarea unui centru destinat copiilor cu tulburări de comportament. Am şi intrat în posesia locaţiei, aflată în oraşul Huedin, însă – deşi le-am prezentat în numeroase rânduri proiectul nostru – nu am reuşit să-i impresionez pe aceştia să aloce fonduri pentru realizarea lui. Poate că incidentul acesta, extrem de grav, o să-i determine până la urmă să facă şi această investiţie, absolut necesară pentru liniştea şi siguranţa tuturor. Cât despre tânărul cu probleme psihice, acesta urmează în continuare un program de consiliere din partea consilierilor instituţiei noastre şi sperăm că vom avea parte de o îmbunătăţire a comportamentului acestuia”.
Punctul de vedere al I.P.J.Cluj
„Victima este un bărbat în vârstă de 56 de ani, iar minorul agresiv are 16. Conflictul a fost declanşat de faptul că, aflat în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, paznicul i-a cerut copilului să iasă dintr-o clădire care trebuia închisă cu cheia. Acest lucru a declanşat revolta şi puseul de violenţă ale tânărului. La această oră este înregistrat un dosar sub aspectul infracţiunii de lovire şi alte violenţe, faptă prevăzută în codul penal”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, ag. şef principal Traian Morar, purtător de cuvânt al I.P.J.Cluj.