Curtea de Apel Cluj îl arestează, Curtea de Apel Cluj îl eliberează:

Proxenetul Ioan Opre a fost mutat din arest preventiv în arest la domiciliu în urma unei decizii a magistratului Monica Șortan de la Curtea de Apel Cluj. El a fost arestat preventiv de colegul judecătorului Monica Șortan, respectiv Vasile Goja. Decizia inițială de arestare preventivă a inculpatului a fost luată pe 22 iulie 2014 de către magistrații de la CA Cluj, după ce magistratul Daniella Berbecariu de la Tribunalul Bistrița-Năsăud a respins cererea DIICOT.

 

La doar două săptămâni după ce Vasile Goja a decis arestarea preventivă a lui Ioan Opre, colega acestuia, Monica Șortan, a hotărât arestarea la domiciliu a inculpatului. Acest lucru ar putea arăta că este o practică neunitară în speța lui Ioan Opre la Curtea de Apel Cluj, dar și la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Mai ales că magistratul Daniella Berbecariu de la Tribunalul BN a decis punerea sub control judiciar a inculpatului, dar nu a modificat arestul preventiv a acestuia cu nicio formă mai ușoară precum arestul la domiciliu sau din nou cu controlul judiciar. Ioan Opre este acuzat de procurorii DIICOT că ar fi făcut sex pe bani atât cu fete minore, cât și cu majore, dar și că a plătit servicii sexuale altor bărbați, printre care și renumitul cântăreț de muzică populară Petre Giurgi.

 

Ce spune Monica Șortan

”În temeiul disp. art. 203, 204 Cod procedură penală, admite contestaţia formulată de către inculpatul OPRE IOAN (foto jos) (…), fiul lui (…), aflat în prezent în arestul IPJ Bistriţa Năsăud împotriva încheierii penale nr.176/CC din 31 iulie 2014 a Tribunalului Bistriţa Năsăud şi, în consecinţă:

Admite cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv dispusă faţă de inculpatul Opre Ioan (…) (…) dispune înlocuirea măsurii arestării preventive luată faţă de inculpatul Opre Ioan cu măsura arestului la domiciliu prev. de art. 202 alin. 4 lit. d Cod procedură penală, pe o durată de 30 de zileîncepând cu data de 07 august 2014 şi până la 05 septembrie 2014 inclusiv.

Dispune punerea în libertate a inculpatului de sub efectele mandatului de arestare preventivă nr.10 din 22.07.2014 emis de Curtea de Apel Cluj, dacă nu este arestat în altă cauză. Definitivă.

Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, azi 07.08.2014”, se arată în minuta redactată de magistratul Monica Șortan de la Curtea de Apel Cluj.

 

Ce spune Vasile Goja

”În temeiul art. 204 alin. 10 C.proc.pen. admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud împotriva încheierii penale nr. 169 din 08 iulie 2014 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud în dosar nr. 2365/112/2014, pe care o desfiinţează în totalitate şi, soluţionând propunerea:

În temeiul art. 226 C.proc.pen. rap. la art. 223 alin.2 C.proc.pen., admite propunerea formulată de DIICOT – Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud şi în consecinţă,

Dispune arestarea preventivă a inculpatului: Opre Ioan (…):

– pe o perioadă de 30 de zile începând cu data punerii în executare a mandatului.

În temeiul art. 204 alin.7 C.proc.pen. respinge contestaţia formulată de inculaptul Opre Ioan împotriva aceleiaşi încheieri.

În baza art. 275 alin.2, 3 C.proc.pen., obligă pe inculpat să plătească statului suma de 150 lei cheltuieli judiciare.

Definitivă”, este decizia inițială luată de magistratul Vasile Goja cu două săptămâni în urmă.

 

Subvenţiile APIA ţin loc de perdea

Ioan Oprea, zis Păcală, este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din judeţul Bistriţa-Năsăud. Oficial nu apare în niciun top al oamenilor de afaceri din judeţ, deoarece majoritatea afacerilor lui sunt la negru. Se ocupă în special cu comerţul de piei de animale. Un fost colaborator al acestuia susţine că acesta ar deţine cash circa 8-10 milioane de euro pentru a nu fi descoperiţi de autorităţi. Pentru a-şi cultiva relaţiile cu oameni politici, procurori, finanţe, garda financiară, poliţie, servicii secrete acesta şi-a construit la domiciliul din Dumitra un adevărat complex de distracţie, teren de sport, spaţii de cazare, piscine, teren de vânătoare, lac cu peşti etc.

Ioan Opre mai deţine şi o fermă de creştere a bovinelor de lapte şi îngrăşare viţei, care oficial figurează pe numele soţiei sale – Geta, şi prin intermediul căreia a accesat bani din fonduri europene, mai precis subvenţii APIA.

 

DNA la sediul APIA

Procurorii DNA au descins în urmă cu două luni la sediul APIA. În urma acţiunii, trei funcţionari ai APIA BN, asupra cărora s-au găsit sume de bani şi caş luate drept mită, au fost duşi la audieri. Totul însă s-a oprit aici, fiindcă, spun sursele noastre, ţinta ar fi Ioan Opre şi afacerile sale cu APIA, cu atât mai mult cu cât chiar procurorul şef al DNA Cluj, Elena Botezan, încearcă să-l prindă la înghesuială. Aceasta se pare că ar fi încercat să intre în posesia mai multor informaţii şi a venit personal la Bistriţa în acest sens.

 

La braţ cu Poliţia

Deocamdată însă ne vom opri asupra relaţiilor dintre Ioan Opre şi cei din poliţia din Bistriţa-Năsăud. Atât şeful IPJ Bistriţa-Năsăud – comisarul şef de poliţie Ioan Ovidiu Mureşan, cât şi comandantul Poliţiei oraşului Năsăud – inspectorul de poliţie Leon Cloşcă, ar avea relaţii cu Păcală.

Potrivit surselor noastre, relaţia dintre Ioan Opre şi Ioan Ovidiu Mureşan a început pe vremea în care poliţistul deţinea funcţia de şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ BN. Mureşan ar fi instrumentat o cauză penală având ca subiect unele încălcări ale legii de către Păcală, în special de natură economică. Legat de acest dosar pe care Ioan Ovidiu Mureşan l-a instrumentat familiei Oprea, Ioan şi Geta, acesta a avut ca subiect modul total în afara prevederilor legale în care aceştia îşi desfăşurau afacerile, sustragere de la plata impozitelor, evaziune fiscal, returnare ilegală de TVA.

”Într-o zi din luna februarie 2013, inculpatul Dumitru Pompei le-a ”convocat” în imobilul casă/cabană situat în locul numit Dealul Tîrgului de pe raza comunei Dumitra pe suspectele Stupinean Suzana Andreea şi Mărcuş Alexandra Madica, pentru a întreţine relaţii sexuale contracost, iar după ce inculpatul Dumitru Pompei a întreţinut relaţii sexuale cu suspecta Stupinean Suzana Andreea, inculpatul Opre Ioan a plătit-o pe aceasta cu o sumă cuprinsă între 700 şi 1.000 de lei(în acelaşi timp inculpatul Opre Ioan întreţinând relaţii sexuale cu Mărcuş Alexandra Madica pe care a plătit-o cu suma de 1.000 de lei)”, arată prima faptă a lui Ioan Opre.

 

Sex continuu

Ioan Opre nu s-a liniştit aici şi a continuat actele presupuse de proxenetism şi în cursul anului 2014, arătam într-un articol anterior.  Mai mult decât atât, el şi-a dezvoltat reţeaua de fete cu mai multe domnişoare ”disponibile” să-şi vândă trupul uneori pe sume derizorii, alteori pe sume foarte frumoase. Mai mult decât atât, suspectele Suzana Andreea Stupinean şi Alexandra Mădica l-ar fi ajutat mai mult decât am putea crede pe Ioan Opre, conform unor surse apropiate anchetei. Chiar o cunoştinţă de-a primei suspecte, Andreea Suzana Stupinean, ne-a declarat sub protecţia anonimatului că chiar în unele baruri şi cluburi din Bistriţa aceasta putea să aducă rapid o domnişoară pentru a întreţine relaţii sexuale. Culmea este că procurorii DIICOT par să mai lucreze în cadrul dosarului ei şi se concentrează pe Ioan Opre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.