Instituția Prefectului – Județul Cluj pierde procese pe bandă rulantă cu dezvoltatorii imobiliari care nu dau doi bani pe integritatea construcțiilor și siguranța viitorilor locatari. Motivul: Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), după ce sesizează anumite nereguli, nu se prezintă în instanță pentru a-și susține argumentele.

Prefectura nu are angajați specialiști în domeniu, iar constructorii au grijă să-și aleagă cei mai buni avocați pentru a le susține cauza. Astfel, în ciuda faptului că instituția care exercită controlul de stat al calității în construcții constată nereguli, dezvoltatorii imobiliari primesc undă verde din partea magistraților pentru a-și continua lucrările. Până la urmă, hoțul neprins e negustor cinstit. Din păcate, puțini sunt cei care se gândesc la repercusiunile acestor practici bine înrădăcinate.

Într-un peisaj urban în continuă expansiune, unde blocurile par să răsară peste noapte și peisajul se transformă într-un labirint de beton, situația din municipiul Cluj-Napoca ridică semne de întrebare serioase privind controlul și siguranța construcțiilor. În această junglă imobiliară, dezvoltatorii profită de aparenta nepăsare a instituțiilor statului pentru a-și impune proiectele grandioase, punând în pericol atât integritatea clădirilor, cât și drepturile viitorilor locatari.

Treaba ISC, făcută doar pe jumătate

Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), organismul menit să asigure calitatea și siguranța în domeniul construcțiilor, pare a fi marcat de o lipsă acută de interes sau resurse, lăsând cale liberă dezvoltatorilor imobiliari pentru a-și continua proiectele în ciuda neregulilor constatate. Așa s-a ajuns în situația în care ISC a constatat nereguli, a dispus anularea unor avize sau oprirea lucrărilor, Instituția Prefectului – Județul Cluj a luat act de problemele semnalate și a deschis procese împotriva autorității emitente și a dezvoltatorului imobiliar, însă situația rămâne în aer, după ce procesul începe. De cele mai multe ori procesele intentate sunt pierdute pentru că ISC nu se prezintă în fața magistraților ca să-și susțină punctul de vedere, prefectura nu are arhitecți ingineri sau proiectanți care să detalieze problema tehnică, iar un avocat bun poate da aparența unei erori săvârșite de organul de control. 

Instituția Prefectului Județul Cluj are obligația să acționeze împotriva celor care nu respectă prevederile din regimul construcțiilor, însă lupta în instanțe se dovedește a fi un efort îngreunat de numeroase obstacole. Chiar dacă procesele sunt inițiate împotriva dezvoltatorilor și autorităților emitente, în baza unor verificări și constatări efectuate de Inspectoratul de Stat în Construcții, demersurile prin care se solicită anularea unor avize sau autorizații în baza cărora sunt edificate construcțiile, rămân, deseori, în coada de pește, iar procesele intentate sunt pierdute din cauza lipsei unei susțineri ferme din punct de vedere tehnic din partea ISC. 

Prefectura Cluj este nevoită să lupte cu mâinile goale, neavând angajați specialiști în domeniu: arhitecți, proiectanți ingineri, care să detalieze din punct de vedere tehnic concluziile Inspectoratului de Stat în Construcții. 

În cele din urmă, în cazul proceselor pierdute de Instituția Prefectului, statul este cel care trebuie să achite nota de plată, adică daunele materiale solicitate de constructorii „deranjați” ce au scăpat ca prin urechile acului cu binecuvantarea autorităților care își fac treaba numai pe jumătate. 

Răzvan Ciortea: „Din păcate, pierdem foarte multe procese”

Subprefectul județului Cluj, Răzvan Ciortea, a declarat pentru Gazeta de Cluj că Instituția Prefectului este obligată să inițieze un proces în instanță, după ce Inspectoratul de Stat în Construcții sesizează anumite probleme. Acesta a relatat că, în anii precedenți, a existat o perioadă în care Prefectura și ISC erau de aceeași parte a baricadei în procesele intentate împotriva constructorilor, însă minunea nu a ținut prea mult și noua „rețetă” prin care se iau măsuri împotriva celor care nu respectă normele de construcție nu reușește pe deplin să-i oprească pe dezvoltatorii prinși cu ocaua mică. 

„După ce Inspectoratul de Stat în Construcții sesizează Prefectura Cluj și spune că anumite avize nu sunt legale, suntem obligați să intentăm o acțiune în instanță prin care solicităm anularea avizelor respective. Din păcate, pierdem foarte multe procese pentru că Prefectura nu-i poate obliga pe cei de la ISC să vină în proces și să-și apere argumentele. Prefectura nu are angajați arhitecți, proiectanți sau ingineri care să susțină sancțiunea sau avizul negativ stabilit de ISC. Astfel, se ajunge în situația în care pierdem procesele pe care le-am intentat, iar constructorii solicită daune materiale. De exemplu, dacă un dezvoltator a început construcția unui bloc, iar ISC a dispus oprirea lucrărilor pentru că a sesizat anumite probleme, noi deschidem procesul și dacă îl pierdem constructorii invocă faptul că au avut pierderi financiare pentru că nu au putut construi pe perioada procesului. Există situații în care constructorii solicită în instanță dobânda fiscală de 1% pe zi pentru că au stat cu banii blocați.  În acest fel, statul trebuie să achite sume de bani astronomice către constructori. Cel mai grav este că, după ce Prefectura pierde procesele, dezvoltatorii au dreptul să continue construcțiile, în ciuda faptului că au fost constatate nereguli grave.”, a afirmat subprefectul Clujului, Răzvan Ciortea. 

Subprefectul Răzvan Ciortea susține că soluția care ar putea să rupă acest lanț vicios este obligarea Inspectoratului de Stat în Construcții să intervină din poziția de reclamant, alături de Prefectură, împotriva dezvoltatorilor imobiliari care nu au îndeplinit normele aplicabile în regimul construcțiilor. 

„Soluția este foarte simplă. În urmă cu câțiva ani, s-a încercat și chiar s-a reușit pentru o scurtă perioadă de timp, obligarea Inspectoratului de Stat în Construcții să fie parte procesuală, având în vedere că noi inițiem acțiunile în instanță pe baza cererii lor. De fapt, Prefectura deschide procesul în numele ISC, noi nu avem argumente să oprim o autorizație de construire, decât în urma controalelor și constatărilor Inspectoratului. Nu știu de ce nu s-a menținut această obligativitate. Reprezentanții ISC nu sunt obligați din punct de vedere legal să vină să își susțină ceea ce au constatat.”, a declarat Răzvan Ciortea.

Din păcate, între Instituția Prefectului și Inspectoratul de Stat în Construcții a avut loc o ruptură, iar colaborarea dintre cele două instituții este inexistentă când vine vorba de procesele intentate constructorilor.

În concluzie, situația din jungla imobiliară a Clujului pare să fie o reflecție a unui sistem care nu reușește să protejeze interesele locuitorilor și să asigure calitatea și siguranța construcțiilor. Dezvoltatorii imobiliari profită de haosul instituțional pentru a-și îndeplini propriile interese, iar lipsa de acțiune decisivă și expertiză tehnică dă impresia unei lupte inegale în instanță. 

7 COMENTARII

  1. Da’ HCL -urile date in folosul banditiilor de ce nu le atacați la timp și ca faceți ca inchideti ochii: așa cum sunt cele pt Ciurila , Feleacu, Apahida… etc?

    Și-n care se cere ca extravilanele și pășunile statului sa între in intravilan când sunt altele căcălău pe card nu le dați CU și AC și care au HCL valabil de urbanizare ( 85/ 2011 Feleacu și care v-ați luptat din răsputeri sa-l anulati, fiind dat pt intravilan). Și ați intabulat terenuri ale statului ( Racovita 9) prin ordin de Prefect?
    Sictir!!!

  2. Daca isc nu se prezintă la procesele intentate la sesizarea lor, schimbati directorul și puneți altul care sa meargă la procese, pentru că directorii numiți politic nu fac mai nimic, ce este așa greu.

    • Da’ Tu ne distragi atenția de la Cluj Napoca. Aici e totul OK după tine? Vino cu noutăți de la noi, alții nu au reușit sa facă nimic vreo 5 ani in zona FLACARA ca un mooist de vecin ce abuza de funcția lui împiedica și contesta AC a unei mari firme de investiții spaniole ?
      Culmea ca acum se poate. Trădători de tara !!!

  3. Legile si regulile la noi sunt pt a fi incercare. Cu ajutorul legiuitorului. Banul, smenul, spaga e ceea ce conteaza. Se plang unul de altul, cand toti sunt mana in mana. Si nu fac nimic, atata vreme cat buzunarele lor sunt pline.

  4. Eu cred că și judecătorii au o vină: de ce nu impun prezența ISC-ului la proces în calitate de martor? Astfel, Inspectoratul, vrând-nevrând, ar trebui să-și susțină cauza în fața instanței, cu repercusiuni asupra pronunțării procesului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.