Sursa foto: monitorulcj.ro.

Liceenii de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca vor învăța, la orele de dirigenție de la 4 clase de a X-a și o clasă de a XI-a despre film și cinematografie prin programul-pilot de Educație Cinematografică și Educație prin Film.

Elevii vor folosi săptămânal un manual special creat pentru acest curs, care include trei fișe de introducere în istoria cinematografiei și șapte fișe pedagogice aferente a șapte scurtmetraje. Toate materialele educaționale se pot accesa și online gratuit pe site-ul oradecinema.tiff. Accesul pe site se face în baza unui cont creat de profesor.
Elevii pot avea acces la filmele și materialele educative folosindu-se de un cod unic pe care profesorul îl va primi după autentificarea pe site. Profesorii din țară care vor să folosească aceste materiale la clasă sunt încurajați să scrie un mesaj la adresa oradecinema@tiff.ro.

Materialele educaționale au fost create pornind de la Programa școlară de consiliere și orientare pentru ciclul liceal. Astfel, cursul este destinat profesorilor diriginți de liceu care pot folosi catalogul de filme și fișele pedagogice pentru a aborda la clasă subiecte esențiale pentru dezvoltarea personală și profesională a adolescenților.

Selecția filmelor și scrierea materialelor a fost realizată de un grup de lucru permanent din care au făcut parte Crăița Nanu (selecționer de film, TIFF), Iulia Voicu (lector Universitar, UNATC), Ioana Hanchevici (profesor coordonator, Colegiul Național Gheorghe Șincai), Octavian Dăncilă (selecționer film – TIFF, programator – Cinema Victoria Cluj-Napoca), Valentina Opriș (pshiholog pedagog, Colegiul Național Gheorghe Șincai), Maria Dobre (Manager Programe Educaționale, TIFF), Claudia Droc (Manager Relații Internaționale, TIFF).

Materiale în exclusivitate
În timpul perioadei de pregătire, grupul de lucru a susținut trei întâlniri de feedback cu profesori și elevi de liceu din trei orașe: Cluj (TIFF), Focșani (Festivalul Boovie) și Constanța (Festivalul Sunscreen). În cadrul întâlnirilor participanții au avut ocazia să vadă în exclusivitate o parte din materialele create, dar și trei dintre scurtmetrajele ce fac parte din catalogul proiectului. Scopul întâlnirilor a fost consultativ pentru a completa și perfecționa materialele educaționale.

Școlile partenere în proiectul Learning Qub implementat de Centrul Cultural Clujean pot avea acces la acest program pilot și la manualul tipărit. Mai multe informații despre proiectul Learning Qub pot fi solicitate direct la Centrul Cultural Clujean la adresa de e-mail office@cccluj.ro.

Obiectivul: extinderea în cât mai multe școli
În perioada următoare, organizatorii doresc să dezvolte acest proiect, astfel încât să includă mai multe materiale educaționale și filme și să se extindă în cât mai multe școli din întreaga țară, după un prim an pilot. Organizatorii se bazează pe dialogul cu profesorii care vor să testeze acest program în școlile lor, feedback-ul acestora și al elevilor fiind esențial pentru dezvoltarea materialelor.

Proiectul Școala Pilot-Program de educație cinematografică și educație prin film este un proiect inițiat de Asociația Festivalul de Film Transilvania, co-finanțat de Primăria Cluj și Consiliul Județean Cluj cu susținerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean și Colegiul Național Gheorghe Șincai, scrie monitorulcj.ro.

Citește și: Emanuel Ungureanu i-a cerut Claudiei Gherman să demisioneze: A mușamalizat moartea a 4 bebeluși

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.