În 12 iunie, la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca a avut loc cea de-a zecea ediţie a evenimentului Premiile Media de Excelenţă. Jurnaliştii din Transilvania au avut astfel ocazia de a decerna distincţii persoanelor care au contribuit la dezvoltarea comunităţii locale şi regionale. Gazeta de Cluj a acordat premiul de excelenţă prof. univ. dr. Nicolae Păun, decanul Facultăţii de Studii Europene din cadrul UBB.
Decebal Cotoc, iniţiatorul proiectului, a primit premiul acordat de Televiziunea Română. „De zece ani, oameni de afaceri, politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile şi administraţiei locale şi judeţene se întâlnesc pentru a asista la un regal al presei clujene în care jurnaliştii şi instituţiile media sunt cei care recompensează valoarea sau sancţionează impostura şi nonvaloarea. De zece ani, mass media din Cluj are o zi în care reprezentanţii ei, reporteri, redactori şefi sau producători dau valoare Clujului prin premiile pe care le acordă unor personalităţi ale vieţii publice. Pentru tenacitatea cu care a construit acest proiect, devenit un brand local şi chiar regional, un eveniment monden rafinat dar şi unul cultural de înaltă ţinută, pentru onestitatea de care a dat dovadă în parteneriatul cu mass media din Cluj, cea în jurul căreia s-au construit Galele Media de Excelenţă, TVR Cluj acordă premiul, la cea de-a zecea ediţie, fondatorului Galei, Domnul Decebal Cotoc”.
Distincţia acordată de Gazeta de Cluj
Premiul din partea Gazeta de Cluj a fost acordat decanului de la Studii Europene, Nicolae Păun. „În 2012, a primit Premiul Reţelei Academice LISBOAN, pentru excelenţă în predarea Studiilor Europene, fiind prima distincţie de acest fel acordată de prestigioasa Universitate din Köln. Aceasta coordonează o reţea de peste 60 de universităţi din Europa şi de pe alte continente, care au programe de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.
Este primul profesor din România care a primit titlul de Profesor Jean Monnet Ad Personam – titlu acordat de Acţiunea Jean Monnet de pe lângă Comisia Europeană, pentru specialişti care asumă cursuri în domeniul Guvernanţei globale / europene şi al Relaţiilor Internaţionale şi Studiilor Europene. Între timp, o a doua titulatură Jean Monnet Ad Personam a fost primită de Prof. Dr. Vasile Puşcaş, de la Facultatea de Studii Europene.
Profesorul Nicolae Păun este membru al Groupe de liaison des historiens auprès de la Commission européenne, coordonat de Profesorul Wilfried Loth, de la Universitatea Duisburg-Essen. Grupul reuneşte 18 specialişti în Relaţii Internaţionale şi Studii de Integrare Europeană, istorici, Profesorul Păun fiind singurul reprezentant al spaţiului ex-comunist.
În cursul anului 2012, a obţinut un grant din partea Comisiei Europene, care i-a permis să organizeze la Universitatea Babeş-Bolyai primul colocviu internaţional de după 1989 dedicat proceselor de integrare la nivelul Europei Centrale şi Răsăritene.
În cadrul Facultăţii de Studii Europene, susţine întărirea cooperării cu Academia Diplomatică din Berlin, prin Institutul de Diplomaţie Culturală şi programul de studii masterale Diplomaţie Culturală şi Relaţii Internaţionale.
În anul 2012, a participat la prestigiosul colocviu internaţional desfăşurat la Paris, dedicat Căderii Zidului Berlinului, cu o contribuţie ştiinţifică inclusă în volumul acestuia. A participat, în septembrie 2012, la Congresul Internaţional de Istorie Economică, organizat la Luxembourg, cu tema Les mutations de la sidérurgie mondiale du XXè siècle à nos jours”, au arătat reprezentanţii publicaţiei la anunţarea premiului.
Evenimentul a avut-o ca invitata pe Alessandra Stoicescu, iar, cea de-a zecea ediţie a Premiilor Media de Excelenţă s-a încheiat cu un concert susţinut de pianistul Bogdan Ota.