În urmă cu 3 ani, Compania Națională de Investiții a atribuit contractul de execuție al sediului Academiei de Muzică Gheorghe Dima Cluj Napoca firmei Construcții Erbașu. Licitația a fost câștigată cu o valoare de 101.617.204 lei, fără TVA. Acum, după mai multe majorări de preț cerute de antreprenor și derogări de la termenul de finalizare, clădirea muzicienilor clujeni a ajuns să coste 129.063.280 lei, fără TVA. Locația aleasă este în capătul cartierului Mănăștur, pe un teren pe care era ridicat scheletul de beton al unui proiect de construire a unui spital. 

În urmă cu aproximativ o săptămână, Compania Națională de Investiții, instituția care finanțează construirea unui sediu nou pentru Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj Napoca, a aprobat creșterea prețului plătit pentru această investiție cu aproximativ un milion de euro (4.530.333,76 lei, fără TVA). 

Din luna noiembrie 2022 până în prezent, antreprenorul proiectului SC Construcții Erbașu a solicitat cinci derogări de la contract care vizează modificarea prețului și prelungirea termenului de finalizare.

În aceste condiții, se poate spune că licitația a fost cu ”dedicație”: dacă Sc Construcții Erbașu ar fi licitat cu suma 129.063.280 lei, fără TVA, nu ar mai fi câștigat procedura. 

De altfel, în urma desemnării câștigătorului, firma clujeană ACI a depus o contestație, care a fost însă respinsă de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Firma clujeană a cerut ca oferta depusă de ASOCIEREA CONSTRUCȚII ERBAȘU S.A. — CONCELEX ENGINEERING S.R.L. — TERRA GAZ CONSTRUCT S.R.L. să fie declarată inacceptabilă, în baza art. 215 alin. 4 din Legea nr. 98/2016 si art. 137 alin. 2 litera b) din Hotararea de Guvern nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achizitie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice. Motivul a fost că din oferta câștigătoare nu rezultă experiența profesională similară în lucrări în ultimii 5 ani anterior datei-limită de depunere a ofertei.

Mai mult, ținând cont că valoarea estimată a proiectului era de 119.611.925,00 lei, fără TVA, cei de la Construcții Erbașu nu câștigau cu siguranță licitația la prețul de acum a investiției (129.063.280 lei, fără TVA).

Din documentația procedurii de licitație reiese propunerile financiare au fost următoarele: ASOCIEREA ACI CLUJ SA – DICO și TIGANAS BIROU DE PROIECTARE SRL – CONEST SA a ofertat o valoare de 104.983.748,53 lei (au fost folosite cote de 8% cheltuieli indirecte și 4% profit), ASOCIEREA CONSTRUCȚII ERBAȘU SA. – CONCELEX ENGINEERING S.R.L. – TERRA GAZ CONSTRUCT S.R a ofertat o valoare de 101.617.204,21 lei (au foslosit cote de 15% cheltuieli indirecte și 12 % profit).

La valoarea cu care a fost câștigată licitația se observă că oferta SC Construcții Erbașu a marșat pe un profit mai mare. 

Astfel, dacă cei de la Construcții Erbașu mențineau oferta făcută, fără să ceară ulterior modificarea ei, aveau un profit de 12.194.064 lei, fără TVA. Însă acum, după patru măriri a valorii contractuale, care au venit, la pachet, și cu o prelungire a termenului de finalizare, câștigul lor de pe urma acestui proiect este de 15.487.593 lei, fără TVA.

Cei de la Construcții Erbașu nu s-au ocupat și de asigurarea serviciilor de diriginte de șantier, astfel că CNI a făcut o licitația separată. Suma de 320.216 lei, cu care a fost câștigat contractul de diriginție de șantier, este împărțită între o firmă din Bistrița (BASELI DRUM CONSULT SRL – soții Livia și Sergiu Baba) și una din Iași (soții Alina și Paul Savin).

Tromboane pe ruine de BCA

Firma care a câștigat contractul îi aparține milionarului Cristian Erbașu și a intrat puternic în licitațiile din Cluj. A câștigat, prin intermediul instanței, un contract în valoare de 45 milioane euro pentru construirea clinicii de neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean Cluj Napoca.

Erbașu este unul dintre oamenii de afaceri controversați care deține societăți comerciale abonate la contractele publice ale instituțiilor statului. În urmă cu câțiva ani, sediul companiei Erbașu a fost ținta anchetatorilor de la Direcția Generală Antifraudă și poliție. Au fost ridicate acte contabile, iar proprietarul Cristian Erbașu a fost dus la audieri, în calitate de martor. Compania pe care au anchetat-o autoritățile pentru o posibilă fraudă a fost moștenită de la tatăl lui, Mihail Erbasu, care s-a sinucis în urmă cu mai mulți ani, în condiții misterioase, în vila sa din Snagov. Potrivit anchetatorilor, afacerea vizată avea ramificații în aproape jumătate de țară. 116 firme au fost urmărite penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul estimat se ridica la aproximativ 30 de milioane de euro, dar sumele spălate de suspecți erau estimate la 100 de milioane de euro. Însă, Erbașu nu a fost trimis în judecată și, mai mult, firmele sale și-au revenit spectaculos.

Pe terenul respectiv, în urmă cu mai mulți ani, CJ Cluj a vrut să construiască un spital regional.

Afacerea a început în 1995, când Consiliul Judeţean Cluj era condus de PUNR-istul Victor Romulus Constantinescu, profesor pensionat la UTCN. În urma unui “troc”, Ministerul Sănătăţii a acceptat să furnizeze fondurile cu condiţia ca administraţia judeţeană să găsească un teren disponibil. Terenul a fost găsit, dar autorităţile au pierdut din vedere faptul că pământul aparţinea unor clujeni care făcuseră cereri de retrocedare. Însă,între timp,Ministerul acordase o tranșă de 10 miliarde (lei vechi) iar marea parte a banilor au ajuns la firma TCI care câștigase contractul de edificare a spitalului.

În 1996, odată cu schimbarea ministrului Sănătății, proiectul a fost blocat și lucrările s-au întrerupt.

După câţiva ani, în care clădirea a fost scoasă la licitaţie, dar nimeni nu a vrut să o cumpere. Odată cu ”înscăunarea” lui Mihail Hârdău în funcția de ministru al Educaţiei, s-a lansat ipoteza că ruina ar putea găzdui liceul şi academia de muzică din Cluj Napoca.

Ce cuprinde proiectul

Proiectul este finanțat, prin Compania Națională de Investiții de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Academia de muzică și campusul vor avea o suprafață desfășurată de 23.098 mp. Se urmărește conversia funcțională pentru 3 corpuri de clădire care vor fi reabilitate și extinse. Ele vor avea următoarele funcțiuni după finalizarea lucrărilor:

  • Corpul C1 se va extinde și va adăposti:
    • Sală de spectacole, cu o capacitate de 835 de persoane – 505 locuri la parterul sălii, 286 locuri în balconul sălii și 44 locuri în lojile laterale;
    • Universitatea, cu principalele spații:
      • sală de orgă cu 144 de locuri la parterul sălii și 72 de locuri în balcon;
      • amfiteatrul cu 160 de locuri la parterul sălii și 64 de locuri în balcon;
      • rectoratele, decanatele;
      • bibliotecă;
      • sali de curs, sali de studiu individual;
      • săli cu diferite functiuni (de repetitii, de încălzire pentru artiști, săli individuale pentru dirijor și solist, sali de regie etc.);
      • laboratoare;
      • vestiare pentru artiști;
      • spațiu pentru depozitare decoruri;
      • cabinet medical
    • Un adăpost de protecție civilă pentru 140 de persoane la demisolul clădirii;
    • Căminul studențesc, cu 56 de camere pentru un număr de 180 de studenți ai Academiei de Muzică. Camerele vor fi de doua tipuri: 22 de camere cu două locuri și 34 de camere cu patru locuri, prevăzute fiecare cu grup sanitar propriu. De asemenea, la parter au fost proiectate și 2 camere care să răspundă nevoilor persoanelor cu dizabilități.
  • Corpul C2 se va extinde și se va realiza reconversia lui în atelier de întreținere (ateliere de întreținere pentru clădirea principală, ateliere pentru decoruri etc.)
  • Corpul C4 se va extinde și va fi amenajat ca sală de sport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.