În decembrie 2018,  Primăria Deva a dat în judecată Curtea de Conturi și Camera de Conturi a județului Hunedoara, cerând instanței să anuleze o decizie prin care se stabilea că municipalitatea a fost prejudiciată prin două contracte semnate cu firma de deratizate DD Chim. Recent, Tribunalul Hunedoara a respins cererea Municipiului Deva, iar în același dosar, Coral Impex a făcut cerere de intervenție, instanța dându-i câștig de cauză.

Primăria Deva a atacat în instanță decizia Camerei de Conturi Hunedoara, prin care se stabilea că municipalitatea a fost prejudiciată prin două contracte semnate cu firma DD Chim, operatorul care efectua deratizarea orașului. Decizia a venit în urma unui control al Curții de Conturi care a stabilit un prejudiciu creat bugetului local de aproape 2,5 milioane de lei. Concret, Primăria Deva s-a angajat, în anul 2016 și 2017, să plătească mult peste suma care ar fi fost plătită în patru ani, pentru același serviciu.

Povestea începe în 2016 când Primăria Deva a organizat o licitație pentru deratizare, dezinsecție și dezinfecție în municipiu. La licitație s-au înscris societățile Coral Impex, Romprest, DD Chim și Deraton. Contractul a fost câștigat de Coral Impex, fiind oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar, respectiv 1.950.455 lei fără TVA pentru patru ani, comparativ cu DD Chim care a depus o ofertă de 2.515.012 lei TVA sau cu Romprest, de 4.550.993 lei. Menționăm că societatea Deraton a ieșit din schemă, deoarece nu a constituit garanția de participare la licitație. 

Cu toate că firma Coral Impex a avut oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar, Municipiul Deva (autoritatea contractantă), prin comisia de evaluare a ofertelor a decis că oferta Coral Impex este inacceptabilă din motive pe care inspectorii Curții de Conturi, în urma unei inspecții efectuate la UAT Municipiul Deva, le-a considerat ca fiind eronate, motiv pentru care Municipiul Deva a considerat că toate ofertele au fost inadmisibile deoarece ”se constată că oferta are un preț neobișnuit de scăzut”, neconforme pentru că ”răspunsurile transmise de ofertanți în urma solicitărilor noastre (n.r. municipiul Deva) de clarificări nu au fost concludente” și inacceptabile pentru că ”oferta depusă nu îndeplinește una sau mai multe cerințe de calificare stabilite în documentația de atribuire”.

Cu toate că existau decizii, atât cea a CNSC, cât și cea a Curții de Apel Alba Iulia, prin care se dispunea autorității contractante anularea raportului procedurii pentru licitație deschisă și obligativitatea reevaluării ofertei Coral Impex SRL, în mai 2017, Municipiul Deva a desfășurat procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare pentru atribuirea de servicii privind activitățile de deratizare, dezinsecție și dezinfecție din municipiul Deva aferent anului 2017.

Astfel că, Municipiul Deva a organizat o altă licitație, însă a fost organizată prin procedura ”negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare”, estimând valoarea contractului pentru doar un an la 1.781.814 lei fără TVA, deși toate ofertele primite în cadrul licitației mai sus-menționată și considerate inadmisibile au fost mult mai mici. 

Culmea, municipiul Deva a trimis invitații de participare la această procedură doar către două societăți, respectiv SC Deraton SRL și SC DD Chim SRL. Contractul a fost atribuit unicului ofertant, respectiv firmei DD Chim din Deva la valoarea de 1.526.342 lei fără TVA/an, în condițiile în care aceeași societate, pentru procedura de licitație deschisă demarată cu doar trei luni înainte prezentase o ofertă de 628.753 lei fără TVA/an, adică de 2,43 ori mai mică decât oferta depusă la procedura de negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare.

În urma controlului efectuat la Primăria Deva, inspectorii Curții de Conturi au concluzionat că  ”din descrierea faptelor, susținute de documente, rezultă faptul că autoritatea contractantă Municipiul Deva a anulat incorect în anul 2016 procedura de licitație deschisă și a optat la procedura netransparentă de Negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare, atribuind în mod repetat contractele privind serviciul de salubrizare pentru activitățile de deratizare, dezinsecție și dezinfecție în municipiul Deva aceluiași ofertant la un preț mai mare decât prețul de pe piață. Valoarea prejudiciului creat bugetului local urmare acestor nereguli a fost estimat la 2.456.120 lei”.

Primăria a pierdut procesul

Prin urmare, în 28 decembrie 2018, UAT Deva a atacat în instanță decizia Curții de Conturi și a Camerei de Conturi Hunedoara. Intervenienţi în dosar au fost atât DD Chim SRL, cât și societatea Coral Impex SRL.

Recent, în 2 octombrie 2019, Tribunalul Hunedoara a decis să respingă acțiunea formulată de UAT Municipiul Deva, precum și cererea formulată de DD Chim. În schimb cererea de intervenție formulată de Coral Impex a fost admisă.

”Respinge acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta UAT Municipiul Deva prin Primar şi Primarul Municipiului Deva în contradictoriu cu pârâtele Curtea de Conturi a României Camera de Conturi a județului Hunedoara precum şi cererea de intervenţie accesorie în interesul reclamantei formulată de SC DD Chim SRL. Admite cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtelor formulată de SC Coral Impex SRL. Fără cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare,ce se depune la Tribunal”, se arată în soluția pe scurt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.