Unul dintre candidatii PSD pentru un post de deputat s-a judecat ani de zile cu constructorul clujean Chimu Capusan si cu Primaria Cluj Napoca pentru ca administratia clujeana a schimbat nelegal regimul de constructie al zonei Buna Ziua, doar pentru a-i oferi posibilitatea lui Capusan de a construi ansamblul Bonjour Residence. Chiar daca, in prima faza, Popa a reusit in instanta sa anuleze avizele date de primarie, consilierii locali au “recidivat” si au emis o noua serie de autorizatii pentru ansamblul lui Capusan.

In urma cu 5 ani, Chimu Capusan a cerut municipalitatii sa schimbe regimul de inaltime al constructiilor pentru proiectul imobiliar Bonjour Residence, pe care constructorul l-a administrat. In zona respectiva, de case, in care Capusan a ridicat blocuri de peste 10 etaje, Irimie Popa isi are locuinta si a protestat pentru ca municipalitatea a aprobat constructia de blocuri intr-o zona de case. Irimie Popa a dat in judecata Consiliul Local Cluj-Napoca pentru a anula hotararea de CL 522/5.06.2007 prin care se admitea ca prin Planul urbanistic zonal (PUZ) si Planul urbanistic de detaliu (PUD) in cartierul Buna Ziua sa se edifice un ansamblu imobiliar cu cladiri de cinci si noua nivele, in situatia in care un certificat de urbanism emis de primaria clujeana in decembrie 2006 arata clar ca in zona se pot construi case de maximum doua etaje. Cu toate acestea, cel care a obtinut rabat de la aceste reguli este Chimu Capusan, un constructor clujean controversat. Pentru Capusan, Primaria Cluj-Napoca a mai modificat PUG-ul, cand a dorit sa construiasca un complex de apartamente pe strada Eremia Grigorescu, din cartierul Grigorescu, un complex de apartamente cu regim de cinci etaje, chiar daca in zona maximul de inaltime era de doua etaje. Si atunci, Consiliul Local Cluj-Napoca a modificat planul urbanistic zonal pentru a putea aviza constructia. In dosarul de judecata, Irimia Popa sustine ca i se incalca proprietatea prin reamenajarea unui drum de acces (Strada Mozart) catre proiectul imobiliar. Initial, procesul a fost deschis la Tribunalul Cluj, iar dupa mai multe amanari completul de judecata a respins actiunea clujeanului. In cadrul procesului, primaria a cerut respingerea actiunii de anulare a actului administrativ pe motiv ca cererea lui Irimia Popa ar fi nefondata, sustinand ca tocmai prin actul pe care clujeanul dorea sa-l anuleze, este legala schimbarea planului urbanistic din zona. Mai mult, conform celor sustinute de municipalitate in dosarul de judecata, consultarea populatiei in cazul unor proiecte urbanistice de anvergura este facultativa. Pana in 30 noiembrie 2007, instanta tribunalului a amanat judecarea procesului pe motiv ca municipalitatea nu aducea la dosar o serie de acte, iar in aprilie 2008, completul de judecata al Tribunalului Cluj a respins ca nefondate pretentiile lui Irimie Popa. Dosarul de judecata arata faptul ca primaria clujeana a depus la dosar doar schitele initiale ale proiectului, care nu aratau modul in care i se incalca proprietatea lui Popa si faptul ca cele 1.533 de locuri de parcare propuse pentru proiectul de cartier sunt insuficiente. Luand in considerare documentele depuse la dosar, judecatorii Curtii de Apel Cluj i-au dat castig de cauza lui Irimia Popa si au dispus printr-o hotarare irevocabila anularea hotararii prin care consilierii locali au aprobat cele doua planuri urbanistice ale centrului de cartier.

Consilierii orbi la sentintele judecatorilor

Chiar daca judecatorii clujeni au declarat irevocabil ca cele doua planuri sunt nule, Capusan a reusit sa-si treaca din nou proiectul prin Comisia de urbanism a municipalitatii, fapt care duce la o decizie fara precedent a urbanistilor clujeni. Cu toate ca stiau de decizia instantelor, acestia au aprobat fara sa clipeasca acelasi proiect contestat de decizia judecatorilor.
Ulterior, firmele care au construit acest ansamblu imobiliar s-au dat in judecata, litigiul tinand prima pagina a ziarelor clujene.  Litigiul juridic si comercial dintre constructorul ansamblului rezidential "Bonjour" din cartierul Buna Ziua, firma CH Transbeton, care apartine lui Chimu Capusan, si societatea Mao Imobiliare, unul dintre dezvoltatorii ansamblului alaturi de firma Elite a familiei Capusan, a constituit unul dintre cele mai dure procese care s-au judecat pe rolul Tribunalul Comercial Cluj. Miza procesului intentat de creditoare, firma SC CH TransBeton,  a fost reprezentata de neplata de catre Mao Imobiliare a unor facturi in valoare totala de 1.600.000 de lei, sume reprezentand contravaloarea lucrarilor pe care creditoarea sustine ca le-a prestat la partea de blocuri care apartin italienilor din ansamblul "Bonjour". In cadrul termenelor, reprezentantul Mao Imobiliare a cerut instantei sa oblige creditoarea la plata a circa 10% din valoarea creantei, respectiv suma de 100.000 de lei iar instanta a incuviintat cererea. Pe parcursul procesului, avocatul celor de la CH Transbeton a cerut deschiderea procedurii de insolventa impotriva Mao Imobiliare, insistand asupra faptului ca, din moment ce se opune deschiderii procedurii, firma debitoare ar fi trebuit sa dovedeasca prin extrase de cont ca poate sa-si achite datoriile. In schimb, avocatul partii adverse a afirmat ca si creditoarea are o datorie de aproximativ 250.000 de euro catre firma clientului sau. Cele doua firme dezvoltatoare ale ansamblului Bonjour si-au partajat posesia si s-au despartit inclusiv in ceea ce priveste vanzarile apartamentelor care pana acum se vindeau in exclusivitate de catre o agentie imobiliara.

Familia imobiliara
Cazurile in care a fost implicat constructorului Chimu Capuşan au fost prezentate pe larg in Gazeta de Cluj. In articolele anterioare, reporterii nostri au aratat modul in care atat Capuşan a dezvoltat in Cluj un mod de a construi extrem de interesant: construcţie in regie proprie, fapt care a dus la neplata unor taxe catre stat. Prin aceasta metoda se ridicau imobile de peste trei etaje, fara sa inregistreze lucrarea prin nicio firma, de cele mai multe ori la rubrica beneficiari de pe placuţele de şantier aparand numele lui Capuşan, adica persoana fizica. Este si cazul imobilului de pe strada Eremia Grigorescu nr. 126 care a fost aprobat in 2005. Proiectul a fost votat intr-o debandada totala, intr-un moment in care consilierii PSD se ridicau sa iasa in pauza. Culmea este ca proiectul a “trecut” cu unanimitate de voturi. Familia Capuşan a mai construit şi in cartierul Andrei Mureşanu, pe strada Trifoiului, noua blocuri. Potrivit datelor care erau inscrise pe panoul de şantier, beneficiarii construcţiilor au fost Chimu Capuşan, soţia Anica şi fiul Sergiu Bogdan Capuşan. Blocurile erau construite de SC CH Transbeton şi vandute prin intermediul Nobila Casa.

Ce avere are Irimie Popa
Irimie Popa este sustinut in campania electorala de colegii sai de la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA). Acesta detine, impreuna cu familia, sapte terenuri, si sase imobile, dovada ca putina pricepere in domeniul economic nu strica niciodata. Familia lui Irimie Popa a avut un venit total de 311.621 de lei in 2011, potrivit propriei declaratii de avere. Banii nu au provenit doar din salarii. Popa e asociat in patru firme: Contaudit, Curs Conta, Asociatia Concordia Transilvania si Magic Account. El e administrator in trei dintre acestea si este vicepresedinte al Asociatiei Concordia Transilvania. Popa e membru in Camera Auditorilor Financiari din Romania, in Corpul Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania si in Camera Consultantilor Fiscali din Romania, potrivit declaratiei de interese.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.