Primăria Cluj Napoca a semnat un contract în valoare de peste un milion lei (1.061.103 lei, fără TVA) pentru asigurarea pazei în cele 8 parcări publice. În caietul de sarcini în baza căruia a fost câștigată licitația scrie că paznicul din parcare va trebui să poată asigura ”protecția informațiilor clasificate” în situația în care el este echipat cu bonfă și fluier. De asemenea, caietul de sarcini mai arată să în cazul unei amenințări teroriste, paznicul parcării trebuie să intervină și să îi rețină pe teroriști. Din fericire, contractul a fost adjudecat de două firme, una dintre ele fiind a norei unui fost lef din SRI.  

Primăria Cluj Napoca a semnat un contract pentru paza celor 8 parcări publice din oraș. O parte din sumă va merge către firma Total Force MS din orașul Târgu Jiu. ”Păi, și la Cluj sunt firme de pază și protecție?!”, ar spune unii dintre clujeni. Sunt, dar această societate are în spate un fost ofițer din SRI. 

De altfel, caietul de sarcini al licitației este făcut după un calapod special. 

Potrivit documentației, scopul achiziționării serviciilor de pază pentru parcările publice din oraș este de a asigura ””un climat de siguranță, prevenirea actelor de vandalism și fapte antisociale”. 

Documentația specifică faptul că agentul de pază trebuie să se ocupe și de identificarea mașinilor care sunt parcare necorespunzător și să cheme serviciul de ridicări mașini al administrației, dacă situația o cere. De asemenea, paznicul parcărilor trebuie să cheme serviciul de salubritate dacă sunt persoane care aruncă gunoaie în parcare.

Mijloacele de intervenție și/sau imobilizare specifice activității de pază și protecție cu care trebuie să fie înarmat agentul sunt: baston, tonfă, spray defensiv iritant/lacrimogen, lanternă, fluier și alte accesorii specifice.

Însă, tot în caietul sarcini scrie că paznicul care trebuie să verifice mașinile și curățenia din parcare trebuie să fie, de fapt, aproape agent secret  și să rețină persoane care sunt suspecte de… terorism! Această cerință face parte din categoria datelor tehnice și este o condiție obligatorie pentru ca firmele să se poată înscrie la licitație.”

(…) să păzească și să apere în permanență obiectivul încredințat, folosind, după caz, orice procedeu de acțiune în scopul descoperirii și reținerii temporare a persoanelor suspecte de acțiuni infracțional-teroriste, turbulente sau date în consemn”.

De asemenea, paznicul trebuie să poată asigura ”protecția informațiilor clasificate, în conformitate cu legislația specifică în vigoare și cu normele interne vizând protecția informațiilor clasificate”, arată o altă cerință a caietului de sarcini.

Legea privind protecția informațiilor clasificate stipulează că o persoană care asigură protecția informațiilor clasificate trebuie să dețină un certificat ORNIS.

Obținerea unui certificat ORNIS nu este la îndemâna oricui pentru că persoana care aplică trebuie să îndeplinească o sumă de condiții. Procedura obținerii acestui certificat specifică că nu doar aplicantul trebuie să aibă un CV beton, ci și apropiații lui, adică soţul/soţi sau concubinul/concubina.
Spre exemplu, nu poți deține certificat ORNIS dacă ai antecedente penale, dificultăţi financiare serioase sau există o discordanţă semnificativă între nivelul sau de trai şi veniturile declarate, un comportament imoral (lipsă de loialitate, necinste, incorectitudine sau indiscreţie), etc.

Cine este jupânul secretelor din parcările lui Boc

Sub aceste auspicii, licitația a fost câștigată de două firme: Total Forces MS SRL (Gorj) și TEAM FORCE SECURITY SRL (București).

SC Total Forces MS SRL Gorj a fost în data de 8 august 2018. Firma are doi asociați: Roxana Maria Mecu și Ramona Daniela Stoica, care sunt și administratori.

Roxana Maria Mecu este nora fostului șef al SRI Gorj, Victor Nicolae Mecu. Acesta din urmă a fost trimis, în 2017, în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru evaziune fiscală în formă continuată. A fost vorba despre achiziția de către o altă companie de pază a familiei Mecu, SC Team TG Guard SRL, a unui număr de 28 de facturi fiscale, de la cetățeni de etnie romă din Strehaia, care au fost introduse în contabilitate, cauzând statului un prejudiciu de 70.000 de euro.

Potrivit procurorilor, facturile fiscale în cauză atestau nereal achiziții de costume de pază, amenajări de sedii sau operațiuni de deratizare, în sumă totală de 1.010.987 de lei, cauzându-se, astfel, bugetului consolidat al statului un prejudiciu în sumă totală de 326.054,94 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

Compania de pază în cauză a fost înființată în 2016 și a intrat imediat pe piața contractelor cu statul. Printre primele instituții care au angajat societatea lui Mecu a fost Complexul Energetic Oltenia. În decembrie 2021 Victor Nicolae Mecu a scăpat de aceste acuzații, Tribunalul Gorj decizând să înceteze procesul penal împotriva sa, deoarece a achitat suma de 1 milion de lei. Astăzi, firma de pază se află în procedură de insolvență, conform presei locale.

Firma a Total Forces MS a câștigat mai multe contracte publice. Spre exemplu, Târguri, Oboare, Piețe SA Arad a încheiat un contract de prestări servicii de pază în valoare de 539.900,78 lei fără TVA. În 5 decembrie 2022, aceeași instituție publică a angajat atât SC Total Forces MS SRL, cât și SC TGM Guard SRL (firmă în care acționari sunt Victor Lucian Mecu, fiul lui Victor Nicolae Mecu, dar și Alin Niculescu, fiul unui alt fost șef al SRI Gorj, Alin Alexandru Niculescu), pentru a presta servicii de pază în valoare de 544.233,38 lei fără TVA.

Cealaltă firmă e cu ochii pe gunoaiele clujenilor

Firma TEAM FORCE SECURITY este administrată de Dumitru Ioan, iar unicul acționar este Vlad Aida Florina. Firma are o relație specială cu Consiliul Județean Cluj. Anul trecut a câștigat licitația pentru asigurarea serviciilor de pază, protecție și supraveghere a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Cluj-Napoca. Contractul este în valoare de 524.198 lei. De asemenea, societatea asigură servicii similare la majoritatea stațiilor de transfer de deșeuri sau rampe din județ. La pachet, societatea asigură și paza instituției administrației. Aceeași firmă se ocupă și de de asigurarea pazei altor instituții administrate de CJ Cluj: Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat al Județului Cluj, Tetarom, etc.

Cine s-a ocupat de licitație

Potrivit documentației publice, persoanele cu funcție de decizie din cadrul autorității contractante sunt: Director – FLORIN VASILE BUGNAR – președinte cu drept de vot al comisiei de evaluare, membri comisiei de evaluare: Șef Serviciu Financiar Contabil – TEODORA MARIANA NICOARĂ, Șef Serviciu Administrare Parcări – SEBASTIAN BOGDAN PERDE , Inspector de specialitate – ADINA-LIGIA MOISA, Inspector de specialitate – PAUL ALEXANDRU FĂRĂGĂU; membri de rezervă: – președinte – IOANA-SIMONA LĂCAN – Inspector de specialitate, MIHAELA LASLO – Inspector de specialitate.

Ce tip de servicii asigură firmele conectate la fostul șef SRI

– paza parking-urilor împotriva accesului neautorizat;

– paza parking-urilor împotriva furturilor, a distrugerilor, incendiilor, precum și a altor acțiuni producătoare de pagube materiale;

– furnizarea către autoritățile competente și beneficiar a informațiilor legate de incidentele apărute în timpul activității de pază, în condițiile legii;

– acordarea de sprijin în caz de calamități, incendii, atacuri teroriste;

– elaborarea de proceduri de pază specifice fiecărui obiectiv în parte;

– asigurarea unui program de prevenire și combatere a potențialelor riscuri de accidente (prim ajutor), comitere de infracțiuni, acte de violență;

– întocmirea,/revizuirea, planului de pază al obiectivelor ale căror bunuri și valori urmează a fi păzite, anterior obținerii avizului de specialitate al organelor de poliție abilitate;

– preîntâmpinarea desfășurării activităților comerciale neautorizate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.