Municipalitatea clujeană a stabilit că firma clujeană de construcții, TCI Contractor se va ocupa de construirea centrului CREIC (Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative). suma pentru care cei de la TCI se vor ocupa de acest proiect este de aproape 34 de milioane de lei, fără TVA, în situația în care administrația locală estimase lucrările la peste 38 de milioane de lei. În trecut, licitația fusese adjudecată de o firmă din Brăila, SC Valve, care anul trecut a cerut intrarea în insolvență.

 

La sfârșitul lunii februarie, potrivit contractului 69376/19.02.2016, Primăria Cluj Napoca, a semnat un contract de 33.973.159,13 de lei, fără TVA, cu compania clujeană pe acțiuni, TCI Contractor.

Compania este una dintre celel mai vechi firme de construcții din Cluj. În perioada 1999-2000, din Trustul de Construcţii şi Instalaţii (TCI) Cluj s-au desprins mai multe societăţi, printre care se numără şi Transilvania Construcţii. „Puii” fostului TCI, sunt Napoca Construcţii, Grup 4 Instalaţii, Someş Balastiere, Ruttrans, Samus Constructii, Drumuri Poduri „Apolodor” şi Transilvania Construcţii.

În momentul de față, TCI Contractor este o societate pe acțiuni în regim închis și este administrată de  BUCSA HOREA (director în cadrul RAAPPS Cluj), BORSA DANIELA CRISTINA (avocat) și OLTEAN STEFAN DORIN.

Cei de la TCI Contractor au mai câștigat, recent, un proiect de la municipalitatea clujeană. Este vorba de contractul ”LUCRăRI DE EXECUȚIE PENTRU PROIECTUL CENTRUL T.E.A.M.(TEHNOLOGIE, EVOLUTIE, ANTREPRENORIAT, MICROINTREPRINDERE)-ZONA METROPOLITANĂ CLUJ- DE SPRIJINIRE A AFACERILOR”, pentru care vor primi 27.990.550 de lei.

 

Valve a rămas fără aer în instalație

Proiectul finanţat din fonduri europene a fost iniţial câştigat de compania Valve International SRL. Contractul a fost reziliat pe 25 mai, la un an după ce firma a intrat în insolvenţă, deşi s-a angajat să termine lucrările. Asocierea Valve International – RDV Construct / White Star International – Team Net Engineering a acceptat până la urmă rezilierea contractului cu administraţia locală.

La mijlocul lunii martie 2013, societatea Valve Internaţional SRL şi-a cerut insolvenţa pe rolul Tribunalului Brăila, iar un judecător specializat a admis cererea. Reprezentanţii firmei Valve Internaţional au motivat decizia de a intra în insolvenţă, prin procedură de reorganizare, prin faptul că au intrat în incapacitate temporară de plată, din cauza faptului că alte firme sau instituţii de stat care aveau de plătit pentru lucrările de efectuate întârzie cu efectuarea plăţilor.

Ulterior, Valve Internaţional a informat Primăria Cluj-Napoca despre intenţia de a continua lucrările la Centrul de Industrii Creative şi IT. Potrivit unor reprezentanţi ai Primăriei Cluj-Napoca, instituţia a plătit în avans un procent de 20 la sută din totalul preţului de 52 de milioane de lei pentru Centrul Regional de Excelenţă de Industrii Creative şi IT. Şeful de proiect spunea atunci că lucrările erau efectuate în proporţie de 25 de procente şi că vor continua colaborarea cu societatea desemnată prin concurs de proiecte. Firma Valve International este deţinută de către Ion Florian şi Radu Nicu. Societatea din Brăila a fost înfiinţată în anul 1999, având ca principal obiect de activitate „Fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice”. În 2011, societatea a raportat o cifră de afaceri de 25.450.398  lei şi un profit net de 269.121 lei, iar în 2012 cifra de afaceri a crescut la 26.513.403 lei, cu un profit net de 201.874 lei. Cel mai bun an, din punctul de vedere al rezultatelor financiare a fost, însă, 2008, când cifra de afaceri a firmei din Brăila a depăşit 14 milioane de euro. Compania a mai avut contracte cu statul.16,36 de milioane de lei este valoarea contractului semnat între Ministerul Sănătăţii şi asocierea Vamed Austria şi Valve Internaţional SA Brăila pe 9 iulie 2010, pe o durată de 24 de luni având drept scop ”reabilitarea secţiilor de obstetrică-ginecologie, neonatologie ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu prin lucrări de construcţii”.

Asociata Valve, societatea RDV Construct, este deţinută de Radu Victor. Şi aceasta a mai participat la licitaţii pe bani publici. În 2010 înregistra o contestaţie la CNSC în legătură cu rezultatul unei licitaţii de la Universitatea Naţională de Muzică, pentru „execuţie lucrări de construcţie, obiectiv cu destinaţie Mediatecă”, aceasta fiind respinsă.

 

”Buftea de Cluj”

Proiectul vizează construirea unei clădiri cu patru corpuri diferite – trei niveluri de subsol, parter şi patru etaje şi 334 locuri de parcare, între care 125 vor fi amenajate la subsol şi urmează să înglobeze 26 de companii beneficiare, specializate în design, producţie cinema, editare, soft la comandă şi altele, cu peste 140 de angajaţi. De aceea proiectul a mai fost botezat „Hollywood de Cluj”.

spital regional tci ziardecluj

TCI a făcut un spital, dar l-a părăsit

În anii 90, a existat un proiect pentru construirea unui spital regional în Mănăştur, la marginea cartierului. În urma unui “troc”, Ministerul Sănătăţii a acceptat să furnizeze fondurile cu condiţia ca administraţia judeţeană să găsească un teren disponibil. Terenul a fost găsit, dar autorităţile au pierdut din vedere faptul că pământul aparţinea unor clujeni care făcuseră cereri de retrocedare. Ulterior, construcţia respectivă a trecut în patrimoniul Ministerului Educaţiei, dar după ce proprietarii de drept a terenului pe care s-a ridicat clădirea au cerut pământul înapoi, nimeni nu mai recunoaşte “paternitatea” ruinei şi, implicit, a banilor plătiţi către firma SC TCI Contractor General. Marea parte din bani, peste 10 miliarde de lei vechi, a fost plătită către firma TCI Contractor General, care şi-a luat mâinile de pe acest proiect în 2003, lăsând clădirea neterminată. După câţiva ani, în care clădirea a fost scoasă la licitaţie, dar nimeni nu a vrut s-o cumpere, a venit Mihail Hârdău, fost ministru al Educaţiei, care s-a gândit că ruina ar mai putea înghiţi nişte bani pentru a găzdui liceul şi academia de muzică din Cluj Napoca.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.