Municipalitatea clujeană a vrut să facă o afacere cu un teren din centrul Clujului care, de fapt, nu îi aparţinea administraţiei locale. Este vorba de concesionarea spaţiului din zona Pieţei Mihai Viteazu, unde Primăria Cluj-Napoca contractase serviciile unei societăţi portugheze pentru a construi un parking de 329 de locuri. Cu toate acestea, terenul respectiv aparţine bisericii greco-catolice, care la jumătatea secolului trecut dorea să construiască o biserică. În momentul de faţă, primăria clujeană este dată în judecată, iar firma portugheză cere despăgubiri de 480.000 de euro, reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin întârzierea lucrărilor, dar şi 5,1 milioane de euro, reprezentând prejudiciul produs prin încetarea contractului de concesiune

 

Primăria Cluj Napoca a încheiat un contract cu firma portugheză Cogedir, pentru construirea unui parking în zona Pieţei Mihai Viteazu, care ar putea fi lovit de nulitate. Motivul principal este că proprietarul terenului nu este administraţia locală, ci Biserică Greco-Catolică.

“Înainte de anul 1948, în vederea construirii unei Catedrale greco-catolice, Cardinalul Iuliu Hossu a obţinut acest teren din piaţa Mihai Viteazul, municipiul Cluj-Napoca. Încă de la bun început nu s-a ţinut cont în pornirea proiectului de starea juridică a terenului şi s-a recurs la minciună. Şi s-ar fi mers mai departe în minciună dacă Tribunalul nu decidea că trebuie să se găsească o soluţie pentru executarea unui parking de 329 de locuri şi dacă nu ar exista pe rol un proces privind acordarea de despăgubiri în valoare de peste 5 milioane de euro – despăgubiri care vor fi acordate din cauza faptului că, prin neglijarea stării juridice a terenului pe care s-a încheiat contractul, municipalitatea s-a dovedit de rea credinţă. Este greu de crezut faptul că fostul primar Sorin Apostu nu a fost informat cum trebuie de către secretarul general al municipalităţii, Aurora Ţărmure, cu privire la situaţia juridică a terenului din Piaţa Mihai Viteazul. Este greu de crezut că nu a fost informat cu privire la situaţia de fapt şi viceprimarul de la acea vreme, Radu Moisin, ulterior primar interimar şi primar al municipiului Cluj-Napoca vreme de mai bine de un an. Sorin Apostu, Radu Moisin şi Aurora Ţărmure, împreună cu serviciul juridic al municipalităţii, de al căror profesionalism ne îndoim având în vedere sumele din ce în ce mai mari pe care bugetul local le pierde prin despăgubiri, hotărâri de consiliu local prost documentate şi amenzi, fie se fac vinovaţi de neglijenţă în serviciu (dacă nu au ştiut), fie de abuz în serviciu (dacă au ştiut). Mai grav este faptul că primarul Emil Boc le-a girat pe toate acestea: incompetenţa, neglijenţa şi abuzul”, arată liberalii clujeni.

 

Au vândut pielea ursului din pădure

În luna mai 2009, firma portugheză Cogedir a semnat un contract cu Primăria Cluj-Napoca pentru realizarea primului parking subteran public din Cluj-Napoca, în Piaţa Mihai Viteazu, o investiţie estimată la opt milioane de euro. Termenul de finalizare anunţat de partenerii proiectului era de doi ani, astfel că primele maşini ar fi trebuit să parcheze sub statuia lui Mihai Viteazu în 2011.

Pentru că proiectul nu a mai putut începe din cauza situaţiei juridice incerte a terenului concesionat de primărie, firma Cogedir a cerut daune de 1,6 milioane de euro dacă primăria nu va putea găsi o soluţie alternativă pentru realizarea a 200 de locuri de parcare din cele 531 preconizate iniţial, şi care nu au putut fi realizate din cauza unor probleme de infrastructură. Portughezii mai cer despăgubiri de 480.000 de euro, reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin întârzierea lucrărilor la care se adaugă suma cheltuită de companie pentru studii, dar şi 5,1 milioane de euro, reprezentând prejudiciul produs prin încetarea contractului de concesiune din culpa primăriei. Acestea sunt sumele pentru care Primăria a fost chemată în instanţă, unde a şi pierdut deja, Tribunalul decizând în favoarea găsirii de soluţii pentru executarea unui parking de 329 de locuri. Acum se mai judecă în instanţă doar cuantumul despăgubirilor. Pe de altă parte, versiunea neoficială a primăriei merge pe premisa că societatea Cogedir nu mai era pregătită să susţină financiar investiţia din Mihai Viteazu în momentul în care s-au identificat pe amplasamentul propus nişte conducte de apă care nu permiteau amenajarea parcării subterane, însă reprezentanţii municipalităţii cunoşteau acest lucru încă din 1995.

 

O poveste de succes: negociere directă şi litigii nesfârşite

Municipalitatea a concesionat în anul 2009 aproximativ şase mii de metri pătraţi pe o perioadă de 49 de ani şi la suma de 110 euro/mp în vederea construirii unui parking subteran în Piaţa Mihai Viteazul. La primele două licitaţii, din noiembrie şi decembrie 2008 nu au fost întrunite condiţiile de participare, în sensul că nu au participat la licitaţie cel puţin trei societăţi cu oferte valabile. Astfel, procedura a fost continuată prin negocierea directă prevăzută de legislaţie, ocazie cu care, în luna martie a acestui an contractul de concesiune a fost adjudecat de Compania Cogedir-Gestao de Projectos SA, societate care a ofertat valoarea de 110 euro/mp şi un număr de 531 de locuri de parcare situate pe trei nivele subterane. Contractul de concesiune a fost semnat pe 29 aprilie 2009, termenul de finalizare a lucrărilor fiind de 24 de luni de la semnare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.