Pe vremea când Sorin Apostu era primar, municipalitatea clujeană a contractat un împrumut de la CEC, fără a avea trasate clar nevoile pentru care clujenii s-au îndatorat la bugetul local cu circa 300 de milioane de lei. Din 2011, până la începutul acestui an, municipalitatea cheltuise abia jumătate din banii contractaţi, ultima achiziţie fiind reînnoirea parcului de autobuze al Companiei de Transport Public Cluj Napoca. Clujul se numără pe primele locuri în topul oraşelor îndatorate, în urmă cu doi ani, administraţia locală având un sold al datoriei de 274,55 milioane de lei şi un grad de îndatorare de 18,45.

 

Printre ultimele declaraţii publice ale primarului Emil Boc se numără şi cea conform căruia 2014 este ultimul an în care se poate folosi creditul contractat de la CEC, aşa că edilul s-a gândit, împreună cu consilierii locali, să înnoiască parcul auto de autobuze al regiei de transport. Astfel pare că banii respectivi au fost contractaţi fără a se şti cu siguranţă pentru ce au fost împrumutaţi de la CEC.

După ce primăria a împrumutat 300 de milioane de lei de la CEC, gradul de îndatorare al municipalităţii clujene a ajuns la 13,05%. Pentru această sumă, clujenii vor trebui să plătească dobânzi de peste 5,7 milioane de lei până în 2041, anul în care banii trebuiesc returnaţi. De asemenea, municipalitatea s-a mai angajat faţă de CEC să plătească comisioane de 525.743,35 de lei.

Înainte de contractarea împrumutului de la CEC, primăria clujeană tocmai terminase de rambursat un credit de 150 de milioane de lei luat de la BCR. Pentru aceşti bani, primăria a plătit dobânzi de 54 de milioane de lei şi comisioane de aproape 500.000 de lei.

La sfârşitul lunii ianuarie, Emil Boc a declarat că primăria cheltuise abia jumătate din banii luaţi de la CEC, iar 2014 este ultimul an în care cei 300 de milioane de lei pot fi cheltuiţi. Pentru că nimeni dintre aleşii locali nu a venit cu un proiect fiabil, ultima achiziţie făcută din aceşti bani vizează reînnoirea parcului de autobuze al regiei clujene de transport în comun.

Modul în care s-au cheltuit şi se cheltuiesc în continuare aceşti bani arată că administraţia Boc se confruntă cu o lipsă totală de viziune în ceea ce priveşte nevoile oraşului.

 

Pe ce s-au dus banii? Pe informări!

Iniţial, printre proiectele principale susţinute de aceşti bani se numărau sala polivalentă de sport şi construcţia filarmonicii clujene. Lăsând la o parte faptul că edificarea sălii polivalente noi se face în imediata apropriere a celei vechi, lucrările la acest proiect au fost pentru mult timp întârziate. În ceea ce priveşte proiectul filarmonicii, lucrurile stau şi mai rău, lucrările nici măcar nu au început.

Mai mult, la contractarea acestui împrumut administraţia locală, condusă atunci de Sorin Apostu, nu a făcut nici o consultare publică. Conform calculelor, împrumutul contractat de municipalitate îndatorează fiecare plătitor de taxe şi impozite locale din Cluj Napoca cu circa 1.200 de lei, iar gradul de îndatorare a municipalităţii a ajuns la 26%, în situaţia în care legea administraţiei locale permite un grad de îndatorare de maxim 30%.

Mai mult, la începutul acestui an, Primăria Cluj Napoca a emis o informare privitoare la modul în care au fost cheltuiţi banii luaţi de la CEC.

“Primăria a cheltuit până acum 179,3 milioane de lei din creditul accesat de la CEC Bank în 2011. Banii au folosiţi pentru finanţarea achiziţiei de mijloace de transport în comun în anul 2012 (25,6 milioane de lei), lucrări la Sala Polivalentă şi pentru sediul Filarmonicii (45 de milioane de lei), modernizare iluminat public (14,1 milioane de lei), modernizare străzi (94,5 milioane de lei). Cea mai mare sumă, 72,7 milioane de lei, a fost cheltuită în anul 2011. În anul 2012 s-au cheltuit 69,7 milioane de lei, iar în 2013 aproape 37 de milioane de lei. Banii din creditul de la BCR au fost folosiţi pentru parking-ul de pe strada Moţilor şi alte parking-uri şi dotări pentru regia de transport în comun, pentru modernizarea unor unităţi de învăţământ, construirea de locuinţe, modernizare străzi sau iluminat public. Cea mai mare sumă din credit, 52,7 milioane de lei, a fost cheltuită în anul 2009”, arăta informarea primăriei clujene.

 

Proiectele Primăriei Cluj-Napoca pentru care municipalitatea a contractat împrumuturi bancare

1. Construire Centrul Cultural Transilvania – clădire pentru Filarmonica de Stat

2. Construire Sală multifuncţională de sport

3. Lucrări tehnico-edilitare şi Bazin de polo

4. Studiu de Fezabilitate, Proiect Tehnic , studii geo,ridicări topo pentru lucrările tehnico-edilitare şi Bazinul de polo

5. Modernizare 100 de străzi

6. Amenajare, modernizare străzi, poduri, etc.

 

Clujul este după Bucureşti la datorii

La 31 decembrie 2013, conform unui studiu făcut de economica.net, Capitala avea un sold al datoriei publice în valoare de 2.288 milioane de lei, faţă de 2.243 de milioane de euro în 2011 (plus 2% ), an în care gradul de îndatorare al Bucureştiului era de 9,99%. Administraţia publică a capitalei va trebui să returneze banii până în 2023, când este data ultimei scadenţe finale.

Cluj-Napoca, al doilea cel mai mare oraş din România după numărul de locuitori avea în ultima zi a anului trecut un sold al datoriei publice locală directă în valoare de 311,96 milioane de lei, cu 13,6% peste nivelul din 2011.

emil-boc-suparat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.