In martie anul trecut, Primaria Cluj-Napoca a demarat un proiect informatic (“Sistem informatic integrat pentru servicii online oferite in Municipiul Cluj-Napoca“), care a costat aproape 7 milioane de lei. Banii s-au dus la o serie de firme din domeniul IT “abonate” la contractele cu statul. Teoretic, prin acest proiect sponsorizat cu bani europeni, primaria ar fi trebuit sa devina un mega portal prin care clujenii și-ar putea rezolva tot felul de probleme. Practic, municipalitatea a dat aproape 8 milioane de lei pentru ca cei cațiva clujeni care acceseaza site-ul sa poata depune cereri și sa iși faca programari pentru a se casatori.

In martie anul trecut, dupa ce a facut licitație, Primaria Cluj Napoca a demarat proiectul “Sistem informatic integrat pentru servicii online oferite in Municipiul Cluj-Napoca”. Valoarea totala a proiectului este de 6.896.012,00 lei, din care asistenta financiara nerambursabila reprezinta 5.450.074,00 lei. Din valoarea asistenței financiare nerambursabile, 4.448.350,40 lei sunt din FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regionala), iar 1.001.723,60 lei sunt finantare de la bugetul national. Co-finantarea din partea Primariei Municipiului Cluj-Napoca a fost de 2% din valoarea totala eligibila a proiectului. Conform unei prezentari a primariei clujene, obiectivul proiectului este creșterea eficienței serviciilor administrative electronice oferite de Primaria Cluj-Napoca catre cetațenii Municipiului Cluj-Napoca. In data de 29.05.2012 s-a finalizat etapa de testare a sistemului informatic si etapa de instruire a administratorilor sistemului. Potrivit unui raspuns al municipalitații clujene, proiectul este “finalizat și functional. Transformarea administrației pentru a utiliza la maximum noua tehnologie este in curs de desfașurare și in continuare se vor dezvolta noi servicii pe aceasta platforma care sa deserveasca mai bine cetațenii municipiului Cluj-Napoca”, arata un raspuns al municipalitatii.
Insa, practic, municipalitatea a cheltuit banii respectivi pentru ca cersetorii, cainii comunitari, masinile abandonate si gunoaiele depozitate ilegal sa poate fi reclamate pe site-ul portal.e-primariaclujnapoca.ro. Pe acelasi site, care a costat aproape 8 milioane de lei, pot fi sesizate parcometrele nefunctionale, pot fi rezervate datele pentru oficierea casatoriilor si primaria isi afișeaza diferite actiuni. Interfata site-ului arata de parca ar fi fost creata de un amator in IT.
Cu toate acestea, societatile care au lucrat la acest proiect se numara printre cele mai bine cotate firme din domeniul IT si, de asemenea, se pot mandri cu unul dintre cele mai bune sisteme de relationare PCR (pile-cunostinte-relatii).

Sef de generatie

Licitatia pentru proiectul “Sistem informatic integrat pentru servicii online oferite in Municipiul Cluj-Napoca” a fost castigat de consortiul NET BRINEL (50.96 %), Software Development Consulting (36.49%) si CP Consultant Services SRL (12.55 % ).
Pentru multi poate parea ca acest consortiu este o asociere impotriva naturii in care se scalda domeniile politic si de afaceri din Romania: pe de o parte, firma Net Brinel, pe langa competentele din domeniul IT pe care le poseda, este “preferata” de autoritatile PDL, pe de alta parte, mandrindu-se cu aceleasi competente profesionale, cei de la Omnilogic “joaca” mai mult pentru echipa PSD-istilor, aceasta societate bucurandu-se chiar de protectia, printr-o serie de interpusi, a fostului premier Adrian Nastase si a omului de afaceri Alexandru Bittner. Mai mult, cea de-a treia societate din consortiu, CP Consultant Services, este controlata, prin interpusi, de Petrescu Dan Gabriel, unul dintre fostii actionari ai SC Petroserv, societate “agatata” la braul lui Liviu Luca, unul dintre locotenentii lui Sorin Ovidiu Vantu.
Insa aceasta asociere atipica este rezultatul unui singur imbold: toti au poftit la “cascaval” si, in virtutea traditiilor romanesti, fiecare a primit cate ceva.
Anul trecut, SC Net Brinel, firma de IT a clujeanului Marcel Borodi, a castigat de la Ministerul Justitiei, condus pe atunci de Catalin Predoiu, un contract de 4,1 milioane de lei. Firma lui Borodi se numara printre societatile care au mare succes la licitatiile publice, prin aceastea furnizandu-se servicii, calculatoare sau alta tehnica de calcul catre Oficiul National al Registrului Comertului, diferite universitati din Romania sau alte institutii de stat. SC NET Brinel a finalizat un contract cu Universitatea Babeș-Bolyai pentru realizarea unui portal de e-learning la care vor avea acces peste 40.000 de studenti si profesori. Compania lui Borodi colaboreaza cu HP, Microsoft, Cisco, IBM, Oracle, Intel, Citrix. Grupul Brinel numara in momentul de fata peste 500 de clienti activi si un numar de 150 de angajati.

Clientii PSD si un pic de Vantu

Cea de-a doua societate din consortiu, Omnilogic, a fost infiintata in 1992 si este detinuta de holding-urile GT HOLDING GMBH, din Austria si de CAMPS BAY INVEST AG inregistrat in “paradisul fiscal” Liechtenstein, dar adevaratul sef al companiei este Gabriel Marin. Gazeta de Cluj a prezentat faptul ca seful Omnilogic este unul dintre apropiatii fostului premier Adrian Nastase si al omului de afaceri Alexandru Bittner. De asemenea, SC Omnilogic este una dintre partenerele constante de afaceri ale SC Siveco. De asemenea, cei de la Omnilogic se numara printre societatile care au fost alese sa realizeze proiectul national E-Romania, o platforma virtuala pentru care de la bugetul national sunt alocati 500 de milioane de euro. Cei de la Omnilogic nu au primit toti acesti bani, ci doar 11,8 milioane de euro. Chiar daca e-Romania nu este functionala, reprezentantii Omnilogic spun ca si-au facut partea de treaba pentru care sunt platiti.
Cea de a treia firma din consortiu, CP Consultant Services, ii apartine lui Corina Petrescu, fost director in cadrul Ministerului Comunicatiilor in perioada cabinetului Adrian Nastase, cand ministrul Comunicatiilor era Dan Nica. In 2010, aceasta firma de partid a castigat un contract de 0,8 milioane de euro cu Ministerul Comunicatiilor si a facut parte apoi, alaturi de Omnilogic si Asesoft, dintr-un consortiu care a castigat un contract de 5 milioane de euro cu o institutie din subordinea ministerului. Pe langa Petrescu, in actionariatul CP Consultant se afla Buta Elena, care la randul ei este asociata cu PETRESCU DAN GABRIEL, care este, conform unor informatii confidentiale, sotul fostei directoare din Guvernul Nastase. Insa legaturile de afaceri ajung pana la Sorin Ovidiu Vantu. PETRESCU DAN GABRIEL a fost actionar in cadrul firmei Petroserv SA, societate care a fost sub “umbrela”de firme care au gravitat in jurul sindicalistului Liviu Luca, mana dreapta a lui Sorin Ovidiu Vantu.

“In cadrul proiectului s-au achizitionat, servicii de analiza, proiectare, dezvoltare, implementare, instruire, management de proiect, informare si publicitate, licente software de baze de date si aplicatii precum si o solutie hardware hight availability, de ultima generatie care include servere stand alone, cluster de servere, echipamente de stocare, echipamente de back up, comunicatii, securitate, load balancer. Suma achitata catre S.C Net Brinel S.A., in calitate de lider in asocierea cu Software Development&Consulting si CP Consulting S.R.L. pentru proiectul Sistemul informatic integrat pentru servicii online oferite in Municipiul Cluj-Napoca a fost de 6.789.992 lei, TVA inclus,suma provenita din fonduri externe nerambursabile”.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.