Primaria Marisel, mai smechera decat Prefectura

Primarul Comunei Marisel, Traian Maris, are, potrivit unor surse, patru plangeri penale pe numele sau, pentru abuz de putere, abuz in serviciu si fals in acte, dar, cu toate acestea, nu se grabeste sa raspunda solicitarilor autoritatilor, dat fiind ca a fost reconfirmat in functie de noul prefect. O solicitare din partea fostului prefect, Florin Stamatian, ramane insa fara raspuns de la primaria Marisel.

Este vorba de o solicitare trimisa de Stamatian in luna mai a acestui an, prin care cere lamuriri in legatura cu terenurile pe care le cere inapoi Composesoratul Marisel. O plangere depusa de Alexe Maris, membru al composesoratului, atrage atentia asupra faptului ca membrii comisiei locale de fond funciar refuza sa procedeze la punerea in posesie cu intreaga suprafata de teren cu care este indreptatit composesoratul.
Prefectul a cerut informatii in legatura cu suprafata de teren agricol si forestier la care este indreptatita respectiva forma asociativa, sustinuta cu acte doveditoare, potrivit legii. Intr-o adresa remisa Composesoratului Marisel, Primaria Marisel refuza aceasta punere in posesie, motivand ca terenurile retrocedate de stat intra in proprietatea administratiei locale. Cu toate acestea, oamenii au acte care demonstreaza ca, inainte de nationalizare, ei au fost proprietarii acestor terenuri.
De asemenea, institutia prefectului cere primarului Maris sa comunica care este suprafata care a fost aprobata de catre comisia locala si validata de comisia judeteana de fond funciar. Una din plangerile oamenilor este ca primaria a refuzat in mod continuu sa emita certificate de fond funciar cetatenilor din Marisel, desi acestia au acte de proprietate pentru terenurile pe care le detin si le folosesc. In absenta acestor documente, oamenii nu pot sa faca tranzactii cu aceste proprietati.

Inegalitati la arendari

In solicitarea din primavara acestui an, Stamatian vrea sa stie daca s-a procedat la punerea in posesie cu intreaga suprafata de teren inscrisa in anexa si daca a fost emis titlu de proprietate in favoarea respectivei forme asociative.  Insa chiar si terenurile recunoscute ca fiind in proprietatea composesoratului sunt, potrivit unor surse, folosite in mod abuziv. Astfel, din acestea, cateva zeci de cetateni din Marisel au arendat fiecare cate 2 sau 3 hectare de pamant. In schimb, mai multi membri ai familiei primarului si apropiati ai acestuia, au arendat peste 10 hectare, terenuri pentru care primesc si subventie de la APIA pentru a le cultiva. O sursa de bani la care nu au acces in mod egal toti membrii composesoratului, pentru ca primarul s-a pus in mod abuziv si la conducerea acestei forme asociative. Nu in ultimul rand, institutia prefectului vrea sa stie daca titlul de proprietate a fost ridicat de la primarie si cine a semnat pentru primirea acestuia.
La sfarsitul solicitarii careia Primaria Marisel nu i-a mai raspuns de doua luni, prefectul a cerut lamuriri in legatura cu punctul de vedere al comisie locale legat de nemultumirile exprimate de catre cei 108 cetateni din Marisel, semnatari ai unui memoriu trimis institutiei pe care o conduce. Este vorba de un memoriu pe care Gazeta de Cluj l-a prezentat intr-un numar anterior, in care cetatenii arata ca primarul se face vinovat de o serie de abuzuri, nu numai de cele legate de terenurile composesoratului, ci si de exploatari forestiere ilegale sau de fals in acte.

Marin Escaladrian

1 COMENTARIU

  1. imi poate confirma cineva daca actualul secretar de stat Marcel Ioan Bolos a fost prin anii 1990-1992 gestionar la cooperativa din comuna?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.