Contractul de asistență juridică încheiat între Primăria Valea Ierii și avocata Mihaela Chiș rămâne neschimbat, după ce consilierii locali au încercat să diminueze tariful practicat de avocată – 70 de euro pe oră, aproximativ 15.000 de lei/lună – la 3000 de lei pe lună. Motivul? Hotărârea prin care s-a încercat modificarea sumei a fost ilegală și revocată.

Astfel, s-a mai prelungit puțin perioada în care avocata Mihaela Chiș beneficiază de tariful stabilit inițial, în ciuda faptului că mai mulți consilieri locali au încercat să oprească robinetul banilor publici deschis în anul 2021. 

La data de 2 iulie 2021, Primăria Valea Ierii a încheiat un contract de asistență juridică cu avocata Mihaela Chiș, fiind stabilit un onorariu orar de 70 de euro/oră și un onorariu de succes în cazul în care valoarea obiectului, individualizat prin împuternicirea avocațială va fi mai mare de 50.000 de lei. În perioada 2 iulie – 31 decembrie, avocata Mihaela Chiș a încasat 12.919 de lei pe lună, iar în anul 2022 a încasat 14.937 de lei pe lună. 

Consilierii n-au știut ce votează

După ce au aprobat hotărârea care stă la baza contractului, consilierii locali din Valea Ierii s-au arătat nemulțumiți de sumele plătite în schimbul serviciilor de asistență juridică, aspect care reiese din procesul-verbal încheiat cu ocazia desfășurării ședinței ordinare a Consiliului Local  din data de 23 februarie 2022. Potrivit documentului, tocmai avocata Mihaela Chiș a fost chemată de consilierii locali pentru a discuta despre banii pe care îi încasează de la instituția publică. 

„Am înțeles că m-ați chemat deoarece sunt prea mulți bani cheltuiți cu activitatea mea”, a afirmat Chiș în ședința din iarna anului trecut. Tot ea a fost cea care a solicitat diminuarea tarifului perceput în contract: „Emiteți HCL de diminuare a sumei!”. La acea dată, consilierul local Lavinia Duma a declarat următoarele: „Ați făcut abuz. O să se demonstreze. Să cereți atâția bani! În 8 ani s-au plătit 80.000 lei. Acum într-un an și jumătate 150.000 lei.”. 

Mai mult, potrivit procesului-verbal încheiat cu ocazia desfăşurării şedinţei ordinare a Consiliului Local Valea Ierii din data de 21 aprilie 2023, a fost discutat un Proiect de hotărâre privind aprobarea unui act adițional la contractul de asistență juridică încheiat cu Cabinetul Individual de Avocat Chiș Adina Mihaela.

Primarul Dorin Nap a arătat următoarele: „Doamna avocat a răspuns solicitării noastre de renegociere și propunerea dânsei este de 6800 lei/lună + TVA.”. 

Edilul afirmat că îi va propune avocatei Mihaela Chiș un contract lunar în valoare de 3000 de lei + TVA. 

„Se va trimite o adresă în care se va propune contract lunar de 3000 lei + TVA pentru finalizarea proceselor începute. Dacă nu este de acord, cu data de 1.05.2023 contractul de asistență juridică va înceta. Să răspundă în 3 zile.”, a transmis primarul Dorin Nap.   

La finalul lunii aprilie, a avut loc o nouă ședință a Consiliului Local Valea Ierii, iar din procesul verbal publicat pe site-ul instituției reiese că avocata Mihaela Chiș nu a fost de acord cu salariul lunar de 3000 de lei. 

„Am văzut adresa noastră trimisă d-nei avocat precum și răspunsul că nu este de acord cu suma de 3000 lei+TVA/lună și fără onorariu de succes.”, a declarat consilierul local Vasile Pețan.

Tariful a fost diminuat ilegal. Să fie o coincidență?

Disputa privind banii plătiți de Primăria Valea Ierii avocatei Mihaela Chiș a continuat și în ședințele următoare.  La finalul lunii iunie a fost adoptată o hotărâre privind diminuarea tarifului la 3000 de lei pe lună, fără onorariu de succes. La acel moment, secretarul general al comunei, Mariș Nelia, a susținut că hotărârea este nelegală și că va cere Instituției Prefectului avizul de legalitate. Două luni mai târziu, Instituția Prefectului – Județul Cluj a solicitat Primăriei Valea Ierii printr-o plângere prealabilă să reanalizeze hotărârea și să o rezilieze pentru că este ilegală. Din procesul verbal încheiat, reiese că consilierul local Lavinia Duma a solicitat următoarele: „Să facem o adresă la Baroul Cluj să ne spună un punct de vedere. Nu a câștigat nici un proces și-i dăm atâția bani.”. 

Principalul motiv care a dus la rezilierea hotărârii a fost faptul că modificarea tarifului stipulat în contractul de asistență juridică putea avea loc numai cu acordul părților. Mai precis, Primăria Valea Ierii și avocata Mihaela Chiș ar fi trebuit să ajungă la o înțelegere asupra sumei.  Pentru că nu s-a întâmplat acest lucru, hotărârea adoptată a fost declarată ilegală și revocată. 

Contactat de reporterii Gazeta de Cluj, primarul comunei Valea Ierii, Dorin Nap, a declarat că va renegocia contractul. 

„Hotărârea a fost revocată pentru că nu a fost întemeiată. Ne-au sunat de la Prefectura Cluj, atâta tot. Urmează să renegociem contractul.”, a declarat Dorin Nap.           

Chiar dacă s-a iscat o serie de nemulțumiri atât în rândul consilierilor locali, cât și în rândul localnicilor, nimeni nu a luat în calcul și rezilierea contractului, acțiune unilaterală care nu ar necesita neapărat un acord din partea avocatei Mihaela Chiș. Astfel, toată lumea pare că s-a complăcut în situația dată și ne este foarte greu să credem că nimeni nu știa că tariful prevăzut în contract nu poate fi modificat numai cu acordul părților. 

Sute de mii de lei anual pentru asistență juridică într-o comună cu aproximativ 800 de locuitori

În ciuda eforturilor consilierilor locali de a ajusta costurile, contractul de asistență juridică dintre Primăria Valea Ierii și avocata Mihaela Chiș rămâne neschimbat. Putem spune că unii consilieri locali și-au făcut-o cu mâna lor în momentul în care au fost de acord cu încheierea unui contract în care era stipulat un tarif de 70 de euro pe oră, o sumă ce depășește cu mult tarifele practicate de alți avocați din județul Cluj. 

Este aproape incredibil cum o comună cu o populație de aproximativ 800 de locuitori investește sute de mii de lei anual în servicii de consiliere juridică. Vorbim despre o comună în care oamenii stau cu grija zilei de mâine și, în unele cazuri, nu au nici măcar bani pentru lemne de foc. Cu atât mai mult că potrivit datelor furnizate de Primăria Valea Ierii în urma unei solicitări formulate de reporterii Gazeta de Cluj prin care am cerut să ni se comunice sumele pe care instituția le-a plătit în schimbul serviciilor de consiliere juridică,  reiese că în perioada ianuarie 2018 – mai 2021 primăria a plătit numai 65.400 de lei consilierilor juridici. 

Primarul Dorin Nap a declarat că aceste cheltuieli au fost necesare pentru a rezolva anumite probleme juridice apărute după un control al Curții de Conturi din anul 2019, în urma căruia  au fost constatate  mai multe nereguli. Avocata Mihaela Chiș a încasat, în perioada iulie 2021 – decembrie 2022, peste 240.000 de lei de la instituția condusă de primarul Dorin Nap. Acesta are contracte de asistență juridică și cu Primăria Țaga și Primăria Buza, tariful fiind tot de 70 de euro/oră. 

DREPT LA REPLICĂ Societate civilă de avocați „Chiș Mihaela și Asociații”

În urma publicării articolului intitulat „Primăria Valea Ierii se luptă de luni de zile să diminueze tariful din contractul cu avocata Mihaela Chiș, dar tot  cade în propriile capcane”, din data de 14.10.2023, subscrisa Societate civilă de avocați „Chiș Mihaela și Asociații” transmit spre publicare următorul drept la replică:

  1. Sinteza articolului de presă are în vedere un onorariu avocațial semnificativ denaturat, prin raportare la momentul publicării sale. În acest sens, s-a precizat că „Contractul de asistență juridică încheiat între Primăria Valea Ierii și avocata Mihaela Chiș rămâne neschimbat, după ce consilierii locali au încercat să diminueze tariful practicat de avocată – 70 de euro pe oră, aproximativ 15.000 de lei/lună – la 3000 de lei pe lună.”

Răspuns Societate civilă de avocați „Chiș Mihaela și Asociații”: Onorariul avocațial diferă de la o lună la alta, în funcție de munca efectiv prestată, fiind vorba despre un onorariu orar. Raportat la anul curent, media lunară a onorariului avocațial nu poate ajunge, sub nicio formă, la suma de 15.000 lei. În medie, în ceea ce privește anul 2023, onorariul avocațial a atins suma de 6.000 lei/lună + TVA. Astfel, onorariu avocațial este în continuă scădere întrucât demersurile procesuale, în care subscrisa Societate civilă de avocați „Chiș Mihaela și Asociații” reprezint Comuna Valea Ierii, necesită mai puțină activitate decât la momentul inițial în care instanța a fost investită cu cererile de chemare în judecată. Mai mult, prin referire la întreaga durată a contractului de asistență juridică, pe durata celor 36 de luni (2021-2023), media onorariului avocațial este de aprox. 7.900 lei/lună + TVA. 

Deopotrivă, este imperios de precizat că sumele avansate de către Comuna Valea Ierii cu titlu de onorariu avocațial nu constituie un prejudiciu adus bugetului local. Aceste costuri vor fi recuperate, cu titlu de cheltuieli de judecată, de la părțile adverse în proces. Așadar, Comuna Valea Ierii nu suportă în mod definitiv onorariul avocațial plătit subscrisei, ci doar temporar, până la momentul în care se va dispune restituirea lui de către instanța de judecată. În final, Comuna Valea Ierii va obține repararea prejudiciului produs de către debitorii săi și, deopotrivă, va obține de la aceștia și restituirea cheltuielilor de judecată. Subscrisa am în vedere realizarea unei apărări temeinice, cu scopul de a maximiza șansele de câștig, asigurând astfel recuperarea cheltuielilor avansate de unitatea administrativ-teritorială. 

  1. În articolul de presă se sugerează eronat ideea unei acțiuni colective împotriva contractului de asistență juridică încheiat între Societate civilă de avocați „Chiș Mihaela și Asociații” și Comuna Valea Ierii, desfășurată în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Valea Ierii, din data de 28.06.2023, care a avut ca obiectiv pe ordinea de zi modificarea onorariului avocațial. 

Răspuns Societate civilă de avocați „Chiș Mihaela și Asociații”:  Inițiativa privind modificarea onorariului avocațial nu a aparținut tuturor consilierilor locali, după cum nu a fost tolerată în rândul tuturor. Aceasta a fost opera exclusivă a consilierilor locali Duma Lavinia și Duma Mirela, care au participat la ședința consiliului local cu încălcarea gravă a conflictelor de interese. Acestea și-au riscat funcția, pentru a acoperi prejudiciile produse bugetului local al Comunei Valea Ierii, de către fostul edil al comunei, Duma Gabriel, soț și cumnat al consilierilor locali Duma Lavinia și Duma Mirela. 

  1. Ulterior, se proliferează că la momentul încheierii contractului de asistență juridică, consilierii locali nu ar fi conștientizat întinderea onorariului avocațial. În acest sens, în articolul de presă, s-a vehiculat că „Consilierii n-au știut ce votează”. 

Răspuns Societate civilă de avocați „Chiș Mihaela și Asociații”: Consilierii locali nu au manifestat niciun fel de nemulțumire referitoare la onorariul avocațial pe care subscrisa Societate civilă de avocați „Chiș Mihaela și Asociații” îl percep, până în momentul în care am inițiat demersuri procesuale pentru recuperarea prejudiciilor produse bugetului Comuna Valea Ierii de către fostul edil Duma Gabriel, în cuantum de 182.621,05 lei, ca urmare a achiziționării nejustificate a unor cantități ridicate de carburant. Începând din acel moment, numitele Duma Lavinia și Duma Mirela au încercat, în mod constant, să scape de contractul de asistență juridică, cu scopul de a-l degreva pe numitul Duma Gabriel de repararea prejudiciului produs bugetului local. 

  1. Articolul de presă prezintă revocarea Hotărârii de Consiliu Local Valea Ierii nr. 42/28.06.2023, la solicitarea Instituției Prefectului Cluj, drept o măsluire. Mai precis, în articolul de presă s-a speculat că „Tariful a fost diminuat ilegal. Să fie o coincidență?”. 

Răspuns Societate civilă de avocați „Chiș Mihaela și Asociații”: Revocarea fost cauzată de viciile Hotărârii de Consiliu Local Valea Ierii nr. 42/28.06.2023, inițiate de către numitele Duma Lavinia și duma Mirela. Legalitatea acesteia a fost analizată de către Instituția Prefectului-Cluj, care exercită tutelă administrativă asupra actelor administrative emise de către Consiliul Local Valea Ierii. Sesizarea Instituției Prefectului-Cluj este pe deplin justificată, fiind realizată în deplină concordanță cu dispozițiile legale. 

  1. În articolul de presă au fost redate alegațiile numitei Duma Lavinia, potrivit cărora „Nu a câștigat niciun proces să-i dăm atâția bani.”. Or, afirmația sa nu a fost nuanțată în nicio formă, fiind lansată ca un adevăr general valabil. 

Răspuns Societate civilă de avocați „Chiș Mihaela și Asociații”: Într-adevăr,  subscrisa Societate civilă de avocați „Chiș Mihaela și Asociații” reprezint Comuna Valea Ierii într-un număr semnificativ de demersuri procesuale, aflate încă pe rolul instanțelor judecătorești, întrucât procesele civile sunt unele de durată. În schimb, subscrisa am obținut soluții favorabile în toate dosarele care au fost finalizare până în acest punct. Cu titlu de exemplu, subscrisa am reprezentat Comuna Valea Ierii într-unul dintre cele mai dificile procese alea sale, în contradictoriu cu TAZMAN SRL, în care prejudiciile erau apreciate la aprox. 547.000 lei. 

  1. De asemenea, în articolul de presă s-a exagerat în mod deliberat, în sensul că „Este aproape incredibil cum o comună cu o populație de aproximativ 800 de locuitori investește sute de mii de lei anual în servicii de consiliere juridică.”. 

Răspuns Societate civilă de avocați „Chiș Mihaela și Asociații”: Trebuie menționat că onorariul avocațial nu poate fi raportat la numărul de locuitori dintr-o unitate administrativ teritorială, ci la munca efectiv prestată. Această comună a fost lăsată de fostul edil într-o stare deplorabilă, bugetul local fiind puternic afectat ca urmare a delictelor acestuia și ale soției sale, Duma Lavinia. Aceste prejudicii au fost constatate în cadrul unui control efectual de Curtea de Conturi a României, prin care s-a impus recuperarea sumelor de bani reprezentate de prejudiciile produse de Duma Gabriel. În considerarea acestor fapte, au fost angajate serviciile de asistență juridică ale subscrisei, raportându-se la complexitatea demersurilor procesuale și prejudiciilor produse. 

Citește și: Liviu Man în dialog cu Cozmin Gușă: Ioan Rus este adevăratul lider al orașului Cluj-Napoca, Emil Boc este liderul la vedere

1 COMENTARIU

  1. Nu-i prost cine cere. Este prost cine dă. Don primar, va urma un alt control al Curții de Conturi, care va constata că iar ați dat o palmă la un rahat și v*ați stropit. Și cineva trebuie să plătească. Ghici cine?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.