Baronul OSĂ
Baronul OSĂ

Primarul Emil Boc a stabilit cu ziarista Dana Coțovan de la Euronews România că îi va acorda un interviu. Cu toate acestea, în ziua programată, edilul a refuzat să mai facă acest lucru pentrru că nu i s-au transmis înainte întrebările.

Jurnalista Dana Coțovanu de la Euronews România a publicat pe Facebook incidentul în care primarul Emil Boc vrea să acorde interviuri regizate, cu întrebări regizate.

Nu mai e niciun secret că Emil Boc se teme tot mai mult de presă și de întrebări incomode. Acesta nu respectă legea 544/2001 privind organizarea lunară a unei conferințe de presă. Ba mai mult, acesta este un client fidel săptămânal al celor două posturi de radio locale, Napoca Live și Ziua Live, unde nu este deranjat cu întrebări incomode. Publicația Ziua de Cluj este considerată ziarul de casă al PNL Cluj și al administrației locale, potrivit foaiatransilvana.ro.

Edilul Clujului are 20 de ani de primărie și a ales să se izoleze foarte mult în turnul său de fildeș, unde nu este deranjat de jurnaliștii incomozi care să îl deranjeze cu întrebări reale și dificile. Acesta se promovează foarte mult pe pagina sa de Facebook, unde face live-uri constant și nu este deranjat de nimeni.

Redăm mesajul publicat de jurnalista Dana Coțovan după încercarea eșuată de a-i lua interviu lui Emil Boc

„Azi domnul Emil Boc a vrut interviu cu întrebări regizate

Am avut programat un interviu cu Emil Boc. Mi s-a zis că ,,ne auzim după 11.00″, niciodată nu primesc o oră fixă. S-a hotărât, la 11.30 că ne vedem la 12.15. . Intru în Sala de Sticlă de la Primaria Cluj Napoca.

,,Bună ziua! Înțeleg că vorbim despre lucrările de modernizare, nu?”

,,Da, și încă câteva chestiuni pe politic.”
,,Poftim? Cum? exclus! Nu am fost anunțat dinainte întrebările, nu răspund. Îmi pare rău!”
,,Păi întrebările nu se trimit înainte. Nici legat de lucrările de modernizare ale străzilor principale nu-mi răspundeți?”
,,Nu, am terminat. Acord respect, cer să fiu respectat.”
,,Vorbiți despre democrație constant și îmi spuneți că trebuia să trimit întrebările înainte?!!” Iese, trântește ușa sălii de sticlă și pleacă și a pus-o pe purtătoarea de cuvânt să-mi răspundă.

Toată această interacțiune a durat mai puțin de 2 minute. Nu știu cum să vă zic, dar întrebările NU se trimit înainte. Presa nu e regie și nu e PR-ul primarului. Nici măcar lui Dumnezeu nu-i trimit întrebările înainte. Dar eu fraieră că procedez altfel, așa cum a învățat la școală și citit ea în basmele jurnaliștilor. Acum dl. Emil Boc e la Sălaj, la întâlnirea PNL Sălaj, și teoretizează același discurs repetitiv și gol despre democrație. E fix același de la toate conferințele. Îmi pare rău că un primar cu 2 facultăți și cu 6 stagii de pregătire şi burse în străinătate doar teoretizează, nu și aplică.

Apropo de democrație, v-aduceți aminte de președintele care a pornit trendul în rândul liberalilor că se poate și fără dezbateri publice? se poate și fără presă? Dacă tati poate, pot și copiii de la primării. Într-o democrație, presa îi servește pe guvernați, nu pe guvernatori. Din atitudinea asta eu n-am nimic de pierdut, dumneavoastră aveți, oamenilor pe care îi informăm le-a întors spatele, nu doar mie.
Las două citate, în completare, dintr-o carte pe care efectiv o devorez, carte scrisă de Maria Ressa și care îmi dă o gură de aer. (Cum să înfrunți un dictator)

1. ,,Nu e nevoie decât de un singur om care să ridice vocea și să te apere, pentru că un bully nu suportă să fie provocat în public.”
2. ,,Capacitatea de a discerne și de a pune întrebări, crucială deopotrivă pentru jurnalism și pentru democrație, este, de asemenea, determinată de educație. Jurnaliștii și organizațiile de presă reflectă puterea oamenilor de a cere socoteală propriilor lideri. Asta înseamnă că, în final, calitatea unei democrații poate fi determinată și de calitatea jurnaliștilor ei.”

Locul presei a fost furat de rețelele sociale, iar politicienii nu mai dau doi bani pe jurnaliști, respectiv pe oameni. Își anunță candidatura la primărie pe Facebook, printre lalele, și acolo pare că au influență, că schimbă realitatea. Faptul că Facebook și TikTok au preluat rolul presei nu mai este o noutate, dar ceea ce aceste rețele nu vor face niciodată este faptul că NU vor pune întrebări.

Nu e prima dată când dl. Emil Boc încearcă să ridiculizeze și să-și bată joc, scriu aici pentru că în aproape 2 luni este foarte important să le puneți întrebări politicienilor prin vot, să le arătați că viața bate realitatea virtuală unde sunt zei și cap de afiș publicitar la campania Orașul de 5 stele”

Reamintim faptul că Asociația Profesioniștilor din Presa Cluj (APPC), care reunește peste 50 de jurnaliști clujeni, l-a dat în judecată în urmă cu trei ani pe primarul Emil Boc pentru că nu respectă legea 544/2001 privind accesul la informații de interes public și organizarea de conferințe de presă lunare. Edilul Clujului continuă să sfideze presa locală și nu organizeze conferințe de presă lunare. De asemenea, jurnaliștii nu sunt invitați la inaugurările de proiecte de modernizare și la recepțiile oficiale.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.