Şapou Reconfirmatul primar al comunei Gilău s-a trezit cu plângere la Agenţia Naţională de Integritate dat fiind faptul că acesta este actionar al Cooperativei de consum Gilău, membru în consiliul de administraţie al acesteia şi totodată edil.

 

Cooperativa bănoasă din Gilău

Potrivit datelor oficiale declarate, COOPERATIVA DE CONSUM GILAU a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de aproape un million de lei. La capitolul datorii, aceasta are raaportată suma de 252.811 lei şi un profit de -18.778.

De asemenea pe informaţiile de identificare, Dumitru Sfârlea a deţinut funcţia de membru în consuliul de administraţie între anii 2009-2013, iar ulterior acest mandat a fost prelungit până în 2017, însă doar pe calitatea de administrator, şi acţionar, la tipul funcţiei, s-a stipulat termenul ”nespecificat.”

Însă Sfârlea nu este primar doar din 2016 şi mai are patru mandate înainte. Practic o perioadă bună de timp, acesta a încasat bani şi de la Primărie şi de la COOPERATIVA DE CONSUM GILAU, fără a da socoteală nimănui.

Ca o scurtă paranteză, Sfârlea a primit în doi ani la rând, 2011 şi 2012, titlul de cel mai bun primar de comună din Nord-Vest, pentru proiectele europene câştigate. „Câştigam şi a treia oară, dar am zis că ajunge, îi las şi pe alţii”, a mai adăugat.

 

Victima răutăcismelor liberale?

Pentru a lămuri situaţia cu plângerea făcută la ANI, primarul Dumitru Sfârlea a acceptat să ne răspundă la mai multe întrebări.

„Se urmăreşte eliminarea mea fizică de către ”mafioţii” din Gilău şi cei din PNL. Acum trei-patru ani, am demisionat că eram şi în consiliul şcolii, din composesorat şi cooperaţie. În 2013 nu mi-am prelungit mandatul ca să nu fiu incompatibil şi am demisionat. Ştiu cine e în spatele acestei calomnii. Sunt cei de la PNL împreună cu gaşca lor. Mi-au mai depus o sesizare la ANI şi în urmă cu câţiva ani.

Atunci am demisionat din funcţia deţinută la COOPERATIVĂ. Sunt doar un simplu asociat ce nu primeşte nici măcar bani după dividentele deţinute” declară Dumtru Sfârlea.

În altă ordine de idei, se confirmă spusele primarului. Cooperativa de consum Gilău are 10 asociaţi. Având în vedere că printre aceştia se numără alţii doi cu numele de familie similar cu al primarului, Sfîrlea Viorica şi Gheorghe, l-am întrebat pe edil dacă există un grad de rudenie între el şi cei doi soţi.

Dumitru a precizat însă că doar soţia sa şi Viorica sunt verişoare dulci, şi că de altfel, cei doi soţi sunt finii săi.

„Ei sunt finii noştri. Nu înţeleg de ce sunt atacat de pe atâtea planuri. Adică ba da, pot să înţeleg. De aia ca am câştigat din nou primăria. De data aceasta cu o diferenţă de 29 de voturi, din câte mi s-a spus. Peneliştii mă sabotează. Că e vorba de proiecte pe fonduri, că e vorba de problema cu deşeurile, cei de la PNL pun beţe în roată.

CTP nu are suficiente autobuze de transport şi ei se bat cu pumnul în piept că aduc ei firma în comună şi că eu sunt împotrivă. În 2004, dacă îl întrebaţi pe Neag am adus RATUC-ul în Someşul Rece.

Ei acum anunţă chestiuni ce la ora actuală sunt imposibil de realizat. Mă întreb de ce nu manifestă interes şi pentru soluţionarea problemei cu goapa de gunoi. Pentru că acolo au refuzat să se prezinte la şedinţa în care s-a votat în favoarea cetăţenilor. Au refuzat să îşi asume responsabilitate faţă de Eco Quatro Salub şi de oamenii din Gilău.

Când vine vorba de proiecte pe fonduri europene, procedează la fel. Sabotează şi umblă cu neadevăruri.

 

ANI îl cercetează

Aceeaşi anonimă primită de Gazeta de Cluj a ajuns şi pe masa inspectorilor de la ANI. Astfel că, în urma sesizării cu pricina, organele abilitate au anunţat că îl vor evalua pe Sfârlea.

„Urmare a sesizării dumneavoastră din 09.05.2016, vă facem cunoscut că potrivit art. 12 alin. (1) din Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, s-a înregistrat lucrarea nr.v 22120/S/II/26.05.2016, având ca obiect evaluarea respectării regimului juridic al incompatibilităţilor, în perioada exercitării funcţiilor şi demnitoţilor publice, de către Sfârlea Dumitru, primar al comunei Gilău, Judeţul Cluj”

scan

Riscă un proces

Dacă se vor confirma cele raportate Agenţiei Naţionale de Integritate, Dumitru Sfârlea riscă să se aleagă cu un proces pe cinste şi ulterior, în cel mai rău caz să îşi piardă funcţia din al cincilea mandat de edil al Gilăului.

Art. 12. – (1) Agenţia îndeplineşte activitatea de evaluare prevăzută la art. 8 din oficiu sau la sesizarea oricărei persoane fizice sau juridice, cu respectarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 233/2002.

(2) Sesizarea din oficiu se face într-una din următoarele modalităţi:

  • a) pe baza unui raport de sesizare, întocmit de preşedintele Agenţiei;
  • b) pe baza unei note întocmite de inspectorul de integritate, aprobată de conducerea inspectorilor de integritate; în cazul în care aceasta respinge propunerea de sesizare din oficiu, refuzul motivat se transmite preşedintelui Agenţiei, pentru a dispune fie începerea verificărilor, fie menţinerea propunerii.

(3) Sesizarea făcută cu rea-credinţă atrage după sine răspunderea juridică a celui care a făcut sesizarea.

(4) Repartizarea lucrării iniţiate la sesizarea atât a oricărei persoane fizice sau juridice, cât şi a celei din oficiu, prevăzută la alin. (2), se face în mod aleatoriu, potrivit art. 9 alin. (1).

(5) Agenţia poate formula acţiune în regres în cel mult un an de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care a fost obligată la plată împotriva persoanei vinovate.

(6) Agenţia asigură afişarea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese, prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, pe pagina de internet a Agenţiei, în termen de cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu excepţia localităţii unde sunt situate, a adresei instituţiei care administrează activele financiare, a codului numeric personal, precum şi a semnăturii. Declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se menţin pe pagina de internet a Agenţiei pe toată durata exercitării funcţiei sau mandatului şi 3 ani după încetarea acestuia şi se arhivează potrivit legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.