Primarul comunei Mărişel, Traian Mariş, scoate peste 200 de hectare pe păşunat la licitaţie, iar din 130 de participanţi 100 sunt rudele sale. Traian Mariş recunoaşte că nevasta sa are concesionate de la primăria pe care o conduce 25 de hectare, iar naşul său, Nicolae Vesa, 23 de hectare. Miercurea aceasta va avea loc concesionarea terenurilor de păşunat.

 

Traian Mariş ar putea fi acuzat de conflict de interese datorită faptului că nevasta sa are concesionat de la autoritatea pe care o conduce 25 de hectare de teren, iar naşul său are 23 de hectare. Cu toate că primarul ne spune că el nu face parte din comisie, omite să precizeze că oamenii care sunt în comisia de concesionare a terenului sunt subordonaţii săi de la Primăria Mărişel. Cu privire la licitaţia publică ce va avea loc la mijlocul săptămânii cetăţenii ne-au explicat că se tem că nu vor primi pământuri decât neamurile primarului. Astfel, contactat la telefon, primarul Traian Mariş a explicat situaţia cu privire la hectarele care vor fi licitate.

„Primăria are 1.300 de hectare de păşunat. Asociaţia concesionează cât vrea, noi am scos 100 de ha pentru ea, restul sunt concesionate, iar 400 de hectare sunt date din 2010. Acum se scot la concesionat 230-240 de ha şi restul e păşune împădurită. Paşunea împădurită o scoatem degeaba la licitaţie deoarece nu o cumpără nimeni, doar cei care nu au teren destul pentru animale” a declarat primarul Traian Mariş.

 

Păşunea, concesionată cu 60 de lei pe hectar

În caietul de sarcini al proiectului de hotărâre aprobat de Consiliul Local Mărişel, în luna februarie se discuta concesiunea pajiştilor aflate în proprietatea publică a comunei cu privre la concesionarea sau închirierea acestor suprafeţe. Nivelul minim al redevenţei este de 60lei/ha/an.  Un număr de 17  loturi vor fi scoase la licitaţie de primărie, miercuri 15 aprilie. Suprafaţa totală a pământurilor este de 303,78 ha . Concesionarea terenurilor se va face pe maxim 10 ani iar cetăţenii sunt îngrijoraţi de ilegalităţiile pe care primarul le-ar putea face în cadrul procedurilor.

 

Una la soţie, alta la naşu…îi dăm şi la tata…

Traian Mariş poate fi considerat primarul cel mai ”nepotist” din judeţ, poate chiar din ţară. Acesta are peste 100 de neamuri cu care poate face „treabă bună”. Personal, primarul a precizat că are câteva sute de oi de care se ocupă împreună cu soţia, Maria Mariş. Binecuvântarea nu se termină aici, naşul acestuia, Nicolae Vesa are şi el oi în comună, deşi locuieşte în Floreşti. Totodată, Traian Mariş a anunţat că şi tatăl său, Ioan Mariş ar putea primi teren concesionat de la primăria pe care o conduce.

„Soţia mea are terenuri concesionate de la primărie. Are exact 25 de ha şi naşul meu are şi el 23 de ha. Eu am 330 de oi şi 10 vaci şi naşul nu ştiu câte animale are, poate peste 400. Tatăl meu nu are terenuri concesionate dar a depus cerere pentru alocare, deoarece are 10 vaci. Tata are un teren care e în partea cu păşunea şi de aceea vrea şi el un ha acolo. Fratele meu a fost secretar la asociaţia  de composesorat, dar nu are animale şi nici nu se ocupă cu ele. Eu am, soţia mea are, pentru că trebuie să facem ceva pe lângă primărie, nu putem să dormim. Din familia mea mai sunt mulţi care au concesionat terenuri” afirmă primarul.

 

Mai muncitor neam ca cel al primarului nu există în comună

Lăsând la o parte conflictul de interese şi manipulările ce ar putea fi bănuite prin  acţiunile primarului, se poate puncta faptul că miercuri mai bine de 70 % din cei ce au depus cereri pentru concesionare a terenurilor cu păşune sunt neamuri cu primarul. Acesta nu neagă şi este foarte împăcat cu ideea. Comisia ce va evalua licitaţia este subordonată direct primarului dar acesta nu face parte din ea direct. Dimpotrivă acesta consideră ca este perfect normal ca ei să fie primi asiguraţi de obţinerea terenurilor concesionate.

„Să vă spun ceva, pentru miercuri sunt 130 de cereri şi poate, să nu exagerez, 100 mi-s neamuri. Ce să faci dacă suntem neamuri mari? Nici eu, nici viceprimarul nu facem parte din comisie. Comisia este formată din oameni care nu au animale deloc. Acuma ce sunt eu la interogatoriu? Eu v-am dat nişte date din cap că doar nu m-am ocupat eu de concesionare” adaugă primarul.

 

Ce zice primarul nu coincide cu cetăţeanul

Mai mulţi cetăţeni ai comunei Mărişel au contacat Gazeta de Cluj pentru a semnala câteva informaţii cu privire la actele de nepotism ale primarul Mariş. Conform acestora soţia primarului, a vice primarului, a fostului viceprimar şi directoarea şcolii din comună şi-au obţinut prin legături cu Mariş terenuri concesionate.

„Ăştia şi-au împărţit terenurile cum au vrut ei şi au lăsat câteva hectare pentru licitaţie publică şi 600 de ha de pădure că doar nu i-a interesat. Fratele primarului, Liviu Mariş a fost secretar la Asociaţia de composesorat, ilegal. Adică a semnat acte şi a vândut lemne fără a fi validat de tribunal pentru mandat. În 28 martie s-au făcut alegeri noi la Asociaţie şi acum s-a schimbat conducerea. Toată lumea ştie iar cei ce nu ştiu trebuie să afle cum a dat Traian Mariş în primire şcolii din comună 74 de hectare plus încă 54, toate de păşunat. Nevestele primarului, a vicelui şi a fostului vice au primit din terenurile aflate în posesia şcolii” a declarat sursa citată.

Un lucru este cert şi confirmat şi anume că Felicia Vesa, naşa primarului este contabilă la şcoală. Potrivit unei alte surse, primarul ar fi trecut peste lege de mai multe ori atunci când a venit vorba de naşii săi sau de neamuri.

„Primarul îl acoperă şi pe naşul său, Nicolae Vesa şi pe nevastă-sa Felicia. Le dă acestora terenuri în concesiune fără a organiza licitaţii publice. Totul se petrece cu uşile închise şi lor să le meargă bine.” a precizat un alt cetăţean din Mărişel. În urma unor afirmaţii atât de grave aduse la adresa lui Nicolae Vesa, Gazeta de Cluj l-a contactat telefonic şi pe acesta pentru a afla varianta lui.

„Nu este adevărat. Eu am 23 de ha concesionate de la primărie dar am şi 350 de oi. Acum doi ani am participat la licitaţia publică, făcută în primăvară şi aşa le-am obţinut. Cert e ca nici nu am teren destul, pentru câte animale am” a declarat Nicolae Vesa. Suntem curioşi dacă procurorii DNA vor urmări neamurile primarului Traian Mariş şi cum aceştia au primit terenurile concesionate de la instituţia condusă de edil.

15 COMENTARII

 1. MAI HOT PRIMAR CA ACESTA MAI RAR,DUPA CE A TAIAT MII DE HA DE PADURE ILEGAL SI S- INBOGATIT FARA CA CINEVA SA-L INTREBE DE SANATATE,ACUMA IA MULTI BANI DE LA APIA,BRAVO ROMANI SA VA IA DNA pe toti jegosi de primari care sunteti putred de corupti

 2. […] Primarul comunei Mărişel din județul Cluj, Traian Mariş, scoate peste 200 de hectare pe păşunat la licitaţie, iar din 130 de participanţi 100 sunt rudele sale. Traian Mariş recunoaşte că nevasta sa are concesionate de la primăria pe care o conduce 25 de hectare, iar naşul său, Nicolae Vesa, 23 de hectare. Miercurea aceasta va avea loc concesionarea terenurilor de păşunat, scrie Gazeta de Cluj.  […]

 3. […] Primarul comunei Mărişel din județul Cluj, Traian Mariş, scoate peste 200 de hectare pe păşunat la licitaţie, iar din 130 de participanţi 100 sunt rudele sale. Traian Mariş recunoaşte că nevasta sa are concesionate de la primăria pe care o conduce 25 de hectare, iar naşul său, Nicolae Vesa, 23 de hectare. Miercurea aceasta va avea loc concesionarea terenurilor de păşunat, scrie Gazeta de Cluj.  […]

 4. Acel cetatean din Marisel, nu este altcineva decat Maris Alexe, fost comunist inrait, hot de lemne, infractor notoriu si ciripitor cu acte in regula. Nu stie alceva ce sa faca decat sa faca reclamatii si sa ciripeasca. Are instalatie de debitat lemn fara nici o autorizatie si a si bagat la puscarie un fost sef de ocol. Chiar nu il cunoaste nimeni sau se face ca nu-l cunoaste. De minciunile si reclamatiile lui s-au saturat toti si nu-l mai i-au in seama?

 5. Mai lasatil pe Alexe ca spune adevarul numai nimeni nu il crede,sa vazut adevarul vesa nicolae are 210 ha din ijar unde ii primaria si consiliul local ca au participat numai la distrus padurea comunala si in interes personal nu sa ajute oameni…DNA unde esti verificatii pe corupti din primarie

 6. Mai daca e asa atunci consilieri ce fac???afacerile lor alti nici macar nu stiu sa citeasca si is in institutie publica!!!asta ii Mariselu cndus de masie…dar anu trecut cand sau inparitit ha la asociatii fara sa stie nimeni cum a fost ia ziceti !!!si inca cva ii corect sa ca Simona Marise sotia primarului sa aiba teren arendat si ca persoana fizica si pe asociatia sa tot pentru alea animale ia spuneti mai!!!!si Vesa Nicolae la fel cum ii vicile Viorel Ghic la fel in marisel ii mafie

  • Mai inteligentule de ce nu ai curajul sa iti arati identitatea si sa il suni pe cel caruia ii aduci atatea acuze? La primarie se pot verifica acele contracte de arenda intocmite in 2012, vizualizeazale si apoi fale publice sa poata vedea toata lumea adevarul.

 7. Mai ticalosule de ardelean de ce minti? Te rog sa aduci probe publice. Vinde si tu tractorul cu troliu, cumpara oi si apoi vino la licitatie ca terenurile nu se liciteaza pe tractoare cu troliu. De ce nu ai tupeul sa iti arati identitatea si sa il suni personal pe cel caruia ii aduci atatea acuze. Cere de la primarie contractele de arenda facute in 2012 si fale publice daca tot vrei sa fii corect…

 8. sa ne dea si noua cineva un primar calumea destept care sa faca ceva ca se duce de rapa toata comuna …..oameni se cearta intre ei din cauza ca cineva i fraiereste in frunte cu aia de la consiliu judetean ca si ei stiu ce se intampla dar traim in romania si totul este pe pile (fiecare pentru el nu i mai satura dumnezeu) si toata lumea stie dar multi neaga lucrul asta.si nu se gandesc ca isi fac numa rau

 9. Se pare ca uni inca nu au inteles ca traim in Romania normal ca primaru i ” sfant „saracu de el nu a furat nimic si cred ca nici aia de la consiliu judetean care dupa cate vedem is foarte implicati toata ziua i controleaza CE SE INTAMPLA IN primarie doar ca noi nu i vedem…..in concluzie toti is legati deolalta si daca oameni nu vor sa recunoasca ca lucrurile astea chiar se intampla la noi in marisel si ca i adevarat ca primaru chiar face lucrurile astea atunci i vai de noi!!!!!!!

 10. Bunaziua. O situatie asemanatoare e antilnita si an Orasul Salcea. Nevasta primarului face parte din asociatia infiintata de catre cumatru sau. Si acum o antrebare. Este legal ca rudele de gradul antai sa faca parte din asociatia infiintata chiar in satul natal al primarului.?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here