Ce credeți că eu îmi irosesc viața dând replica la niște terchea-berchea”, așa îi răspunde un primar liberal editorului unei publicații, după ce acesta i-a solicitat public să nu mai falsifice biografia propriului părinte. În replică, primarul Robu îi trimite pe ziariștii curioși de biografia tatălui său să-i întrebe pe bătrânii satului, unde a trăit părintele său decedat, dacă acesta a fost, ori nu, deținut politic, scrie cotidianul.ro.

Într-un editorial apărut, recent, în paginile publicației Ziua de vest, editorul șef Lia Lucia Epure îi cerea primarului Nicolae Robu ”să corecteze aberația pe care o scrie, în ultima vreme, aceea că este urmașul unui deținut politic, pentru că nu este”. Demersul ziaristei, care este fiica fostului deținut politic Caius Petric, este urmarea unui text pe care Nicolae Robu l-a postat pe pagina sa de socializare. Aici, primarul liberal spune că s-a nascut și a crescut la sat,„într-o familie de țărani, persecutată în comunism, cu tatăl fost deținut politic”. Același Robu spunea, însă,în anul 2008, atunci când candida pentru Parlamentul României că: „tarăl meu a stat ascuns în niște beciuri , avea ceva probleme cu Miliția, Securitatea, nu mai știu, eram mic, mi-a spus mama mea, dar nu a fost arestat niciodată.Cred că erau probleme cu CAP-ul”. Păi dacă nu a fost arestat, atunci cum putea să fie deținut, hai și politic?

”Nu a existat un deținut politic cu numele Robu”

Deținuții politici au stat, sărmanii, cu ani de zile, unii cu zeci de ani, la ”rece”, dar erau numiți dușmani ai poporului și au fost condamnați pentru ”crimă și uneltire împotriva Republicii Populare Române”. Au fost bătuți, umiliți, uciși! Pentru credința lor! Nu s-au ascuns de Miliție, au fost demni în fața Securității și a Justiției și au acceptat că trebuie să sufere! Altfel de ”rece”.E clar?”, scria Lia Epure în editorialul său. Fiica fostului deținut politic Caius Petric spune că Robu „face o manipulare ordinară” prin faptul că folosește numele tatălui său decedat, punându-l pe lista deținuților politici în scop electoral, pentru un vot în plus. ”Nu-mi aduc aminte ca un cetățean din Bocsig, cu numele de Robu, să fi făcut parte din asociația noastră. Eu sunt de foarte mult timp președinte la Arad și, în nici un caz, în evidențe noastre nu a existat un deținut politic cu numele Robu”, a declarat, pentru Cotidianul.ro, Vasile Ciobăncan, președintele filialei Arad a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

De la CNSAS la Bocsig

Începând cu anul 2006 orice fost deținut politic, sau urmaș al acestuia, avea posibilitatea să obțină de la CNSAS, din arhiva consiliului, informații și copii de pe documente legate de persoanele care au fost persecutate politic în timpul regimului comunist și au făcut închisoare pentru convingerile lor. E greu de crezut că un personaj ca Nicolae Robu să nu fi profitat de acestă oportunitate și, în caz că a tatăl său ar fi fost în mod real deținut politic, să nu obțină documentele doveditoare. Dacă nu pentru orgoliul propriu, atunci pentru a impresiona electoratul liberal așa cum obișnuiește frecvent. Solicitat să pună la dispoziția presei un document din care să rezulte că tatăl său a fost deținut politic, Robu ne-a trimis să vorbim cu pensionarii din satul copilăriei sale.”Domnule, Bocsigul este încă populat. Încă trăiesc oamenii cu vârsta de aproximativ 80 de ani! E greu să faceți o cercetare acolo? Ce credeți că eu îmi irosesc viața dând replica la niște terchea-berchea?”, a declarat, pentru Cotidianul.ro, primarul liberal Nicolae Robu.

”Robu m-a felicitat”

Eu nu cred că domnul Robu se referea la mine atunci când spunea ”terchea-berchea” și iată de ce: în anul 2011, a fost unul din oaspeții prezenți la susținerea tezei mele de doctorat, la Universitatea de Vest, din Timișoara, cu tema : ”Managementul comunicării organizaționale” și m-a felicitat… Sunt persoana care l-a salvat din criza de imagine din anul 2013, când PDL-ul, care nu era atunci în PNL, avea să-l batjocorească ca și aproape toată presa, mai puțin Ziua de Vest, pentru plantarea faimoșilor palmieri în Timișoara. A fost la lansarea cărții mele ”Politic și Apolitic”, în 2015, în care am avut un capitol despre primarul Nicolae Robu. În vremea aceea refuzam să văd componentele caritabile , vedeam doar partea pozitivă a acțiunilor sale și-l lăudam…”, a declarat pentru Cotidianul.ro, Lia Lucia Epure, directorul și editorul șef al publicației Ziua de Vest.

”18 ani Robu nu a avut glas politic”

Până la alegerile locale din acest an, Nicolae Robu ar avea timp suficient să se gândească și să raspundă public la un pasaj din editorialul Liei Epure: ”dacă ar fi fost animat de sentimente anticomuniste, așa cum toți urmașii celor despre care am scris, le axprimăm, într-un fel sau altul, în jurnalism, literatură, studii istorice, cărți, cercetări, politică, atunci de ce a intrat într-un partid istoric doar în 2008? Ce a făcut în cei 18 ani, de după revoluție ? Nu l-am văzut la nici un miting anti-FSN, anti Iliescu ? De ce niciodată nu l-am auzit spunând despre comunism ceva relevat, unic? Ah, da, m-aș amuza copios dacă ar vorbi, din nou, despre ”ciuma roșie”, alias PSD, cea care i-a adus în 2012 un număr de 73.000 de voturi când a candidat sub sigla USL! Cât de viteaz poate fi un politician care timp de 18 ani, din 1990 și până în 2008, nu a avut glas politic”, se întrebă Lia Epure. ”Îl informez pe domnul Nicolae Robu că dacă nu oprește această manipulare, alături de mai mulți lideri locali, vom cere în justiție dovada că este fiul unui unui deținut politic”, a mai spus Lia Epure.

În cei opt ani, de când este primarul Timișoarei, Robu a lansat public o serie de promisiuni care, de-a lungul timpului, s-au dovedit a fi minciuni sfruntate. E suficient să amintim aici doar câteva dintre ele: metrou în Timișoara, stadion cu 42.000 de locuri (fix), sală polivalentă cu 15.000 de locuri (fix), bazine de înot olimpice în cartierele Timișoarei, sute de blocuri amvelopate pe an, un nou mare spital, centura Timișoarei si racordurile la autostrad A1, etc. El adăuga minciunilor electorale chiar și sursele de finanțare ale acestora.

Nicolae Robu împlinește în această lună vârsta pensionării, dar nu-și va realiza, din păcate, visul său din tinerețe. Acela de a mai participa odată, cu formația ANTARES, la Festivalul Național „Cântarea României”.

Sursa: cotidianul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.