Sunt probleme cu volumul „Lebăda neagră de pe Balaton“, coordonat de Romeo Couți. Cartea ar fi trebuit să fie lansată miercuri, 15 martie, de Ziua Maghiarilor de pretutindeni, la Biblioteca Județeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc, însă are șanse mici să se întâmple. Poate deloc.
Azi- noapte, directorul Bibliotecii din Miercurea Ciuc a anunțat organizatorii că nu mai aproba lansarea cărții despre Viktor Orban în incinta instituției. Deși există o solicitare scrisa pentru sală de o săptămână și acordul lor verbal, conducerea Consiliului Județean Harghita consideră că lansarea e un eveniment politic. Refuzul vine cu doar o zi înainte de eveniment și după publicarea, ieri dimineață a variantei electronice a cărții. Ba chiar, pentru a nu fi implicat în vreun fel, reprezentanții bibliotecii menționate au cerut scoaterea siglei lor de pe afișul de lansare.
La eveniment erau anunțați că participă contributorii Alexandru Ghișa, istoric și diplomat și col. SRI(r) Tudor Păcuraru.
Despre carte
Această carte a fost scrisă în contextul unei situații internaționale complicate și pe fondul unor relații politice și diplomatice tensionate dintre România și Ungaria. Volumul cuprinde o serie de interviuri cu specialiști de prestigiu pe problematica maghiară, din domenii relevante (politică externă, intelligence, diplomație și mass-media) care s-au constituit în „grupul celor 12 voci”. Există și o „a 13-a voce”, cea exterioară, a autorului, detașată de analizele prezentate și care se regăsește în „Jurnal de reporter”. Încă de la început, unul dintre contributori mi-a atras atenția că o carte despre Viktor Orban, scrisă în formă concepută de mine, este „pandita” de două pericole: fie să lase impresia unui grup restrâns, dar vehement, tip „haită”, care se aruncă asupra „bietului” Viktor Orban, fie să conducă spre ideea că „vocile” care creează textul sunt, de fapt, dirijate sau manipulate de autorul Romeo Couti. Cititorul va aprecia în ce măsură am reușit să evit aceste capcane de abordare. Lebădă neagră de pe Balaton oferă o perspectiva asupra unei subiect tot mai greu de gestionat de puterea de la București și abordat periculos de frecvent, doar în cheia intereselor și alianțelor politice de conjunctură: Transilvania, spune despre această carte autorul Romeo Couți. (preluare cotidianul.ro)