Procesul lui Horia Ciorcilă, şeful Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ultima instanţă la care acest dosar se poate judeca. Până acum, ancheta procurorilor DIICOT Cluj a fost infirmată de două instanţe bucureştene, care au dat soluţii de achitare, iar dacă şi ÎCCJ va menţine aceste verdicte, ancheta condusă de procurorul Mircea Hrudei, şeful DIICOT Cluj, a fost făcută degeaba. La primul termen, magistraţii Curţii au amânat judecarea din cauza unor documente depuse de procurori şi care vizau un raport făcut pentru achiziţionarea unui procent din afacerea BT de către Bank of Cyprus.

 

În urmă cu mai bine de un an şi jumătate, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au achitat pe Horia Ciorcilă, şeful BT, şi pe ceilalţi coinculpaţi, într-un proces în care procurorii DIICOT Cluj îi acuzau pe o parte din acţionarii BT de spălare de bani.

Doar că motivarea soluţiei a durat peste un an şi jumătate, astfel că DIICOT Cluj a putut face recurs la soţia magistraţilor abia săptămâna trecută. Astfel, procesul a ajuns pe ultima sută de metri, iar dacă şi această instanţă menţine soluţia de achitare, dată de două instanţe până acum, întreaga anchetă făcută de Mircea Hrudei, şeful DIICOT Cluj, se va dovedi că a fost instrumentată ori neprofesionist, ori fără motiv.

La primul termen de la instanţa supremă, procurorii DIICOT Cluj au depus un raport făcut de o societate de consultanţă financiară (Alvarez&Marsal) despre modalitatea în care Bank of Cyprus a ajuns să deţină aproape 10% din acţiunile Băncii Transilvania.

În urmă cu circa cinci ani de zile, procurorii clujeni din cadrul DIICOT Cluj au început să desfăşoare o “suveică” de dosare în care au fost acuzaţi de diferite infracţiuni economice afaceriştii clujeni care s-au constituit în grupul fondatorilor Băncii Transilvania. Însă, pe rând, acuzaţiile respective, care s-au concretizat în instanţă, au fost deconstruite de judecători. Cei acuzaţi au fost achitaţi de infracţiunile imputate.

 

“Documentul secret” – un raport de consultanţă

Conform unor informaţii, acest ultim document depus în cadrul dosarului nu ar avea nici o legătură cu acuzaţiile de spălare de bani făcute de procurorii clujeni, însă, potrivit sursei citate, procurorii încearcă pe ultima sută de metri să îşi motiveze incapacitatea de a proba acuzaţiile făcute până acum. De asemenea, se pare că  procurorul Mircea Hrudei ar fi cerut în cadrul anchetei ajutorul instituţiilor omoloage greceşti, însă a putut beneficia doar de acest raport de consultanţă financiară. În toamna trecută, în cadrul guvernului cipriot s-a alcătuit o comisie de investigare a modului în care Bank of Cyprus a cumpărat pachetul de 9,7% din cadrul Băncii Transilvania. În faţa comisiei, autorităţile de la Nicosia au susţinut că autorităţile din România au cerut asistenţa grecilor, iar o delegaţie din România urma să sosească în Cipru. Raportul prezentat comisiei greceşti arată cum Bank of Cyprus a avut primul contact cu oficialii BT în 2006, când banca cipriotă şi-a deschis sucursala din România. „Banca a avut de asemenea relaţii comerciale cu unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, din ianuarie 2007, prin prisma creditelor acordate companiilor cipriote deţinute de Ciorcilă”, se arată în raport. În a doua jumătate a anului 2008, Banca Transilvania avea nevoie de fonduri suplimentare şi a căutat o posibilă injecţie de capital din partea unui investitor strategic, arată A&M, care adaugă că BT a angajat Merrill Lynch să găsească potenţiali investitori. Au fost identificaţi şase, printre care şi Bank of Cyprus, iar procesul de „due-dilligence” a avut loc în aprilie 2009.

 

Contrele dintre afacerişti rezolvate cu procurori

Revenind la acuzaţiile de spălare de bani făcute de şeful DIICOT Cluj, procurorul Mircea Hrudei, la adresa lui Ciorcilă, trebuie spus faptul că procurorul clujean are în cercul de cunoscuţi persoane specializate în brokeraj. Este vorba de jucătorii la bursă Radu Taica și Mircea Pinte care deţin, prin intermediul SAI Target Asset Management, mai multe afaceri printre care şi o societate de brokeraj. Hrudei, Taica şi Pinte fac parte din clubul Rotary Cetăţuie. Pe de altă parte, Horia Ciorcilă face parte din clubul Rotary Parc, iar între membrii celor două cluburi Rotary există o competiţie cunoscută în mediul de afaceri clujean.

De asemenea, tot Mircea Hrudei a instrumentat un alt dosar, disjuns din cel în care Horia Ciorcilă a fost achitat în instanţă de fond. Este vorba de un set de acuzaţii de manipulare a pieţei de capital pe care şeful DIICOT Cluj le-a adus lui Gicu Gânscă,  Rareş Nilaş, director în cadrul BT Securites şi brokerilor Ana Oprean, Sergiu Dascăl şi Ionuţ Baboş. Avocaţii acuzaţilor spun că procurorii clujeni au lansat aceste acuzaţii fără nici un temei legal întrucât piaţa bursieră Rasdaq, unde au avut loc tranzacţiile bursiere suspecte, nu este reglementată de Legea Pieţei de capital.

De altfel, toate forurile de specialitate şi instanţele au decis achitarea lui Gânscă&co, menţionând şi faptul că acuzaţiile procurorilor nu sunt fondate deoarece piaţa bursieră Rasdaq nu este reglementată, procurorii DIICOT Cluj susţinându-şi acuzaţiile cu ajutorul unui articol apărut într-o revistă de specialitate.

 

Acuzaţiile procurorilor DIICOT

“În perioada 15 mai 2009 – 10 decembrie 2009, Claudiu Silaghi, fostul administrator al Băncii Transilvania,  a acţionat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în mod concertat cu ceilalţi învinuiţi, pe baza informaţiilor privilegiate obţinute de la învinuitul Sergiu Dan Dascăl, a achiziţionat, în mod repetat, de pe piaţa BVB, pe contul  învinuitei Doina Cojocaru, soacra sa, un număr total de 43.646.740 titluri TLV ale emitentului Banca Transilvania S.A. în valoare totală de 74.797.448,34 lei,  în scopul asigurării unei poziţii dominante asupra cererii şi ofertei acestor titluri, pentru crearea unor condiţii incorecte de tranzacţionare şi în scopul ascunderii identităţii deţinătorului real, precum şi aceea de a folosi informaţia privilegiată cunoscută încă din toamna anului 2008 (în calitatea sa de membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania S.A.), referitoare la intenţia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania S.A. (titlul TLV)”, arată acuzaţiile DIICOT Cluj.

 

Unul dintre achitaţi a murit în timpul anchetei

Pe parcursul anchetei, unul dintre suspecţi, Claudiu Silaghi, a decedat din cauza unui accident vascular, iar rudele lui spun că acest lucru s-a întâmplat din cauza presiunilor la care a fost supus de anchetatori. “I-au citat pe cei doi copii din America. Pe fata lui au ameninţat-o şi presat-o până când s-a prezentat la audieri. Complet abuziv şi ilegal au cerut familiei lui Silaghi să dea declaraţii împotriva tatălui. Mai mulţi martori din dosar au fost ameninţaţi în timpul declaraţiilor date la DIICOT că vor fi învinuiţi dacă nu declară ce vor procurorii”, spune o sursă din cadrul dosarului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.