În plin proces de ofertare publică spre vânzare a 15% din acţiunile Transelectrica pe bursă, în care vânzător este statul care deţine 73,7% din companie, noul ministru al economiei Lucian Bode a solicitat companiei să-i numească în consiliul de administraţie pe Gabriel-Adrian Margin, directorul său de cabinet de la Ministerul Economiei, şi pe Silviu Mănăstire (fost jurnalist, de profesie preot), consilierul său personal. Astfel, în Consiliul de Administraţie al Transelectrica găsim specialişti unul şi unul: un jurnalist, un antrenor de fotbal, un specialist în ştiinţe militare şi pe Gheorghe Seculici, socrul lui Gheorghe Falcă, primarul de la Arad, cunoscut mai ales ca finul preşedintelui Traian Băsescu. Episodul vine la mai puţin de două luni după ce fostul premier Emil Boc a scurcircuitat Transelectrica, numindu-l ca preşedinte al companiei pe consilierul său  personal Victor Vevera, un alt specialist absolut în domeniu, cu  studii juridice şi tehnice, doctor în ştiinţe militare şi informaţii, consilier pentru securitate naţională în Camera Deputaţilor, consilier în MAI, coordonator al grupul de lucru interdepartamental pe probleme de securitate energetică naţională şi membru în Consiliul de Administraţie al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică din subordinea Ministerului Comunicaţiilor. Ulteriror, în urma luării de poziţie din mass media, Vevra s-a retras din fruntea Transelectrica, rămânând simplu membru al CA, informeaza Ftr.ro.

Revenind la numirile de acum ale noului ministru al Economiei, persoanele agreate de acesta vor ocupa provizoriu locurile rămase vacante după demisiile lui Cristian Ene Corbeanu şi a lui Sergiu Noruţ Stănişteanu, numiţi în funcţie de fostul ministru Ion Ariton.

Transelectrica este definită ca fiind o companie strategică pentru economia naţională, responsabilă pentru operarea reţelei naţionale de transport al energiei electrice, iar potrivit Ordonanţei de Urgenţă 109 / 30.11. 2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice (Secţiunea 1, articolul 5) Consiliul de administratie este constituit din: a) un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice, licentiat in stiinte economice si cu experienta in domeniul economic, contabilitate, de audit sau financiar de cel putin 5 ani de la data obtinerii diplomei de studii superioare; b) un reprezentant al autoritatii tutelare, cu experienta de cel putin 5 ani in domeniul de activitate al regiei autonome si/sau in activitatea de administrare de societati comerciale ori regii autonome; c) 3-5 persoane cu experienta in administrarea/ managementul unor regii autonome sau societati comerciale profitabile din domeniul de activitate al regiei autonome, inclusiv societati comerciale din sectorul privat. Aceste persoane nu pot fi selectate din randul functionarilor publici sau al altor categorii de personal din cadrul autoritatii publice tutelare sau al altor institutii publice.

De asemena, potrivit aceluiaşi act normativ,  “Desemnarea membrilor consiliului de administratie, inclusiv a reprezentantilor autoritatii publice tutelare si ai Ministerului Finantelor Publice, va fi facuta in baza unei evaluari/selectii prealabile efectuate de o comisie organizata la nivelul autoritatii publice tutelare si al Ministerului Finantelor Publice, formata din specialisti in recrutarea resurselor umane. Autoritatea publica tutelara poate decide ca aceasta comisie de selectie sa fie asistata sau ca selectia sa fie efectuata de un expert independent, persoana fizica sau juridica specializata in recrutarea resurselor umane, ale carui servicii sunt contractate in conditiile legii”.  Apoi, “Lista membrilor consiliului de administratie sau, dupa caz, a consiliului de supraveghere este publicata pe pagina de internet a intreprinderii publice pe intreaga durata a mandatului acestora”. Facem menţiunea că site-ul Transelectrica este www.transelectrica.ro şi vă invităm cu plăcere să căutaţi acolo Lista membrilor consiliului de administraţie.

Bineînţeles, ministerul a făcut precizarea că aceste numiri sunt provizorii, urmând să aibă loc numiri definitive în CA. Şi, cum se ştie că timpul este relativ, numirile vor ave aloc într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat.

Revenind la al nostru jurnalist clujean, Silviu Mănăstire, a fost, pe rând, jurnalist la Ziua, Gazeta de Cluj, Money Channel, televiziunea de business lansată de Sorin Ovidiu Vântu, administrator provizoriu la o companie cu afaceri anuale de 2,9 mld. lei (680 mil. euro), director la agenţia de presă NewsIn, şef pe editia de Transilvania a publicatiei Gardianul si fost actionar la Ziua de Cluj. Caragiale râde pe sub mustaţă când vede cum un preot ziarist a ajuns responsabil de imaginea unui ministru al economiei şi apoi este împins în Consiliul de Administraţie al Transelectrica.

Legat de abilităţile economice ale actualului responsabil cu imaginea a ministrului economiei şi membru în CA al Transelectrica, Silviu Mănăstire lăsase, la Cluj, datorii de peste 1,2 miliarde de lei către firmele care editează ziare şi către televiziuni. Singura care pare a-şi fi recuperat o parte din pagubă este Alpha TV, întrucât patronul acesteia, Radu Vlas, deţinătorul parkingului din Piaţa Mihai Viteazul, a pus sigiliu pe redacţia „Gardianul de Transilvania” (aflată la etajul VII al parkingului), confiscându-i calculatoarele (VEZI AICI DETALII).

Concret, în toamna anului 2007, Silviu Manastire a reusit sa obtina contul de publicitate al clubului Bamboo, cind a avut loc deschiderea oficiala la Cluj. Manastire, – prin intermediul Silver Media – a contractat servicii de publicitate de la mai multe firme clujene pentru promovarea Bamboo dar si a evenimentelor care urmau sa aiba loc in acest club. Comenzile au ajuns la valori de multe sute de milioane de lei vechi, sume pentru care s-au emis facturi si s-au platit taxe si impozite la stat in avans. Din nefericire pentru ei, prestatorii nu au încasaseră nimic din aceste sume si au trecut la capitolul pierderi in propriile bilanturi. Păgubiţii fluierau a paguba si erau angajati in procese lungi, costisitoare si inutile, cu atit mai mult cu cit Manastire nici nu le mai raspundea la telefon fostilor parteneri din presa clujeana.

 Mihai Petean

Sursa: FTR.RO

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.