Conferenţiarul Crivei Septimiu din cadrul Facultăţii de Informatica a Universităţii Babeş-Bolyai(UBB) a fost acuzat de ONG-ul EDU-CER că în 2013 şi-a trucat punctajul pentru a participa la un concurs în cadrul universităţii. Nu doar că a reuşit să încalce criteriile şi procedurile, dar, Crivei a trecut de testul UBB şi a devenit profesor. După o investigaţie superficială şi o decizie de neînceperea urmăririi penale împotriva acestuia, anchetatorii au decis să claseze cazul.

 

Oficialii Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) l-au albit pe conferenţiarul Septimiu Crivei, care a ajuns profesor printr-un concurs suspect. Deşi contestaţia asupra deciziei Senatului nu a trecut din nou prin Senat, aceasta a fost declarată inadmisibilă, lipsită de interes şi nefondată.

“Plângerea este inadmisibilă întrucât s-a petiţionat pentru revocarea unor acte administrative ce au produs efecte în circuitul civil. Plângerea este lipsită de interes întrucât aceasta este îndreptată împotriva unor acte administrative presupus nelegale, respectiv validarea concursului şi decizia de numire pe post. Petenta, persoana juridică de drept privat, nu invocă şi nu face dovada încălcării vreunui drept subiectiv sau interes legitim privat. Plângerea este nefondată întrucât toate argumentele prezentate sunt în fapt interpretări personale ale normelor aplicabile concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice.

Aceste interpretări sunt contracarate de poziţia specialiştilor de cel mai înalt nivel în domeniul matematicii, respectiv membrii comisiei de concurs şi membrii CNATDCU, care au subliniat în repetate rânduri că domnul Septimiu Crivei îndeplineşte standardele minimale pentru prezentare la concurs”, motivau atunci oficialii UBB în răspunsul acordat asociaţiei EDU-CER în urma plângerii prealabile.

Co-autori lui Crivei l-au salvat

Ceea ce au omis să spună cei de la UBB este că membrii comisiei de concurs au scris cărţi împreună cu Crivei, iar membrii CNATDCU au trimis o decizie asupra acestui fapt ulterior votului Senatului şi implicit fără să poată să conteze în acest caz.

Conferenţiarul Universităţii Babeş-Bolyai, Septimiu Crivei, a încercat să îşi falsifice dosarul în speranţa că ar putea avea punctajul necesar pentru a accede la titulatura de profesor. ONG-ul EDU-CER a urmărit îndeaproape ascensiunile în funcţie în cadrul UBB şi a luat măsurile de rigoare. Conferenţiarul Crivei Septimiu din cadrul Facultăţii de Informatică a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) a fost acuzat de ONG-ul EDU-CER că şi-a trucat punctajul pentru a putea deveni profesor. Acesta a trecut de testul UBB şi a devenit profesor.

Altfel spus, dacă domnul Crivei ar fi participat în 2011 la un concurs, toate cele 3 articole publicate din 2004 pană la momentul respectiv erau bune pentru dosar, iar în 2012 nu mai sunt bune pentru că factorul de impact a coborât la 0,48. Însă din punct de vedere legal, cele trei articole nu trebuiau luate în considerare în calculul criteriilor minimale”, arată pe forumul academic Nicolae Hurduc, prodecan în cadrul Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi. Acesta are scrise 77 de articole ISI, conform propriului CV.

 

Juristul de la Edu Cer: cazul a fost clasat

Unul dintre cei ce cunosc practicile lui Septimiu Crivei este Ion Sebastian Bădiţa. Cazul lui Septimiu Crivei, devenit “peste noapte” profesor la Universitatea Babeş-Bolyai, arată cât de stupefiant poate fi sistemul de educaţie. Concursuri arbitrate prin Skype, punctaje umflate, articole transformate în ISI fără a avea acoperire şi tot felul de mârşăvii care s-au făcut pentru a îl face pe Septimiu Crivei profesor. Iată însă că după trei ani, cazul a fost clasat şi toată lumea a uitat.

„Este vorba de concursul acela la care s-a înscris Crivei Septimiu. Cei de la Edu Cer au contestat modul în care acesta a câştigat concursul. La vremea respectivă a apărut un denunţ anonim, semnat Popescu Ion, dar era un nume fictiv pentru că în Edu-Cer nu exista un membru cu acest nume. A făcut o plângere penală pe materialul pe care l-am elaborat noi, contestaţia noastră, în care a reclamat faptele următoare: uz de fals, neglijenţă şi abuz în serviciu. Eu am fost audiat în calitate de martor la Poliţia Haşdeu, este poliţia universitară a UBB. Iar de acolo s-a plecat cu propunerea de neînceperea urmăririi penale, care a fost confirmată de Judecătoria Cluj-Napoca. Desigur că s-au făcut nereguli în această procedură dar nu au fost considerate infracţiuni. Spre exemplu, unul dintre membrii comisiei nu a participat efectiv la vot ci, conform spuselor celor de la UBB a votat prin Skype( un soft gratuit, ce permite utilizatorilor să efectueze convorbiri telefonice cu video prin internet) lucru ce însemna că opţiunea acestuia nu mai era secretă, ci comunicată altor persoane.

Procurorul a recunoscut că acest lucru nu era legal, dar cu toate acestea cazul a fost clasat.

Crivei putea să treacă în CV-ul său orice dorea, problema este că acolo era o comisie care trebuia să verifice informaţiile prezentate de acesta. Însă comisia internă a Universităţii Babeş-Bolyai, cea de resurse umane şi concursuri academice (cea care aparţine de senatul UBB) condusă de Radu Silaghi Dumitrescu ne-a dat nouă dreptate. Au recunoscut că factorii de impact nu erau trecuţi corect şi că Septimiu nu îndeplinea condiţiile impuse de concurs. Crivei era şi el membru în această comisie şi cu toate acestea răspunsul a fost cel relatat mai sus. ” explică reprezentantul EDU-CER, Ion Sebastian Bădiţa.

 

Contestaţia făcută în van

“Contestaţie faţă de concursul organizat de Facultatea de Matematică Informatică din cadrul UBB, în data de 19.09.2013, pentru ocuparea poziţiei nr. 13 (profesor universitar) din Statul de funcţii al FMI-Departamentul Matematică la disciplinele Algebră şi Aritmetică modulară şi criptografie.

Potrivit anunţului postat pe site-ul job.edu, la concursul pentru ocuparea postului menţionat mai sus s-au prezentat doi candidaţi respectiv: Crivei Septimiu şi Breaz Simion-Sorin, cu documentele de candidatură prezentate în pagina web menţionată.

Din informaţiile pe care le deţinem în urma prelegerii publice a fost declarat câştigător dl. Crivei Septimiu.

I. Cadru legal existent.

Fără a intra foarte mult în detaliu, potrivit Ordinului nr. 6.560/20 decembrie 2012 privind aprobarea standardelor minimale necesare şi obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învăţământul superior şi a gradelor profesionale de cercetare dezvoltare publicat în Monitorul Oficial nr. 890 bis/27XII.2012, pentru ocuparea postului de profesor universitar în domeniul Matematică este necesar ca persoana care candidează pentru postul respectiv să îndeplinească cerinţa prevăzută la punctul 1.2, raportat la pct. 1.1 din Ordinul 6560/2012.

II.Neîndeplinirea standardului minim de către candidatul declarat câştigător.

Analizând fişa de concurs a candidatului Crivei Septimiu, prezentă la adresa job.edu se poate uşor observa că factorii de impact declaraţi de candidat în autoevaluarea punctajului nu sunt cei corecţi ai revistelor în care a publicat”, arată Bădiţă Ion Sebastian, consilier juridic al EDU-CER în scrisoarea către conducerea UBB şi a facultăţii de matematică.

UBB Cluj

De ce nu se poate contesta clasarea?

Având în vedere că denunţul a fost făcut de către o persoană ce a folosit un nume fictiv, contestarea clasării nu se poate realiza.

În cazul soluţiilor de clasare ori de renunţare la urmărire, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia, se arată în Noul Cod Penal. Însă persoana îndreptăţită să facă acest demers este denunţătorul.

În prezent Crivei Septimiu este cadru didactic titular al UBB, respectiv la Facultatea de Matematică şi Informatică cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată. La începutul acestui an, acesta şi-a depus declaraţia de candidatură pentru poziţia de membru în Consiliul Facultăţii de Matematică şi Informatică din partea departamentului de Matematică.

Desigur că la dosarul de candidatură şi-a ataşat CV-ul, lista ”publicaţiilor din ultimii cinci ani” şi un raport de activitate în care nu se menţionează deloc istoricul din 2013.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.