Deputatul clujean Cristian Bordei a lansat un proiect legislativ privitor la faptul că funcționarii ANAF ar putea fi amendați dacă nu respectă legislația referitoare la contribuabili.

”Nerespectarea de către organele fiscale a obligației de a organiza întâlnirea cu contribuabilul în vederea demarării procedurii de mediere va fi considerată drept contravenție și va fi pedepsită cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei, amenda urmând să fie aplicată funcționarilor ce aveau obligația de a îndeplini procedura”, a transmis, duminică, USR, într-un comunicat de presă, citat de News.ro. Senatorul USR, Cristian Bordei, inițiatorul proiectului, susține că măsura propusă va avea ca efect responsabilizarea organelor fiscale, cu atât mai mult cu cât, ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor lor, contribuabilii suferă consecințe majore, precum executarea silită sau blocarea conturilor. ”Există foarte multe situații in care contribuabilii sunt executați abuziv de către organul fiscal, fără sa existe clarificarea obligației fiscale înscrise în somație. In astfel de cazuri,  contribuabilul  are dreptul să solicite, conform legii, inițierea procedurii de mediere, pe parcursul căreia executarea silită se suspendă, însă adesea ANAF ignoră pur și simplu termenele legale prevăzute pentru această procedură. De cele mai multe ori, victimele acestei încălcări a legii de către organele fiscale/ANAF sunt, în majoritate, persoane cu venituri mici, vârstnici cu pensii infime, familii cu mai mulți copii, familiile monoparentale, etc… categorii care nu își permit sa apeleze la consultanță de specialitate sau la avocați” safirmă Cristian Bordei.

Potrivit legii, după depunerea procedurii de mediere, executarea silită încetează până la finalizarea medierii. Dar există cazuri în care ANAF nu răspunde în termen, nu răspunde luni de zile sau niciodată, drept pentru care executarea silită continuă, fără a da contribuabilului posibilitatea de a aduce clarificări. Plătitorul de taxe are la dispoziție 15 zile să inițieze procedura de mediere, pentru a aduce clarificări. Procedura oprește executarea silită. ANAF trebuie să răspundă la notificarea de mediere în maximum 10 zile și să organizeze întâlnirea de mediere cu contribuabilul, procedură finalizată prin încheierea unui proces-verbal în care se consemnează soluțiile identificate. Ulterior, contribuabilul are 15 zile să plătească sumele datorate, iar dacă nu o face, ANAF continuă măsurile de executare silită.

”Desigur, nu există nicio explicație pentru faptul că încălcarea termenelor de către organele fiscale nu este sancționată și nu există sancțiuni pentru organul fiscal care omite să-și îndeplinească obligațiile” este de părere Cristian Bordei. În urmă cu un an, deputatul USR Victor Ilie a depus o inițiativă legislativă care urmărea și ea ca relația statului cu cetățeanul-contribuabil să fie una corectă, echilibrată, pe picior de egalitate. Mai exact, inițiativa legislativă a deputatului USR Victor Ilie prevede ca și statul să plătească dobânzi și penalități contribuabililor pentru întârzierea achitării sumelor datorate. ”Inițiativa a fost respinsă de senatorii PSD și PNL, și este, în prezent, blocată la Camera Deputaților”, a mai transmis USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.