Primăria Cluj Napoca nu reușește să ajungă la un deznodământ în cazul proiectului Cartierul Tineretului. Pierde procese și plătește cheltuieli de judecată ”partenerului de afaceri” Polus Real Estate, firma care ar fi trebuit să construiască cartierul. În momentul de față, societatea Cartierul Tineretului, care îi are ca acționari pe Consiliul local al Municipiului Cluj Napoca și Polus Real Estate, o firmă conectată la afacerile lui Arpad Paszkany și ale conglomeratului financiar ungar Trigranit.

La finele anului trecut instanțele clujene au pus administrația locală să plătească firmei Polus Real Estate o serie de cheltuieli judiciare. ”Obligă pârâții cartierul tineretului Cluj S.R.L. prin lichidator R&P.S.R.L., consiliul Local al Municipiului Cluj Napoca și Municipiul Cluj Napoca, în solidar, să achite reclamantei (Polus Real Estate, n.red.) suma de 26.934 lei cu titlu de cheltuieli de judecată efectuate de reclamantă în dosar nr. 3274/1285/2011. Obligă pârâții C.L.M.C-N. și M.C-N., în solidar, să achite reclamantei suma de 13.467 lei cu titlu de cheltuieli de judecată efectuate de reclamantă în dosar nr. 1851/1/2016 și 1851/1//2016/a1, astfel cum au fost reduse. Obligă pârâții C.L.M.C-N. și M.C-N., în solidar, să achite reclamantei suma de 13.467 lei cu titlu de cheltuieli de judecată efectuate de reclamantă în dosar nr. 1760/1/2016, astfel cum au fost reduse. Respinge, în rest, cererea ca neîntemeiată. Obligă pârâții, în solidar, să achite reclamantei suma de 1487,5 lei cu titlu de cheltuieli de judecată efectuate în prezentul litigiu”, arată soluția pe scurt a instanței.

Reprezentanții firmei spun că ”totul este O.K.”!

Unul dintre angajații firmei Polus Real Estate a declarat că ”situația este O.K, chiar este O.K.! dar nu vă pot da mai multe detalii până nu discut cu șeful (Csiszer Lajos, administratorul Polus Real Estate, n.red.)”, a declarat Arpad Hegedus. Administratorul Polus Real Estate, Csiszer Lajos, a susținut că informațiile nu sunt de actualitate și, deocamdată, nu reprezintă vreun interes pentru presă.

”Tot ce aud din partea dumneavoastră este foarte departe de ceea ce se întâmplă acum. Situația despre care vorbiți dumneavoastră este veche de trei ani. Și cu procedura, și cu Alba Iulia, și cu punctul din contract la care faceți referire. Avem niște informații diferite. Momentan nu se întâmplă nimic care să intereseze presa. Nu am nimic important să transmit presei!”, a declarat administratorul Polus Real Estate, Csiszer Lajos.

Cu toate acestea, trebuie menționat că pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, unul dintre procesele dintre Polus Real Estate – Primăria Cluj Napoca și Cartierul Tineretului  are termen la începutul lunii viitoare, tot în noiembrie 2020 instanțele clujene judecă două procese, unul de apel și altul de recurs, care au ca miză Cartierul Tineretului.

Primăria l-a lăsat pe Paskany să conducă afacerea Cartierul Tineretului

Societatea Cartierul Tineretului SRL a fost înființată în 2006, când administrația locală a participat cu 203 ha teren, estimate atunci la valoarea de 28.705.860 lei, iar firma Polus Real Estate cu 27.580.140 lei, bani cu care ar fi trebuit să se demareze construirea cartierului. O parte dintre locuințe aveau, potrivit administrației locale, destinație socială. La data respectivă societatea comercială era controlată de Arpad Paszkany.

În urma unei majorări de capital, off-shore-ul cipriot DALMATOVO HOLDINGS LTD a devenit acționarul majoritar al Polus Real Estate.

În 2015, acționarii Polus Real Estate l-au numit pe CSISZER LAJOS în funcția de administrator. El era unul dintre oamenii de încredere al lui Demján Sándor, cel mai bogat om de afaceri din Ungaria care între timp a decedat. Prin intermediul Trigranit, el a controlat afacerile complexului comercial Polus din Cluj Napoca.

De altfel, Paszkany a declarat că Sándor Demján şi un alt om de afaceri, Sándor Nyúl, ar fi încercat să obţină un credit bancar ajutându-se de terenul pe care urma să fie construit Cartierul Tineretului, iar banii ar fi urmat să fie folosiţi în alte scopuri.

În replică, acționarii Trigranit au făcut o plângere penală împotriva lui Paszkany pentru că vrut să schimbe destinația celor 200 de ha teren din cadrul Cartierului Tineretului, pentru a construi un parc fotovoltaic. Însă niciuna dintre acuzații nu a ajuns pe masa judecătorilor.

Cartierul Tineretului era un proiect imobiliar prevăzut să se dezvolte pe un teren cu o suprafaţă totală de 203 hectare, situat pe Dealul Sf. Gheorghe, între Bulevardul Muncii şi Fâneţele Someşeni din Cluj-Napoca. Pe lângă cele aproape 6.000 de unităţi locative preconizate, din care 384 erau locuinţe sociale care ar fi trebuit predate cu titlu gratuit către Primăria Cluj-Napoca, în cadrul proiectului ar fi urmat să fie făcute şi alte investiţii, precum creşă, grădiniţe, şcoală generală şi liceu, centre medicale, spital, patru lăcaşe de cult, servicii urbane şi administrative: primărie, poliţie, oficiu poştal, bancă, centru comunitar, pompieri, magazine, galerii, centre comerciale, dar şi un hypermarket. Valoarea estimată a investiţiei depăşea 510 milioane de euro.

Unde suni și cine răspunde

Numărul de telefon care figurează în datele de contact ale firmei Polus Real Estate mai este folosit de firmele DASEDA INVESTMENTS SRL, cu sediul la aceeași adresă la care este înregistrată Polus Real Estate, și Oceanic Prime Systems, o companie din Africa.

Revenind la procedura de insolvență în care se află firma Cartierul Tineretului, potrivit informațiilor Gazetei de Cluj, bunurile societății sunt în curs de evaluare pentru a se stabili ce vor primi cei doi acționari, Polus Real Estate și Primăria Cluj Napoca, de pe urma disputării masei credale.

Polus Real Estat a încercat anularea obligației de a construi locuințele sociale

Pe de altă parte, cei de la Polus Real Estate au pierdut, la fond, procesul prin care au cerut anularea prevederii prin care societatea trebuia să construiască 384 de locuințe sociale care ar fi trebuit să fie predate cu titlu gratuit administrației locale.

Potrivit dosarului, în 2015 Arpad Paskany a solicitat administrației locale ”în nume personal, executarea unei datorii inexistente împotriva societății de proiect „în contextul iminentei dizolvări și lichidări a patrimoniului Cartierul Tineretului Cluj; administratorul Cartierul Tineretului Cluj a emis apoi un act de recunoaștere a datoriei pe care Cartierul Tineretului ar avea-o față de consiliul local și a convocat o adunare generală a asociaților societății de proiect pentru a se aproba executarea respectivei obligații”. Însă, Tribunalul Cluj a respins cererea Polus Real Estate. În momentul respectiv, procesul se află pe rolul unei alte instanțe, în faza de apel.

Anul trecut, societatea a declarat o cifră de afaceri de 22.709 lei, pierderi constante și 2 angajați.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.