Gazeta de Cluj a dorit sa afle obiectivele prioritare ale politicienilor pentru anul 2008. Politicienii au fost contactati cu promisiunea ca o sa revenim anul viitor pentru a întreba câte dintre obiectivele propuse au fost realizate. Evident, nici un politician nu uita ca 2008 este un an electoral.

Indemnizatii pentru mame

Gheorghe Funar, liderul PRM Cluj a fost si în 2007 unul dintre cei mai activi politicieni din Parlamentul României. Desi este cunoscuta rivalitatea dintre acesta si reprezentantii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, pentru 2008 Funar îsi propune sa treaca peste vechile animozitati si, alaturi de senatorul Eckstein, sa militeze pentru modificarea Legii minelor.

Pentru a atrage simpatia electoratului, senatorul PRM îsi propune si promite promovarea a doua proiecte menite sa atraga atentia viitorilor votanti, adica acordarea unei indemnizatii pentru mamele pensionare si introducerea pensiilor de serviciu pentru cei care sunt platiti din bani publici.

 “Doresc sa devina lege propunerea facuta împreuna cu senatorul UDMR Eickstein-Kovacs Peter privind completarea articolului 4 din Legea 85/2003, privind activitatile de exploatare miniera, adica interzicerea ceanurii la exploatarea aurului din România. Doresc acordarea indemnizatiei de 300 de lei pentru mamele pensionare si introducerea pensiilor de serviciu pentru toti cei care sunt platiti din bani publici”, a mai spus Gheorghe Funar.

Dâncu, un nou nume pentru reforma

Senatorul Vasile Dâncu, unul dintre cei mai vehementi critici ai sistemului politic românesc si, mai nou, chiar a practicilor din partidul din care face parte, afirma ca principalele sale teluri pentru 2008 sunt de a reforma viata politica româneasca. Deoarece a neglijat, în ultima perioada, viata universitara si mediul din care a venit, Dâncu promite sa revina cu o carte de analiza politica menita sa ofere solutii concrete pentru revigorarea sferei politice românesti. Mai putin populist, Dâncu nu se hazardeaza sa anunte premierea eventualilor votanti ci se orienteaza înspre politic si reorganizarea PSD Cluj, aflat în criza, dupa alegerile europarlamentare si declaratiile liderilor politici din capitala, în special ale lui Cozmânca.

Vasile Dâncu, senator PSD: “Vreau sa particip la relansarea procesului de reforma, a vietii politice din România, uninominalul este cel mai important lucru, doresc sa particip pentru a revigora politica de transparenta a politicii guvernamentale. Voi lansa volumul “România urgenta”, care este o dezbatere politica si contine 300 de proiecte pentru modernizarea României.Am ca obiectiv si un proiect al organizatiei judetene PSD pentru a putea participa la punerea în miscare a deciziilor locale si municipale din primavara anului 2008.”

Promovarea femeii în spatiul politic liberal

Presedinta organizatiei de femei a PD Cluj-Napoca, Nicoleta Postolache, afirma ca, si în perioada urmatoare va miza pe apropierea fata de persoanele aflate în impas, pensionari sau femei aflate în penitenciare. Postolache nu uita, nici ea, ca în anul 2008 românii se vor prezenta în fata urnelor asa ca doua dintre cele trei obiective ale sale pot fi considerate ca fiind profund…electorale. Ea promite sa promoveze rolul femeilor în viata politica.

Nicoleta Postolache, presedinta organizatiei de femei a PD Cluj: “Pe plan politic în cadrul partidului principalul obiectiv este promovarea femeii în spatiul politic liberal. Pe plan administrativ local în anul 2008 se vor organiza serate cu cadouri pentru pensionari. Acestea se vor organiza pentru fiecare cartier în parte.În luna martie se va desfasura activitatea numita “O floare pentru fiecare” prin care toate femeile sa daruiasca câte o floare femeilor din închisori.” Astfel, Postolache promite sa continue unele dintre proiectele deja puse în aplicare în anii precedenti.

Protejarea copiilor

Petru Calian, recent intrat în Partidul Democrat, nu ascunde ca principalul sau obiectiv este cel de a câstiga, alaturi de colegii sai, alegerile locale si parlamentare. În acest sens, Calian afirma ca îsi doreste ca principalele realizari din anul 2008 sa le aiba în forul legislativ al tarii, în Parlament, prin promovarea a doua legi cu caracter social, una referitoare la tinerele mame-studente si o alta care sa reglementeze înfiintarea institutiei Avocatul Copilului.

Petru Calian, deputat PD: “Am initiative legislative prin care doresc sa înfiintez avocatul copilului, care ajuta la protejarea copiilor minori, iar pentru tinerele mame studente sa primeasca indemnizatie, ajutând astfel la cresterea natalitatii.Din punct de vedere politic doresc sa câstig împreuna cu partidul din care fac parte 50% din alegerile locale si parlamentare.”   

Clujul, cel mai mare punct de dezvoltare din Ardeal

Senatorul UDMR, Eckstein Kovacs Peter îsi trateaza în mod sincer si realist obiectivele pentru perioada urmatoare. Fara a fi demagog, Eckstein recunoaste ca îsi doreste, în primul rând, sa câstige alegerile locale din primavara. El se declara optimist în ceea ce priveste traiectoria pe care se afla economia româneasca. Desi nu îsi fixeaza obiective clare pentru pastrarea trendului ascendant el afirma ca vrea ca Clujul sa ramâna cel mai important centru economic din Ardeal.

Eckstein-Kovacs Peter, senator UDMR Cluj: “Doresc sa câstig alegerile locale în primavara anului 2008. Sa ne consolidam pozitiile. Pe plan national doresc ca structura economica sa nu primeasca lovituri. Si Clujul sa ramâna cel mai mare punct de dezvoltare din Ardeal.”

Armonizare în învatamânt

Daniel Buda, presedinte si deputat PD Cluj, declara ca anul 2008 este cel mai important pentru partidul pe care îl reprezinta, având în vedere alegerile locale si cele generale.

Daniel Buda: „Îmi propun sa câstig alegerile locale, pentru ca alegerile din anul 2008 sunt cele mai importante. Doresc o armonizare în învatamânt, în special pregatirea elevilor de gimnaziu, deoarece cred ca nu exista o armonizare între potentialul elevilor si ceea ce învata la scoala.”

Finalizarea programelor comunitare

Laszlo Atilla, liderul UDMR Cluj si-a trasat ca obiectiv finalizarea mai multor programe comunicatre.

Laszlo Atilla, liderul UDMR Cluj: „Doresc o pregatire temeinica a cadidatilor pentru administratiile publice locale si continuarea programelor comunitare. Ma refer aici la finalizarea scolilor, bisericilor. Cel mai important obiectiv este legat alegeri”.

Dezvoltarea infrastructurii si modernizarea procesului educational

Vasile Puscas, deputat PSD: „Din punct de vedere al Clujului as dori sa investim pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru îmbunatatirea serviciilor publice pentru cetateni, investitii pentru cercetarea stintifica a universitatilor, adica modernizarea procesului educational. Pentru Transilvania ceea ce as dori foarte mult este dezvoltarea retelelor si a infrastructurii de piata, promovarea unor centre de excelenta în zona noastra, atât de cercetare cât si economice.Pentru România îmi doresc o accelerare a compatibilitatilor cu serviciile europene pentru ca cetatenii sa beneficieze de statutul de stat membru. Mi-as dori sa vad o implicare mai accentuata în domeniul statal si politic. În ceea ce priveste România doresc sa devina o tara mai competitiva, pornind de la local si performând national în Europa si pe scara globala.”

Repartizarea locuintelor din cartierul Oser

Boros Janos, viceprimar Cluj, lider UDMR: “Doresc sa putem termina repartizarea locuintelor din cartierul Oser. Doresc sa obtin semaforizarea cât mai buna în trafic, iar principalele obiective sunt pe fond funciar.”

     

Rezultate cât mai bune la alegeri

Remus Lapusan, consilier local si presedintele PSD Cluj Napoca: “Principalul obiectiv este legat de un rezultat cât mai bun la alegerile locale, iar la sfârsitul anului viitor doresc sa avem rezultate cât mai bune la alegerile parlamentare.”

Refacerea strazilor din centrul istoric al orasului

Molnas Lajos, consilier local si membru UDMR: „Anul viitor reprezinta pentru partid doar o jumatate de an, deoarece mandatul nostru expira în luna iunie. Pâna atunci vreau sa continuam cu refacerea strazilor, a cladirilor din centrul istoric al orasului, renovarea statuii lui Matei Corvin. Consider ca tot ceea ce am facut în ultimii 4 ani a fost destul de bine si doresc sa continuam. În anul 2005 am scos volumul „Un pahar de lumina” de poezii si proze, iar de anul viitor vreau sa continui cu eseisti, dramaturgi, critici literari.

Reparatia drumurilor comunale

Kerekes Sandor, vicepresedinte si consilier judetean UDMR: “Anul 2007 a fost un an bun în care am reusit sa realizam aproape tot ce ne-am propus. Avem multe proiecte si anul 2008 va fi o continuare a acestui an. Doresc o continuare a activitatilor, reparatia drumurilor  comunale. Avem nevoie de fonduri pentru dezvoltare rurala.”

Marinela Balica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.